Wiedza PiHole - QNAP

no to pihole działa , jak pozmieniałeś serwer DNS na laptopie na adres IP pihole to po paru minutach - powienieś cos zobaczyć :

1676040894883.png

Swietny pomysl :)
Juz wprowadzilem nowy DNS w ustawienia routera.
PiHole go widzi jako nastepny klient - zobaczymy czy bedzie teraz ok

Tak dobry pomysł z tym przestawieniem na routerze tylko jest mały haczyk. Jeśli pihole padnie będziesz mieć problem z internetem wszędzie. Piszesz, że nadal są reklamy na TV? Jeśli chodzi przypadkiem o youtube to chyba pihole tam nie zadziała.
Połączono posty:

A i pihole musi mieć stałe IP

• Lubię to
Reakcje: Kong i 3Qn
Tak dobry pomysł z tym przestawieniem na routerze tylko jest mały haczyk. Jeśli pihole padnie będziesz mieć problem z internetem wszędzie. Piszesz, że nadal są reklamy na TV? Jeśli chodzi przypadkiem o youtube to chyba pihole tam nie zadziała.
Połączono posty:

A i pihole musi mieć stałe IP
O haczyku wiem - nie jest to problem dla mnie
Dlaczego PiHole nie zadziala na TV ?

Ale masz problem z reklamami w YT? Jeśli tak to rzadna aplikacja do blokowania nie zadziała. Taki urok. Poszukaj zamiennika (zamiast standardowej aplikacji do YT). Z reklamami na stronach powinien sobie poradzić. No chyba, że coś się zmieniło o czym nie wiem.

Ja mam dwa PiHole, Master i Slave (może Cezary się nie obrazi i nie naskarży na mnie do Qnapa). Jeden pada, drugi działa. Ofc, pełna synchronizacja, na dwóch różnych serwerach.

Ale masz problem z reklamami w YT? Jeśli tak to rzadna aplikacja do blokowania nie zadziała. Taki urok. Poszukaj zamiennika (zamiast standardowej aplikacji do YT). Z reklamami na stronach powinien sobie poradzić. No chyba, że coś się zmieniło o czym nie wiem.
Na telefonie mam YT Vanced, na komputerze mam uBlock - w obu przypadkach nie mam reklam na YT. Natomiast na TV, a dokładniej na Miboxie reklamy na YT oczywiście są.
Jak dobrze rozumiem, to PiHole nie spowoduje, że one znikną?

Zgodnie z moją wiedzę tak - będzie problem (może ktoś mnie poprawić jeśli się mylę). U siebie na firesticku przestałem korzystać z oficjalnej aplikacji do YT i zainstalowałem SmartTubeNext. Działa spoko, nawet wycina fragmenty sponsorowane. Więc może poszukaj alternatywnych aplikacji? Jest nawet YouTube ReVanced zamiast Vanced, które nie jest już wspierane.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
  • Lubię to
Reakcje: Kong
Dzięki za odpowiedź, która niestety nie jest dobrą informacją, ale potwierdza się to co myślałem - czyli PiHole nie rozwiąże problemu z reklamami na YT.

Na telefonie od dawna używam YT Vanced, kiedyś faktycznie coś się tam pojawiało, ze nie będzie to już wspierane/rozwijane, ale cały czas działa więc nie ruszam. Na komputerze wystarczy uBlock i reklam też nie ma.

W takim razie muszę poszukać jakiejś alternatywnej aplikacji na MiBoxa. Chociaż jak dobrze pamiętam to kiedyś szukałem i nic nie znalazłem.

Na komórce - Vanced od 3 lat
TV - Samsung czyli Titzen nie AndroidTV - Glowny problem
Na Lapku VPN wiec nie ma reklam

Chodzi mi o TV - zmieniac na Sony z Androidem czy istnieje cos aby to jakos zniwelowac

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. pihole
  2. watchtower
  3. adguard
  4. pi-hole
  5. portainer
  6. wirtualny switch
  7. pihol
  8. repozytorium
  9. run script
  10. docker status
  11. youtube download