Dla tych co mają problemy z zakładaniem wirtualnego przełącznika (gdy robią to wg poradnika z pierwszego postu). By uniknąć problemów z brakiem dostępu do QNAP'a po kliknięciu dodaj w czasie konfiguracji wirtualnego przełącznika należy zrobić to inaczej niż na filmie. po wybraniu adaptera
w kolejnym kroku należy nie wybierać używaj tych samych ustawień co wybrana karta tylko wprowadzić skonfiguruj adres IP ręcznie i podać ten sam adres IP który ma adapter który wybierzecie.
jak nie wiecie jakie to są ustawienia można je wcześniej sprawdzić wchodząc w interfejsy wybierając dany adapter klikając w trzy kropeczki po prawej stronie i wybierając informacje
w poradniku jest błąd albo po prostu nie można robić tak na nowszych firmware niż ten który miał Łukasz M. z filmu. Jeśli zrobimy tak jak on to QNAP zrobi dwa switche wirtualne o takim samym nr IP jeden jest prawidłowy taki jak ten
a drugi ma tylko adres IP taki sam jednak w pozycjach tych poniżej wygląda to tak.
Dodatkowo najlepiej robić to z wyłączonym QuFirewall gdyż w tym momencie gdy ktoś korzysta tylko z jednej karty sieciowej albo ma tylko jedną np Adapter 1 to po zaaplikowaniu zmian Adapter 1 zmienia się w Virtual switch 1 i reguła ustawiona w firewallu przestaje obowiązywać. Należy wyłączyć firewalla, dodać virtual switcha w module "Siec i przełącznik wirtualny" a po zmianie edytować regułę w QuFirewall tak by zmienić Adapter 1 na Virtual Switch 1 po tych operacjach można włączyć firewalla. U mnie zmieniałem akurat adapter 2 na Virtual Switch 1.
Ja niestety mam problem z tym kontenerem. Po instalacji i próbie przejścia do interfejsu www mam błąd
[ERROR] File not found: /etc/pihole/setupVars.conf
Plik oczywiście jest (tzn widzę go w /Container/Pihole/pihole)
Niestety "wujek" mi nie pomógł. Jakby mógł mi ktoś pomóc z tym problemem to z góry dziękuję.
Co do tego problemu dzieje się tak gdy mamy włączoną tą opcję
i przy włączonej tej opcji założymy katalogi jak na poradniku oraz zainstalujemy dockera pihole. Niestety to nie działa razem i wyskakuje ten komunikat gdy próbujesz się dostać do www pihola. By zadziałało trzeba:
- odinstalować pihola
- usunąć obraz pihola
- wywalić wszystko z katalogów założonych wg poradnika.
- odznaczyć opcje powyżej
teraz trzeba zainstalować pihole wg poradnika i wszystko będzie działać.
Tak btw czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem, by pihole działał z włączoną opcją zaawansowane uprawnienia folderu?
Da się jakoś dodać uprawnienia dla tego kontenera do tych katalogów?