Wiedza PiHole - QNAP

przepinam właśnie kabelki, zobaczę samo wyłączenie qfirewalla nie rozwiązało problemu, musiałem przepiąć z tyłu port (przełacznik wirtualny pewnie wymusza adresacje z poza puli). Trzeba będzie to od nowa ustawić ale cóż, taki life :)

Ja niestety też mam problem z tym kontenerem. Po instalacji i próbie przejścia do interfejsu www mam ten sam błąd
Kod:
[ERROR] File not found: /etc/pihole/setupVars.conf
Usunięcie i ponowne dodanie dockera nic nie dało, konsola przez dłuższy czas wskazuje jakby działanie zatrzymało się na Starting crond pihole.
Proszę o wskazówki do naprawy tego błędu.

Ja niestety też mam problem z tym kontenerem. Po instalacji i próbie przejścia do interfejsu www mam ten sam błąd
[ERROR] File not found: /etc/pihole/setupVars.conf
Usunięcie i ponowne dodanie dockera nic nie dało, konsola przez dłuższy czas wskazuje jakby działanie zatrzymało się na Starting crond pihole.
Proszę o wskazówki do naprawy tego błędu.
znajdź moją odpowiedź na poprzedniej stronie tam jest opisany ten błąd i kiedy występuje tu w dużym skrócie poniżej, jeśli masz tą opcję włączoną i Ci na niej zależy to nie zakładaj katalogów tak jak w poradniku pomiń ten punkt i będzie działać.

Co do tego problemu dzieje się tak gdy mamy włączoną tą opcję

Pokaż załącznik 37966

i przy włączonej tej opcji założymy katalogi jak na poradniku oraz zainstalujemy dockera pihole. Niestety to nie działa razem i wyskakuje ten komunikat gdy próbujesz się dostać do www pihola. By zadziałało trzeba:
- odinstalować pihola
- usunąć obraz pihola
- wywalić wszystko z katalogów założonych wg poradnika.
- odznaczyć opcje powyżej
teraz trzeba zainstalować pihole wg poradnika i wszystko będzie działać.

Tak btw czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem, by pihole działał z włączoną opcją zaawansowane uprawnienia folderu?
Da się jakoś dodać uprawnienia dla tego kontenera do tych katalogów?

znajdź moją odpowiedź na poprzedniej stronie tam jest opisany ten błąd i kiedy występuje tu w dużym skrócie poniżej, jeśli masz tą opcję włączoną i Ci na niej zależy to nie zakładaj katalogów tak jak w poradniku pomiń ten punkt i będzie działać.
Dziękuję, Twoje rozwiązanie działa.

Serwus,

Całkiem nie dawno zmieniłem operatora na Netię. Przy okazji musiałem zmienić konfigurację routera z obsługi WAN na obsługę WAN poprzez PPoE. Niestety w Netii w losowych momentach jest zmiana IP, która powoduje problemy z działaniem PiHole/VirtualSwitch. Konfiguracja wygląda jak poniżej:
1674491512117.png

Router brzegowy odświeża IP, natomiast musi się coś dziać w konfiguracji VirtualSwitch/Pi-hole gdyż nie odświeża zewnętrznego IP. Zaczyna działać poprawnie po restarcie maszyny z Pihole. Serwer DHCP jest na routerze brzegowym.
Macie jakiś pomysł jak ten problem?

Serwus,

Całkiem nie dawno zmieniłem operatora na Netię. Przy okazji musiałem zmienić konfigurację routera z obsługi WAN na obsługę WAN poprzez PPoE. Niestety w Netii w losowych momentach jest zmiana IP, która powoduje problemy z działaniem PiHole/VirtualSwitch. Konfiguracja wygląda jak poniżej:
Pokaż załącznik 41896

Router brzegowy odświeża IP, natomiast musi się coś dziać w konfiguracji VirtualSwitch/Pi-hole gdyż nie odświeża zewnętrznego IP. Zaczyna działać poprawnie po restarcie maszyny z Pihole. Serwer DHCP jest na routerze brzegowym.
Macie jakiś pomysł jak ten problem?
W Netii możesz sobie wykupić stały adres IP.

Router brzegowy odświeża IP, natomiast musi się coś dziać w konfiguracji VirtualSwitch/Pi-hole gdyż nie odświeża zewnętrznego IP.
Hmm a reszta konfiguracji (pihole, sieć) bo ja nie bardzo rozumiem co ma IP na WAN routera wspólnego z pihole.

Zaczyna działać poprawnie po restarcie maszyny z Pihole.
A jaki jest objaw że nie działa? Nie da sie dostać przez www na admina w pihole / nie serwuje odpowiedxi dns?
Jak wyglądają logi z pihole kiedy występuje problem? Logi z dockera dot. tego kontenera?

Używam osobiście Pihole wewnątrz sieci. Mam stały adres IP. WAN mam bez ustawionych DNSów
Ruch z 3 podsieci leci przekierowany na adres ip Pihole...i wszystko działa
Router<->Qnap<->Pihole
przekierowanie :iptables -t nat -I PREROUTING -i lan100 -p udp --dport 53 -j DNAT --to XXX.XXX.XXX.XXX:53 <------(adres PIHOLE)
Polecam
Docker

Hmm. Czytam na temat konfiguracji Tomato z PiHole i według tego w konfiguracji PPoE należy wpisać adres IP PiHole (u mnie to PiHole wraz DoH Cloudflared) i odznaczyć opcję "Use internal DNS" . Niby wszystko ok, ale po zmianie IP (restart routera) nie mogę wejść na żadną stronę www. Nslookup zarówno z poziomu PiHole jak i pc nie znajduje strony, z poziomu PiHole wyglada to tak:
"nslookup wp.pl
;; Got SERVFAIL reply from 1.1.1.1, trying next server
;; connection timed out; no servers could be reached"

Wpis w Iptables routera w połączeniu z ustawieniem DNS PPoE powoduje, ze w logach PiHole widzę, ze wszystkie zapytania przychodzą od routera, a nie od konkretnego urządzenia.

W logach cloudflared w momencie błędu są następujace wpisy:
"Jan 27 14:03:01 PiHole cloudflared[92]: 2023-01-27T14:03:01Z ERR failed to connect to an HTTPS backend "https://1.1.1.1/dns-query" error="failed to perform an HTTPS request: Post \"1.1.1.1 — The free app that makes your Internet faster.": net/http: request canceled>"

• ·
  • 1 GbE
  • ·
  • TS-h1677XU-RP, TS-EC1680U-RP, for testing TS-230
Czy istnieje polecenie aktualizacji, abym mógł regularnie aktualizować PiHole w Container Station?

Nigdzie nie mogłem znaleźć instrukcji jak zaktualizować :-(

Po wpisaniu komendy pihole -up - wyskakuje mi informacja, że ta komenda nie jest obsługiwana w Container Station :-(

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. pihole
  2. adguard
  3. watchtower
  4. pi-hole
  5. portainer
  6. sieć i przełacznik wirtualny błąd
  7. wirtualny switch
  8. pihol
  9. repozytorium
  10. run script
  11. docker status