U
[ERROR] File not found: /etc/pihole/setupVars.conf
znajdź moją odpowiedź na poprzedniej stronie tam jest opisany ten błąd i kiedy występuje tu w dużym skrócie poniżej, jeśli masz tą opcję włączoną i Ci na niej zależy to nie zakładaj katalogów tak jak w poradniku pomiń ten punkt i będzie działać.Ja niestety też mam problem z tym kontenerem. Po instalacji i próbie przejścia do interfejsu www mam ten sam błąd
[ERROR] File not found: /etc/pihole/setupVars.conf
Usunięcie i ponowne dodanie dockera nic nie dało, konsola przez dłuższy czas wskazuje jakby działanie zatrzymało się na Starting crond pihole.
Proszę o wskazówki do naprawy tego błędu.
Co do tego problemu dzieje się tak gdy mamy włączoną tą opcję
Pokaż załącznik 37966
i przy włączonej tej opcji założymy katalogi jak na poradniku oraz zainstalujemy dockera pihole. Niestety to nie działa razem i wyskakuje ten komunikat gdy próbujesz się dostać do www pihola. By zadziałało trzeba:
- odinstalować pihola
- usunąć obraz pihola
- wywalić wszystko z katalogów założonych wg poradnika.
- odznaczyć opcje powyżej
teraz trzeba zainstalować pihole wg poradnika i wszystko będzie działać.
Tak btw czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem, by pihole działał z włączoną opcją zaawansowane uprawnienia folderu?
Da się jakoś dodać uprawnienia dla tego kontenera do tych katalogów?
Dziękuję, Twoje rozwiązanie działa.znajdź moją odpowiedź na poprzedniej stronie tam jest opisany ten błąd i kiedy występuje tu w dużym skrócie poniżej, jeśli masz tą opcję włączoną i Ci na niej zależy to nie zakładaj katalogów tak jak w poradniku pomiń ten punkt i będzie działać.
Chyba tylko woluminy zamiast bindów: Pomoc - Pi Hole na Dockerze, jak skofigurować?Tak btw czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem, by pihole działał z włączoną opcją zaawansowane uprawnienia folderu?
Da się jakoś dodać uprawnienia dla tego kontenera do tych katalogów?
W Netii możesz sobie wykupić stały adres IP.Serwus,
Całkiem nie dawno zmieniłem operatora na Netię. Przy okazji musiałem zmienić konfigurację routera z obsługi WAN na obsługę WAN poprzez PPoE. Niestety w Netii w losowych momentach jest zmiana IP, która powoduje problemy z działaniem PiHole/VirtualSwitch. Konfiguracja wygląda jak poniżej:
Pokaż załącznik 41896
Router brzegowy odświeża IP, natomiast musi się coś dziać w konfiguracji VirtualSwitch/Pi-hole gdyż nie odświeża zewnętrznego IP. Zaczyna działać poprawnie po restarcie maszyny z Pihole. Serwer DHCP jest na routerze brzegowym.
Macie jakiś pomysł jak ten problem?
Hmm a reszta konfiguracji (pihole, sieć) bo ja nie bardzo rozumiem co ma IP na WAN routera wspólnego z pihole.Router brzegowy odświeża IP, natomiast musi się coś dziać w konfiguracji VirtualSwitch/Pi-hole gdyż nie odświeża zewnętrznego IP.
A jaki jest objaw że nie działa? Nie da sie dostać przez www na admina w pihole / nie serwuje odpowiedxi dns?Zaczyna działać poprawnie po restarcie maszyny z Pihole.