Pomoc przy wyborze NAS.

Jenkins

Nowy użytkownik
Noobie
28 Wrzesień 2019
3
0
1
46
QNAP
TS-x31+
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich. Postanowiłem skorzystać z wiedzy forumowiczów, bo sam im więcej czytam tym mniej chyba wiem.
Tworzę sobie powoli moj dom, w którym juz mieszkam. kolejnym krokiem jest właśnie zakup NASa. Będzie pracował w sieci domowej. Część sprzętów po kablu, a częśc jak teelfony oczywiście po WIFI.
NAS ma przygotowane miejsce w swego rodzaju serwerowni. Tam mam płytką szafę rack, w której staram się upchnąć wszystkie mutimedia itp. Dlatego zacząłem sie rozglądać za urządzeniem w takim formacie. W zasadzie widzę chyba tylko jeden odel dostępny w moim zasięgu cenowym - TS-431XeU 8G. Na początek będa dwa dyski WD RED 4TB, ale wiadomo jak jest z pamięcią dlateog chcę mieć te 4 kieszenie na dyski.
NAS ma być używany do gromadzenia danych z komputerów, do gromadzenia zdjęć i filmów osobistych, do których chce mieć dostęp z dowolnego miejsca, będzie też takim domowym cenrum multimedialnym - dostęp po sieci z TV Samsunga, zdjęcia, krótkie filmy nagrane telefonami i pełnometrażowe filmy w 4K. Może też emulator DVD o ile to możliwe. Ostatnia funkcjonalność to obsługa monitoringu - docelowo 6 kamer IP.
Jek wspominałem chciałbym aby NAS był dedykowany do szafy rack, ale mam tam na tyle miejsca, żeby wstawić w tradycyjnej obudowie, o ile będzie to miało uzasadnienie jakość/cena.
Będę bardzo wdzięczny za poradę.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Surveillance Station
  2. TS-431XeU