Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

puchatek2

Entry Technician
Q Associate
2 Grudzień 2014
36
7
60
Odznaki
15
Legionowo
QNAP
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witam,
to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:).
Jestem świeżym użytkownikiem 212p, nie dawno co uruchomiłem "nową zabawkę" i dopiero rozpoznaje temat.
W środku siedzi 1 dysk 2TB toshiba DT01ACA200 MX4O
w smart piszę że dobrze jednakże pojawił mi się monit o treści:
[Single Disk Volume: Drive 1] The file system is not clean. It is suggested that you go to [Storage Manager] to run "Check File System"
Zrobiłem tak jak mówi komunikat i mimo tego po kilku dniach mam znowu powiadomienie o tej samej treści.
QNapa uruchamiam okazjonalnie i zawsze po skończeniu zabawy wydaję komendę shutdown.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem tego komunikatu.

Rozwiązanie
Sytuację udało się rozwiązać.
support podesłał mi qumount (w załączeniu) który należy zainstalować w appCenter.
Aplikacja przy shutdownie najpierw próbuje odmontować wszelkie urządzenia jak się nie uda to zabija proces blokujący odmontowanie i podejmuje próbę ponownie.
W folderze publicznym pojawiają się pliki umountxxx.log gdzie jest lista odmontowywanych urządzeń.
Okazuje się że jest ich dosyć sporo. od momentu zainstalowania tej aplikacji nie mam już więcej komunikatów o brudnym filesystemie.
Znajomy dostał odpowiedź w sprawie zgłoszenia (jeszcze tego nie sprawdzałem ale dzisiaj z tym powalczę):
We already adresssed this issue - I have package to check the issue to test what App is blocking clean umount. Please install it in your Qnap App Center

It will log failed umount command in /mnt/HDA_ROOT/umountxxxxx.log
After failed umount, it will kill process and try again.
After reboot, it copies all log files from /mnt/HDA_ROOT into Public share.
Już po testach, wczoraj odinstalowałem TwonkyServer i ku mojemu zdziwieniu chyba problem się skończył.
Kilka resetów NASa i błąd się nie pojawia.
Ale mam za to inny problem :), jest sobie w AppCenter nowa aktualizacja PhotoStation po wgraniu jej niby wszystko ok ale po restarcie QNAPa znowu jest dostępna aktualizacja tej samej paczki.
Chyba czeka mnie reinstalka całego NASa

Na marginesie, pliku: /mnt/HDA_ROOT/umountxxxxx.log
Nie można nigdzie odnaleźć.

Witam
Od pewnego czasu mam problem z Systemem plików na volumenie systemowym - pojawia mi się komunikat :
The file system is not clean. It is suggested that you go to [Storage Manager] to run "Check File System".
Uruchomienie opcji sprawdzenia plików pomaga tylko na jakiś czas albo do kolejnego restartu. Volumen jest na Raid 1 , ani dyski ani raid nie zgłaszają żadnych błędów. Urządzenie to TS670 Pro
Czy jest jakaś inna opcja naprawy systemu plików poza tą wskazaną w logu?

Pozdrawiam
Bartek

Sytuację udało się rozwiązać.
support podesłał mi qumount (w załączeniu) który należy zainstalować w appCenter.
Aplikacja przy shutdownie najpierw próbuje odmontować wszelkie urządzenia jak się nie uda to zabija proces blokujący odmontowanie i podejmuje próbę ponownie.
W folderze publicznym pojawiają się pliki umountxxx.log gdzie jest lista odmontowywanych urządzeń.
Okazuje się że jest ich dosyć sporo. od momentu zainstalowania tej aplikacji nie mam już więcej komunikatów o brudnym filesystemie.

Załączniki

• Qumount_0.2.qpkg
    23 KB · Wyświetleń: 142
Po zainstalowaniu qumount problem się nie pojawia ale jest to takie nie ładne obejście problemu. Przy shutdownie system po prostu wymusza odmontowanie wszelkich dysków a jeśli nie może tego zrobić to zabija proces blokujący ta operację i próbuje ponownie. Mam później w tempie tysiące plików z logami tego qunmounta.
Miałem to dalej ciągnąc na suporcie ale zamierzam zmienić sprzęt na coś mocniejszego gdzie mam nadzieje problemu nie będzie.
Mała aktualizacja.
Ponieważ tworzące się niekontrolowanie pliki z logami unmounta które tworzyły się w folderze public były straszną upierdliwością, postanowiłem sprawdzić czy może któryś z update'ów systemu nie rozwiązał przyczyny całego zamieszania.
Po odinstalowaniu qunmounta i kilku restartach, dysk ani razu nie pojawił się w stanie "not clean".
Wychodzi na to że któraś z poprawek usunęła ten problem i w końcu mam czysty "public".

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. system plików nie jest czysty
  2. system nie jest czysty