B

Bob27

Guest
Witam,
Czy ktoś może posiada i udało mu się uruchomić taką kamerę w Surveillance Station (TS-212)?:
Kamera AXP MINARET P2P S - [Alexim] - Sklep Alexim.pl
We wszystkich aplikacjach (Android, IOS) kamera jest widoczna jako Wanswiev, niestety żadna z kamer Wanswiev w qnap nie działa.
Kamera ma ONVIF, ale jako kamera ONVIF też nie działa.
W ustawieniach kamery jest coś takiego jak port ONVIF (8080), czym to się różni od portu http i gdzie mam to ustawić żeby uzyskać obraz?

Może tak:
aimg_prntscr_com_img_3fbdf0a1f8f5d01c23a24b48995c6b1e._.png

Tylko zamast 8999 wstaw swój 8080.

Tak jesli cam jest za LAN'em - u ciebie nie ma znaczenia, bo masz ją u siebie. Jeśli onvif nie łapie na tym 8080 to sprawdz inne - tam też pewnie siedzi HiSilicon więc dla spokoju wrzuciłbym 8999 na test.
Jeśli testuje al nie wywala żadnego błędu to może połączył. Sprawdź w monitorze czy jest obraz.

Taki jest urok chińskich kamer. Że nie zawsze działa to co miało działać :)
BTW jeśli kupiłeś w tej cenie co na stronie - to nie zrobiłeś dobrego deala. W okolicach tej kwoty miałbyś u użytkownika Silas Mariusz Silas Mariusz normalną kamerę.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
To nie pozostaje nic innego jak kontakt ze sprzedawcą. Niech ci podsyła nowy soft lub podpowie jak ją skonfigurować (bo nie będziesz teraz strzelał portami). Towar opisał jako zgodny z onvif i tak powinna się zapiąć.
Możesz jeszcze sprawdzić inne profile ONVIF np ProfileS (zmienisz to w "model kamery").

Na razie się nie udało, pomimo zmiany firmware, czasem jest informacja na głównej stronie, ze jest połączenie ale nie ma obrazu.
Poproszę jeszcze o wyjaśnienie dwóch kwestii:
1. Kiedy klikam na ikone "Monitoring" wyskakuje komunikat, że mam pobrać QMon.cab, zainstalować, zrestartować Chrome itd. Robię to wszystko ale w panelu QNAP nie widzę żadnych zmian, jak mam uruchomić ten podgląd?
2. Jak się ma port RTP do RTSP? Czy port RTSP musi zawierać się w zakresie portów RTP ustawionych w serwerze?

w Chrome nie chce się uruchomić wcale okno monitoringu, uruchamia się w IE ale bez obrazu...
Co ciekawe mam też od nich starą kamerę 640x480 i ta jest odnajdywana prze Surveillance Station, inne nie. Kamera w przeglądarkach działa, na telefonie z Androidem i IOS również. Gdzie NAS zapisuje obraz nagrany przez Surveillance Station i w jakim formacie?
I gdzie mam szukać tego problemu w przeglądarce? (lub przeglądarkach)

To interesujące, w frajerfoksie poszło :)
W Chromie ciągle:
upload_2015-6-19_22-56-42.png

Poszło na takich ustawieniach:
upload_2015-6-19_22-59-27.png

Jest jakiś problem chyba z konfiguracją sieci ale nie mogę dojść jaki, NAS jest widoczny w exploratorze windows z laptopa tylko po WIFI, jak podepnę kabel LAN to mogę się do niego dostać tylko przez przeglądarkę, kopiowanie plików jest koszmarnie wolne pomimo tego, że mam switche 1 GB, ale to już inny temat.
tu jest informacja jak uruchomić monitor w Chrome: QNAP NAS Community Forum • View topic - Monitor in Chrome not working
ale i tak jak widać ta funkcja niedługo zostanie całkiem wyłączona prze Google i jeżeli QNAP nie uwzględni tego w aktualizacji firmware to wtyczka nie będzie działać

• Lubię to
Reakcje: Paweł Tołoczko
Udało się uruchomic podgląd monitoringu na żywo, ale nie działa podgląd nagrań, a nagrania w katalaogu "Recordings" są.
Ponadto ustawienia video pokazują coś takiego:
upload_2015-6-20_12-0-38.png

I jeszcze jedno, w zakładce "ustawienia nagrywania z alarmu" nie jestem w stanie nic zmienić, zmiany sie nie zapisują za każdym razem aplikacja wraca do takich ustawień:
upload_2015-6-20_12-2-49.png

Witam,

Koledzy mam podobny problem, tzn mam kamerki dahua HFW2101R-ZS (jest ona na liście kompatybilnych z dopiskiem supported by design)
cam7.webp

automatycznie mi jej nie wyszukuje dodałem więc ręcznie, wszystkie ustawienia wyglądają ok, test ok, kamera odbiera ostawienia obrazu jakie ustawiam (podejrzałem bezpośrednio w kamerce)

cam1.webp
cam2.webp

lecz cały czas pokazuje "łączenie" i nie ma obrazu w Surveillance.
Proszę zerknijcie na załączone zdjęcia i poradźcie co robię źle.
Dodam że kombinowałem z portami ale tylko na porcie 80 test jest poprawny.
Czy zostaje tylko kombinacja z ONVIF ??
cam3.webp
cam5.webp
cam6.webp

Dzięki

Załączniki

• cam4.webp
    cam4.webp
    3,9 KB · Wyświetleń: 112
Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. kamera onvif
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/problem-z-konfiguracj%C4%85-kamery.7287/