joshua33

Passing Basics
Beginner
13 Lipiec 2019
19
2
35
Odznaki
13
QNAP
TVS-x72XT
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Model serwera: QNAP TS-251A

Witam.
Mam problem z NAS-em, tzn. miałem awarię prądu i brak napięcia, Po przywróceniu napięcia i włączeniu NAS-a nie działa, uruchamia się proces instalacji systemu QTS. Czy system sam nie ,,wstaje" po braku napięcia?

System zawsze wstaje po braku napięcia, ale u Ciebie mogły być przepięcia i dlatego masz instalację systemu. Wyłącz nas i wyjmij dyski, uruchom nas i zainstaluj system.

Ale przy normalnym braku prądu nie ma czegoś takiego jak INICJACJA SYSTEMU. Masz co najwyżej sprawdzanie systemu plików, na QTS, a QuTS nawet nie drgnie. Zaszło coś więcej.

NAS raczej nie, ale dyski tak, skoro miałeś RAID1 i chce inicjować system. Ja - NIE BORĄĆ ODPOWIEDIALNOŚCI BO NIE WIEM CO TAM ZASZŁO - zainicjowałbym system na innym dyski, te dwa dałbym na bok po czym próbował odbudować macierz.

• Lubię to
Reakcje: pecet
A czy można zainstalować system bez dysków na NAS-ie?

Nie, ale system może działać jeśli uszkodzony jest dysk systemowy i jest w trybie tylko do odczytu lub nawet odłączony. Możesz sobie wtedy sprawdzić logi ( i chyba tylko tyle) ale normalnie logując się przez przeglądarkę na NAS.

Była awaria prądu w połowie miasta więc nie planowałem wyłączenia lub przejścia w tryb awaryjny (bez urazy).
A teraz przed chwilą odtworzyłem tą samą sytuację, czyli wyłączyłem napięcie i po chwili załączyłem i d..a.

czy jak z nasa wyjmiesz dyski i włączysz - to znajduje go Qfinder ?

Postaw nasa na innym dysku, utworzył udziały domyślne i sprawdził czy po restarcie działa -
jak nie , ticket do helpdesku - może sie coś popsuło
jak tak - to problem jest instalacji na starych dyskach

Ja bym osobiście zrobił Firmware Recovery - QNAPedia , żeby się upewnić że to nie jest wina DOMa (wbudowany dysk w QNAPie).

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. 431 nie uruchamia się
  2. nie wstaje
  3. awaria
  4. tylko do odczytu
  5. TS-251A
  6. przywrócenie ustawień
  7. qnap nie wstaje