eustachy

Entry Technician
Q Associate
8 Październik 2014
50
8
65
Odznaki
18
Warszawa
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Wiem że temat poruszany już tysiące razy.

Mój problem polega na tym że jak uruchomię film to on się na początku przycina (około 3-7 min) (potem mam wrażenie że przestaje. W sensie płynnie coraz rzadziej aż przestaje).
Filmy które oglądam mają średnio 7-10GB (FullHD + 5.1), choć próbowałem z 40GB blurayem (czyli prawie bez kompresji)
Oczywiście podniosłem priorytet XBMC do maximum.

Nas ma co robić, w tle chodzą dwie virtualki linuxowe, ale raczej mało obciążone (prywatny hosting) razem około 3gb ram (Nas ma 8gb) (wyłączenie ich niewiele zmienia), udostępnianie plików, cloudlink, timemachine (czyli w sumie nic wielkiego). Stałe obciążenie QNAPa z tym wszystkim to około 20%.

Karta graficzna nie obciążona (wyłączone dekodowanie filmów na urządzenia mobilne), dekodowanie audio w całości przerzucone na amplituner.

Jakieś pomysły, w co by tu jeszcze uderzyć?

Pozdrawiam
Rafał

Ja proponuje wyłączać pokolei w App Center aplikacje od wirtualek zaczynając i sprawdzać, która z nich obciąża vram.
Ja proponuje wyłączać pokolei w App Center aplikacje od wirtualek zaczynając i sprawdzać, która z nich obciąża vram.

Może w samym XBMC masz za dużo addon'ów lub extra skiny?
Będe szczery... Na swoim TS-451 z włączonym logman'em, QDK, Git, Logitech Media Server, Optware i rtorrentem:
upload_2014-12-20_14-26-33.webp

- nie mam żadnych przycięć.
Chyba, że rtorrent ściaga mi 10mb/s to wtedy film się przycina.

Ubiłem maszyny, wyłączyłem co pisałeś, zrobiłem reset całego urządzenia. Powyżej to wynik po całej operacji. Przejrzę teraz wszystkie wtyczki w XBMC.
Wyłączyłem wszystkie wtyczki i dalej.. Nie idzie płynnie, tylko przycina..

Załączniki

• IMG_0270.mp4
    1,2 MB · Wyświetleń: 108
Ja nie widzę aby XBMC był zbyt czymś zajęty, po 15% na wątku to jest nic. Zrób sobie kopię ustawień i pluginów XBMC, usuń i odpal na czysto, wykluczysz przynajmniej jedną z przyczyn.
Ja jeszcze przyjrzałbym się tym ustawieniom dotyczącym dekodowania audio. Jakbyś mógł wrócić do ustawień domyślnych, zrestartować XBMC i odpalić ponownie ten film.

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy, aby na testy zamienić połączenie z XBMC->AMP->TV na XBMC->TV->AMP

Przywracałem już do ustawień fabrycznych, nie mam dużej bazy, więc szybko poszło. Wykluczam też problem z samym filmem bo dzieje się to praktycznie na każdym (po za tym obok stoi intel nuc z openelec - którego używałem wcześniej - i tu nie ma problemu)

Z konfiguracją o której piszesz mam taki problem że nie udało mi się odesłać sygnału z TV do AMP (w sensie po HDMI). Teoretycznie Amplituner i TV obsługują HDMI w standardzie 1.4, kabel tez jest, ale nie udało mi się tego zmusić. Udało mi się zmusić po optyku, ale nie mam go na stałe.

Po za tym w ten sposób nie wykonam dekodowania audio na zewnętrznym sprzęcie co jeszcze bardziej obciąży samego QNapa.

A jaki to TV ? Większość obsługuje ARC. Czasami tylko na jednym złączu (oznaczonym HDMI ARC).
Co do dekodowanie audio właśnie chodzi o to abyś to sprawdził :)

Proponuje bo sam kiedyś miałem sytuację na XBMC (na składanym HTPC), że ciął się jak sygnał przesyłany był do TV przez AMP Yamahy. Po zamianie na TV->AMP nic się takiego nie działo.

Bo jeśli tak to tu masz lekturę na wieczór
Any update on the Intel Driver situation?
Nigdy nie czytajcie i wzorujecie się na postach gościach pseudonimem @schumaku. "Płacimy" mu za robienie afery i szumu. Przez 3 lata miał bana a wrócił do stuff'u tylko ze względu na moją prywatną prośbę, po której sam mnie podp*erdolił, za udostępnianie na tym forum rozwiązań dla serwisu.

Generalnie problem odtwarzania w XBMC jest niemożliwy, bo płyta główna z serii x51 i x53 jest produkowana przez samego Intela i ich hasłem marketingowym było: "Goodbye Atom, Hello 'new' Celeron".
Bankowo Twój problem jest związany z obciążeniem softwaru... Ew. zgłoś problem do helpdesku QNAP'a, lub z dowodami napisz do mnie maila.

Obiecuje sam się zająć sprawą!
A uwierz mi stojąc za użytkownikami QNAP'a mógłem wiele razy stracić u nich prace!

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *