amojmac.pl_wp_content_uploads_2015_10_QNAP_TS_251Plus.webp

Dzięki uprzejmości wiodącego producenta dysków sieciowych i systemów wirtualizacji, firmy QNAP mamy możliwość testowania w naszej redakcji jako pierwsi w Polsce dysku sieciowego QNAP TS-251+ (Plus).

Pełną recenzję znajdziecie w grudniowym wydaniu Mój Mac Magazynu!​

Według producenta, model ten dedykowany jest dla najbardziej wymagających użytkowników domowych oraz małych firm, ale moim zdaniem ten QNAP sprosta potrzebom wielu firm nawet średniej wielkości.

QNAP TS-251+ wyposażony jest w dwie kieszenie na dyski 3,5″ lub 2,5″. Dyski można wymieniać „na gorąco” podczas pracy systemu. Bezpieczeństwo danych zapewnia tryb RAID 1 (jednoczesny zapis na obu dyskach – lustrzane odbicie). W tym trybie przy awarii jednego dysku nie tracimy danych, a po wymianie uszkodzonego na nowy, dane na nim zostaną automatycznie odtworzone że sprawnego dysku. Oczywiście są dostępne inne tryby działania np. jak RAID 0 (połączenie objętości obu dysków) czy praca na dyskach widzianych osobno. Możemy używać dysków o pojemności nawet 8 TB, a gdy to będzie mało podepniemy zewnętrzne dyski przez porty USB 3.0 lub 2.0. TS-251+ współpracuje też z dodatkowymi obudowami RAID np.: QNAP UX-500P.

amojmac.pl_wp_content_uploads_2015_10_QNAP_TS_251Plus_z_C5_82_C4_85cza.webp

Od poprzednika, modelu TS-251 (klasa średnia) odróżnia go mocniejszy czterordzeniowy procesor Intel Celeron 2 GHz i kolor obudowy. Obudowa oraz kieszenie na dyski wykonane są z czarnego mocnego tworzywa, ale ważniejsze jest to co w środku.

Poza mocnym procesorem wydajność zapewnia 2 lub 8 GB pamięci RAM, dwa gigabitowe porty Ethernet mogące pracować w trybie łączenia przepustowości oraz jednostka sprzętowa wpierająca transkodowanie wideo w czasie rzeczywistym i grafika Intel HD. Zapytacie po co układy graficzne i multimedialne w dysku sieciowym? Otóż jest on wyposażony w port HDMI dzięki któremu można oglądać filmy, prezentacje i inne multimedia bezpośrednio z dysku na telewizorze. Transkodowanie wideo w czasie rzeczywistym pozwala na przesyłanie np. do Apple TV via AirPlay strumieni z plików wideo zakodowanych w formatach nieobsługiwanych natywnie przez Apple TV. Wykorzystanie multimedialnych (i nie tylko) funkcji NAS QNAP ułatwia dołączony do zestawu pilot na podczerwień.

amojmac.pl_wp_content_uploads_2015_10_QNAP_TS_251Plus_pilot.webp

Z ciekawostek warto wspomnieć o funkcji stacji monitoringu dla kamer IP. W cenie urządzenia mamy licencję na obsługę 2 kamer, ale TS-251+ poradzi sobie z nawet kilkudziesięcioma kamerami (jeżeli dokupimy licencje).

Wydajność sieciowa TS-251+ również osiąga maksymalne wartości. Przy jednoczesnym użyciu obu portów Ethenret (i wspierających takie połączenia switchy) uzyskujemy prędkość zapisu i odczytu danych ponad220 MB/s, a przy szyfrowaniu całej zawartości dysków za pomocą AES 256 bit zapis odbywa się z prędkością 178 MB/s, a odczyt 205 MB/s.

amojmac.pl_wp_content_uploads_2015_10_QNAP_TS_251Plus_pud_C5_82o.webp

Na koniec warto wspomnieć, o narzędziach wirtualizacji wbudowanych w system QTS instalowany na dyskach QNAP. Dzięki wirtualizacji możemy na TS-251+ uruchamiać rożne systemy operacyjne jako wirtualne maszyny. Np. Windows lub rożne odmiany Linuxa.

Dodatkowe informacje o QNAP TS-251+ znajdziecie na na stornie producenta. Na razie niestety tylko po angielsku. Do opisu TS-251+ wrócimy w grudniowym wydaniu mój Mac Mac Magazynu po zebraniu większej ilości doświadczeń z normalnego użytkowania. Urządzenie dotarło do nas tydzień temu na kilka dni przed światową premierą.

Więcej o QNAP i zastosowaniu NAS w domu i firmie dowiecie się z serii artykułów, którą rozpoczynamy już w listopadowym numerze MMM.

(Źródło: Mój Mac Magazyn, Post QNAP TS-251+ wydajność i różnorodność dla domu i biura pochodzi z Mój Mac Magazyn.).

Witam,
czy ktoś się może orientuję jak ten nowy sprzęt TS-251+ ma się do urządzenia TS-253 PRO. Jakie są ewentualne różnice w zakresie prędkości zastosowanego procesora i wirtualizacji w zakresie sprzętowej akceleracji 2 i 3D?

Pozdrawiam

Kod:
https://www.qnap.com/i/useng/product/contrast.php?cp[]=148&cp[]=195

251+ ma odrobinę mocniejszy CPU, tak poza tym nie widzę różnicy.
CPU wygląda na taki sam, więc nie mam czego porównywać.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Tylko musisz wiedzieć ze QNAP bardzo mocno współpracuje z Intelem i efektem tego są często takie smaczki ;)

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
No tak - właśnie zastanawiam się nad zakupem, który z modeli kupić - chociaż ostatnio cena 253 PRO zrobiła się bardziej przystępna.
Dzięki za info i pozdrawiam.
A może ktoś słyszał o następcy TS-253 PRO, który by wykorzystywał procesor Quad-core 64-bit AMD 2.0GHz - bo chyba w tą stronę to pójdzie jeśli chodzi o lokalną wirtualizację z akceleracją @ i 3D??

Myślałem raczej o serii TS w wersji z dwoma dyskami. Chociaż jak można zauważyć nowe NASy z serii TS oparte o AMD nie posiadają złącza HDMI. Dla mnie idealnym rozwiązaniem było by urządzenie właśnie takie jak 253 PRO w wersji z procesorem AMD - czyli to co było wraz z akceleracją sprzętową 2 i 3D w wirtualizacji. Niestety chwilowo nie ma takiego rozwiązania a w zapowiedziach też nic nie widziałem.

A może ktoś słyszał o następcy TS-253 PRO, który by wykorzystywał procesor Quad-core 64-bit AMD 2.0GHz - bo chyba w tą stronę to pójdzie jeśli chodzi o lokalną wirtualizację z akceleracją @ i 3D??
Tak słyszałem i widziałem roadmap nowych modeli ale nie wiem czy mogę go zdradzać :)_
Nie ma tam tego CPU dla następcy 253Pro - jest inny (od Intela).

AMD jest w serii x63 ale nie ma w niej modeli dwuzatokowych.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
No to teraz niedyskretne pytanie - czy będzie sprzętowe wsparcie dla akceleracji 2 i 3D przy wirtualizacji i jaki to jest ewentualny horyzont czasowy - bo jak widać po wprowadzeniu obecnie modelu TS-251+ (parametry już w tym momencie przewyższają 253 PRO i widać na rynku również spadek ceny) to pewnie nastąpi to w niedługiej przyszłości.

Oznaczyłeś post użytkownika jako rozwiązanie swojego pytania. Jeśli odpowiedź tego użytkownika nie jest trafna, zalecamy usunięcie rozwiązania z jego postu.