Witajcie,
Od jakiegoś czasu myślę o zakupie porządnego NASa, który uporządkowałby kwestię storage'u w moim domowym środowisku. W związku z powyższym proszę Szanownych Forumowiczów o opinię nt. optymalnego dla moich potrzeb rozwiązania. Do rzeczy.
Zastosowanie:
- przechowywanie filmów 720p/1080p, muzyki, sampli do produkcji audio
- download center: SABnzbd+, couchpotato, sickbird, transmission
- klientem na NASa będzie: 2 HDTV, 2 PCty (spięte Gigabitem), 4 laptopy, 3 smartfony, iPad (wifi n) - linux, windows (iOS być może)
- RAID 5
- online 24/7
Wymagania:
- min 5 dysków po 2TB każdy (obsługa SATA3 mile widziana)
- wystarczająco mocny, żeby obsłużyć 2 HDTV odtwarzające full hd
- możliwość konfiguracji userów i grup
- możliwość szyfrowania zasobów wrażliwych np. truecryptem
Co nie ma dla mnie znaczenia:
- wirtualizacja
Pytanie brzmi: TS-559 PRO II? Czy to nie overkill? Jakie podalibyście alternatywy, co bym zyskał/stracił. Szukam optymalnego rozwiązania w kategorii jakość do ceny
Równie ważnym pytaniem jest wybór dysków - myślę o 2TB, dyski będą najczęściej używane w scenariuszu zapisz raz, odczytaj wielokrotnie (filmy, muzyka). Nie chcę wydawać na nie fortuny, ale też nie po to kupuję NASa, żeby mieć za chwilę problemy z padającymi dyskami.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotrek
Od jakiegoś czasu myślę o zakupie porządnego NASa, który uporządkowałby kwestię storage'u w moim domowym środowisku. W związku z powyższym proszę Szanownych Forumowiczów o opinię nt. optymalnego dla moich potrzeb rozwiązania. Do rzeczy.
Zastosowanie:
- przechowywanie filmów 720p/1080p, muzyki, sampli do produkcji audio
- download center: SABnzbd+, couchpotato, sickbird, transmission
- klientem na NASa będzie: 2 HDTV, 2 PCty (spięte Gigabitem), 4 laptopy, 3 smartfony, iPad (wifi n) - linux, windows (iOS być może)
- RAID 5
- online 24/7
Wymagania:
- min 5 dysków po 2TB każdy (obsługa SATA3 mile widziana)
- wystarczająco mocny, żeby obsłużyć 2 HDTV odtwarzające full hd
- możliwość konfiguracji userów i grup
- możliwość szyfrowania zasobów wrażliwych np. truecryptem
Co nie ma dla mnie znaczenia:
- wirtualizacja
Pytanie brzmi: TS-559 PRO II? Czy to nie overkill? Jakie podalibyście alternatywy, co bym zyskał/stracił. Szukam optymalnego rozwiązania w kategorii jakość do ceny
Równie ważnym pytaniem jest wybór dysków - myślę o 2TB, dyski będą najczęściej używane w scenariuszu zapisz raz, odczytaj wielokrotnie (filmy, muzyka). Nie chcę wydawać na nie fortuny, ale też nie po to kupuję NASa, żeby mieć za chwilę problemy z padającymi dyskami.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotrek