Rozwiązany Serwer WWW - problem z wywołaniem strony

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika wojtekdu, 21 Listopad 2018.

Ładowanie...
  1. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Przedziwne dzisiaj zauważyłem problem z wywołaniem mojej strony. adres www.lisow.eu
    Strona do tej pory działała bez problemu. Domena wykupiona w nazwa.pl i przekierowana na mój publiczny adres IP.
    Dzwoniłem do nazwy.pl. Po ich stronie wszystko jest OK
    Domena nie jest zabezpieczona SSL`em
    Port 80 przekierowany na routerze na adres wewnętrzny QNAP`a
    Do tej pory wszystko chodziło bez zarzutu, a teraz po wpisaniu www.lisow.eu melduje mi się ekran logowania do NAS`a.
    Port dla NAS ustawiony na 8080 port dla serwera WWW 80

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0760 Build 20181114
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No panel logowania masz na porcie 8080, i on dziala.
    Ale nawet jak chce sie polaczyc z twoja strona poprzez twoje ip, to i tak przekierwouje mnie na domene.
     
  3. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Ale wchodzisz na stronę czy nie?
     
  4. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie, nie moge wejsc ani przez domene, ani przez ip.
    Serwer lisow.eu odrzucił połączenie.

    Ale skoro nie moge wejsc przez ip, to znaczy ze cos jest nie tak po stronie twojego serwera i konfiguracji, domena nie ma nic do rzeczy.
     
  5. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
  6. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Wejdz w zakladke host wirtualny i tam dodaj lokliazcje strony w qnapie, i ustaw port.
     
  7. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Nic to nie daje. W jakiś dziwny i niezrozumiały dla mnie sposób po wpisaniu lokalnego! IP jest ono zamieniane na nazwę domeny i koniec. Nawet PhpAdmin nie chodzi.
    Zauważyłem, że on nie wchodzi do katalogu Web na NAS. Ale dlaczego?
     
  8. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Czy ustawiałeś możę jakieś virtualhosty w plikach konfiguracyjnych apacha w Qnapie?

    Jak sprawdzam stronę curlem to dostaje:

    Kod (Text):
    1. goro3@dev:~$ curl lisow.eu
    2. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
    3. <html><head>
    4. <title>301 Moved Permanently</title>
    5. </head><body>
    6. <h1>Moved Permanently</h1>
    7. <p>The document has moved <a href="https://lisow.eu/">here</a>.</p>
    8. </body></html>
    9.  
    a idąc za przekierowaniem:

    Kod (Text):
    1. goro3@dev:~$ curl -L lisow.eu
    2. curl: (7) Failed to connect to lisow.eu port 443: Connection refused
    Z jakiś względów Twój server odrzuca połączenie. Wygląda mi to na problem z konfiguracji Vhostów w Apache.
     
  9. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +23 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Gdzieś po drodze następuje po prostu przekierowanie na HTTPS (na standardowy port 443), które serwer odrzuca. Przekierowanie można uzyskać na co najmniej kilka sposobów - do sprawdzenia konfiguracja hostów, pliki .htaccess, itd.
     
  10. Esc
    Online

    Esc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Krk
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    null
    TS-219P+ null
    Podejrzewam ze obecnie https:// bierze sie z prob wojtka - sam przeciez pisal ze nie ma ssl / nie ma go na porcie 443 i nie ma przekierowanego na routerze.

    Natomiast moim zdaniem problem jest gdzies bardziej przyziemny. Przeciez Qnap przy takiej konfiguracji z pudelka tez sie tak samo zachowuje. Wpisujemy ip bez portu i kieruje nas na strone logowania a nie serwer www. Z tego co pamietam to za to odpowiedzialny jest oryginalny plik serwera www na qnapie (pewnie jakis index.php) ktory dokojuje tego przekierowania. Byc moze wystarczy zmienic mu nazwe/usunac go i bedzie dzialac.
     
  11. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Spooky to jest to. Jakiś czas temu robiłem eksperymenty z SSL`em o którym zupełnie zapomniałem. Oczywiście był plik .htaccess i to był problem.
    Spróbujcie teraz powinno być OK. Jeszcze raz dzięki Spooky za naprowadzenie. Jak zwykle szukałem dziury w całym w nazwie.pl u lokalnego operatora w ustawieniach NAS, a problem był banalny.
    Oczywiście wszystkie przeglądarki zachowują się OK oprócz... Chrome. Cache odświerzony Shift+Ctrl+R a ona nadal przekierowywuje na https. Coraz bardziej uciążliwa się robi.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Strona dziala, ale nie dziala po https.
    Skoro masz mozliwosc to warto to jednak wlaczyc.
     
  13. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Nie do końca tak jak piszesz. Domyślnym portem dla protokołu http jest port 80 i na tym porcie szukany jest materiał do odczytania. Dlatego po wpisaniu IP protokół na porcie 80 odszukuje plik i uruchamia go.
    Odpowiadając Pawliko nie mam SSL dla tej domeny. Jest to strona czysto hobbystyczna i szkoda mi kasy na SSL`a.
     
  14. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +23 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Let’s Encrypt Twoim przyjacielem.
     
  15. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Możesz coś bliżej napisać?
     
  16. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +23 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    W dużym skrócie, możesz sobie wygenerować darmowy certyfikat i podpiąć go pod serwer.
    Na tym i na angielskim forum jest dość sporo wątków związanych z tym tematem (głównie z problemem braku połączenia i portu 80).

    Być może warto zacząć od niedawno popełnionego tutorialu.
     
  17. Esc
    Online

    Esc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Krk
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    null
    TS-219P+ null
    Czyli dokladnie jak napisalem. Domyslnie z pudelka NAS po wpisaniu adresu przekierowywuje z portu 80 na 8080 i jest za do odpowiedzialny oryginalny index.php z serwera www - stad moja podpowiedz.
     
  18. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    239
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +24 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Okazało się że mam darmowy certyfikat z nazwy jak go zainstalować na moim NAS?
     
  19. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Wchoidz w QTS SSL Certyficate, i masz do wyboru albo od qnapa albo od let's encrypt. Ja wybralem to drugie, i tobie tez polecam.
     
  20. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:16
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mowa o cercie dla QNAPa czy dla tego konkretnego adresu ?