Właśnie w przypadku woluminu statycznego tej funkcji nie ma w oknie wyboru, jest przy innych typach woluminów.
jak widzisz na screenie - mam statyczne wolumeny.
Co to za ssd ?
poza tym - brzmi to jak bug - zgłoś to
Co to za ssd ?
poza tym - brzmi to jak bug - zgłoś to
Przepraszam, źle opisałem przypadek, okno takie jak u Ciebie z harmonogramem TRIM-u jest, ale ustawienie go nic nie daje, nie ma śladu w logach po trimie.:
Ponadto w zakładce zarządzania woluminem powinienem mieć podświetlony przycisk zarządzanie, a w rozwijanej liście możliwość ręcznego uruchomienia trim-u, i tego właśnie też nie ma.:
Stąd wnioskuję że trim nie działa na tym woluminie.
Ponadto w zakładce zarządzania woluminem powinienem mieć podświetlony przycisk zarządzanie, a w rozwijanej liście możliwość ręcznego uruchomienia trim-u, i tego właśnie też nie ma.:
Stąd wnioskuję że trim nie działa na tym woluminie.
Tak wygląda możliwość wykonania ręcznego trimu w innym TVS-471 z takim samym dyskiem i firmware.:
...... a w opisywanym nie ma.:
Różnica miedzy nimi jest jedynie taka że ten z możliwym trimem ma pulę pamięci na wolumenie, a nieposiadający trimu nie ma puli, ale to chyba nie ma znaczenia bo chodzi o urządzenie.
crontaba zaraz sprawdzę.
...... a w opisywanym nie ma.:
Różnica miedzy nimi jest jedynie taka że ten z możliwym trimem ma pulę pamięci na wolumenie, a nieposiadający trimu nie ma puli, ale to chyba nie ma znaczenia bo chodzi o urządzenie.
crontaba zaraz sprawdzę.
A teraz to się trochę przeraziłem, bo jest plik crontabie wraz z /sbin/qfstrim.:
......ale jest też drugi plik którego na drugim QNAP-ie z działającym trimem nie ma, a brzmi niepokojąco crontab.infected .:
Czy coś niedobrego się podziało ?. Jak żyć ?.
......ale jest też drugi plik którego na drugim QNAP-ie z działającym trimem nie ma, a brzmi niepokojąco crontab.infected .:
Czy coś niedobrego się podziało ?. Jak żyć ?.
crontab -l
Twoim przyjacielem
wygląda na resztki po infekcji , zapuść Malware remover z appcenter (jak nie masz .. tzn że MASZ problem) , ale o tym jest osobny temat na forum!
Twoim przyjacielem
wygląda na resztki po infekcji , zapuść Malware remover z appcenter (jak nie masz .. tzn że MASZ problem) , ale o tym jest osobny temat na forum!
Malware Remover jest od dawna na tych urządzeniach, skanowało się wielokrotnie. Naprowadzisz mnie na wątek o którym wspomniałeś ?.
Dzięki, zaraz przestudiuję.
W tym rzecz że nie ma żadnego zainfekowanego pliku na QNAP-ie, a ten wątek czytałem w sumie na bieżąco. Co można uczynić z tym kłopotem ?.
Crontab czysty, żadnych aplikacji o podejrzanych nazwach, autorun.sh pusty, w crontabie obecny qfstrim.
A czy ta podpowiedź poniżej nie oznacza że trim działa tylko na woluminach uproszczonych a na pełnych już nie ?.:
W tym rzecz że nie ma żadnego zainfekowanego pliku na QNAP-ie, a ten wątek czytałem w sumie na bieżąco. Co można uczynić z tym kłopotem ?.
Crontab czysty, żadnych aplikacji o podejrzanych nazwach, autorun.sh pusty, w crontabie obecny qfstrim.
A czy ta podpowiedź poniżej nie oznacza że trim działa tylko na woluminach uproszczonych a na pełnych już nie ?.:
Tak więc na koniec tego owocnego dnia powraca pytanie zadane na początku.:
Właśnie w tym rzecz że przy pierwszej instalacji najpierw zainstalowałem sam SSD aby system był na nim, ale po instalacji trzech dysków twardych i przeniesieniu niektórych folderów udostępnianych na nie, napis system jest przy wolumine 2, czyli trzech dyskach twardych w RAID 5, więc już nie wiem jak jest z tym systemem.