rozwiązałem problem przy pomocy btsync.
w trakcie dodawania katalogu na serwerze źródłowym generujemy kod, który jednoznacznie wskazuje na dany katalog. tworząc katalog na dysku docelowym, mamy dwie możliwości: albo wpisujmy kodu katalogu źródłowego, pozwalający na pełny dostęp albo tylko na odczyt. umieszczając kod "read only" uzyskujemy synchronizację w jednym kierunku.
co do rsync - zostawię to sobie na weekend .... doby mi brakuje

1. sprostowanie - niestety za pomocą BTSync, mimo poprawnego ustawienia opisanego powyżej, nie można poprawnie jednokierunkowo przesyłać plików
2. zestawiłem połączenia rsync A->B i B->A i działa pięknie ( i o wiele szybciej niż btsync )
Połączenie działa na porcie standardowo wykorzystywanym przez manager -a kopii - 873.
pytanie 1
I tu mam pytanie, które również pojawiło się na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi - czy taki transfer może być szyfrowany ( brak takiej opcji na qnap ts221).
pytanie 2
zestawiłem połączenie vpn - serwer uruchomiony na qnap, jako klient podłącza się S - czy w takim przypadku ( czytałem, że usługa ta działa na porcie 1723) możliwe jest wykonywanie takich kopii przy wykorzystaniu tunelu vpn tylko poprzez jego uruchomienie, czy też powinienem pozmieniać nr portów w menadżerze kopii zapasowej, czy też w ogóle to nie jest możliwe.