Rozwiązany TS 119 P+ i nowe oprogramowanie 4.0.2

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika marekzawa, 18 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Akurat wyczyszczenie cachu przeglądarki nie rozwiąże tego problemu.

    Jeśli użytkownik pisze, że może się połączyć z interfejsem użytkownika kiedy jest serwer jest spięty bezpośrednio z komputerem, ale nie może kiedy jest wpięty w router, to najprawdopodobniej podczas tej konfiguracji ulega zmianie adres IP serwera albo serwer przydziela inny po DHCP lub serwer HTTP nie przeładował interfejsu nasłuchującego.

    A to, że można przeglądać zasoby sieciowe w przypadku połączenia w sieci z routerem, wcale nic nie znaczy i nie jest żadnym argumentem, ponieważ sieć Microsoft Windows odnajduje serwer po nazwie hosta w sieci lokalnej lub serwera WINS, który gdyby się udało pingnąć to można byłoby uzyskać adres prawidłowy adres IP.

    Taka prośba, która się tyczy wszystkich userów. Jeśli pojawiają się jakiś problemy to rozwiązujmy je tutaj na tym forum należycie, a nie w sposób jaki się to odbywa pisząc posta i pozostawiając temat głuchy.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. NaPeK
    Offline

    NaPeK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    6
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    null
  3. marekzawa
    Offline

    marekzawa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119P+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119P+ 100 Mbps
    Na sztywno po kablu do kompa 169.254.100.100

    W sieci Qnap pracuje pod adresem 192.168.0.11.
    Qfinder widział NAS pod prawidłowym adresem. Prawidłowa brama i maska podsieci. Zarówno na sofcie 3 i 4.

    Nie pozostawiam tematu głuchym, zależy mi na rozwiązaniu problemu. Nie zawsze mam czas aby coś napisać.

    Jutro planuje podziałać w temacie.
    --- Połączono posty, 22 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 22 Sierpień 2013 ---
    Zabawy ciąg dalszy.
    Pozwoliłem aby QNAP ponownie wymienił soft na 4.0.2.
    Oczywiście połączenie się ze stroną administracyjną tak jak poprzednio nie jest możliwe.
    Połączenie przez PuTTY też.

    Odpowiedzi na pingowanie:
    Kod (Text):
    1. C:\Users\Marek>ping 192.168.0.11
    2.  
    3. Pinging 192.168.0.11 with 32 bytes of data:
    4. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=2ms TTL=64
    5. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    6. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    7. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    8.  
    9. Ping statistics for 192.168.0.11:
    10.    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    11. Approximate round trip times in milli-seconds:
    12.    Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms
    13.  
    14. C:\Users\Marek>ping NASC610F6
    15.  
    16. Pinging NASC610F6 [192.168.0.11] with 32 bytes of data:
    17. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=2ms TTL=64
    18. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    19. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    20. Reply from 192.168.0.11: bytes=32 time=1ms TTL=64
    21.  
    22. Ping statistics for 192.168.0.11:
    23.    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    24. Approximate round trip times in milli-seconds:
    25.    Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms
    Chyba nie ma wątpliwości że adresy są prawidłowe.

    Może nie pracuje serwer SSH ?
    --- Połączono posty, 22 Sierpień 2013 ---
    Qfinder daje dostęp do konfiguracji, detali natomiast zakładka monitora zasobów prosi o zalogowanie i nie rozpoznaje hasła.
     
    Last edited: 22 Sierpień 2013
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Masz uwalony konfig. Jeśli nie zależy Ci na poprzedniej konfiguracji, to zresetuj serwer do ustawień domyślnych. Jeśli jednak chciałbyś odzyskać poprzednie ustawienia to musisz odpalić serwer przy odłączonym dysku, następnie po jego wystartowaniu podłączyć "na gorąco" (hot-swap) dysk i nadpisać domyślny config na pierwszą partycję pierwszego dysku.
     
  5. marekzawa
    Offline

    marekzawa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119P+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119P+ 100 Mbps
    Czy reset do ustawień domyślnych nie wyczści danych magazynowanych na dysku ?
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Utracie ulega cała konfiguracja w tym takie rzeczy jak ustawienia użytkowników czy udziałów sieciowych. Jeśli na dyskach masz ważne dane, to nigdy nie warto ryzykować w ten sposób. Dlatego wyłącz serwer. Wysuń delikatnie dysk, tak aby za chwile można było go łatwo włączyć. Uruchom serwer i poczekaj aż wstanie. Kiedy usłyszysz sygnał dźwiękowy gotowości serwera (po ok. 2 minutach), zaloguj się na serwer po SSH - jego ip znajdziesz finderem. Będać zalogowanym do konsoli przy użyciu domyślnego loginu i hasła, wsuń wymontowany dysk i wykonaj poniższe:
    Kod (Bash):
    1. config_util 1
    2. storage_boot_init 1
    System powinien widzieć zainstalowany dysk jako /dev/sda3 on /share/HDA_DATA:
    Kod (Bash):
    1. mount
    Nic więcej nie rób i daj znać jak to wykonasz...
    --- Połączono posty, 22 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 22 Sierpień 2013 ---
    Skorzystaj z klasycznej metody przywrócenia configu i po sprawie :)
    Czyli dokończ powyższe tymi poleceniami:
    Kod (Bash):
    1. cp /etc/default_config/uLinux.conf /mnt/HDA_ROOT/.config/
    2. rm -rf /etc/config
    3. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/.config /etc/config
    4. setcfg -f /etc/config/uLinux.conf Misc configured TRUE
    5. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt/update
    6. reboot
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. marekzawa
    Offline

    marekzawa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119P+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119P+ 100 Mbps
    Trochę się spóźniłeś :)

    Zaryzykowałem reset do fabrycznych ustawień bez utraty danych. Jest taki wybór.
    Niestety, ale jak dane /u mnie muzyczne/ są w katalogu Multimedia to ulegają kasacji i system właduje tam swoje przykładowe obrazki i dzwięki.
    Na szczęście mam zawsze kopię zapasową na odrębnym dysku :)
    Taki reset to tak jak stawianie systemu od zera na dysku. Oczywiście pomogło i działa OK.
    Wgrywam od nowa zasoby muzyki z dysku zewnętrznego podpiętego po eSata.

    Nie zmienia to mojego zdania że autoupdatowanie do 4.0.2 z poziomu Qnapa to ZONK i tak być nie powinno !
    Przeciętnego użytkownika takie działania jak tu proponujesz a ja wykonuje nie powinny zupełnie interesować.
    QNAP zrobił update i ma działać bez żadnych czarów.

    Dziękuję za pomoc Papapa
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Szkoda, nie trzeba było tak robić :) Ważne, że działa i masz kopie danych :Party:
    A co do update'u, to podejrzewam, że jest to powodem braku regularnych aktualizacji oprogramowania.
     
  9. marekzawa
    Offline

    marekzawa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119P+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-119P+ 100 Mbps
    Aktualizacje były robione na bieżąco, więc nie to jest przyczyną.
    Do TS-119 ostatnim był 3.8.3 a po nim 4.0.2
    Innych QNAP nie wstawiał do autoupdate, pomimo że były dostępne do tego modelu na stronie firmowej.

    Mam nadzieję że to pierwsza i ostatnia skucha, która nie powtórzy się przy kolejnych updatach softu ;)
     
  10. donlucka2
    Offline

    donlucka2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x19P II 100 Mbps
    witam ,
    mam podobny problem tj:
    po zakupie ts219 p II zrobiłem update do 4.0.2 nie mogłem się dostać do panelu admina po http ani sprawdzić zasobów przez Qfinder`a. (problem z autentykacją)
    po downgrade do 3.8 nic niestety się nie zmieniło.
    Tip z przywracaniem configu też nie pomaga.
    Proszę o pomoc.
     
  11. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Masz tam jakieś skarby istotne?
     
  12. donlucka2
    Offline

    donlucka2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x19P II 100 Mbps
    nic .. dyski sa czyste.
    po próbie dostania sie po http oczywiscie quick.cgi
     
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Więc możesz skasować partycje i zainicjować system na nowo. Tak też powinno zadziałać: Power off, wysuwasz dyski, power on, jak wstanie wtykasz dyski, Qfinder ...
    --- Połączono posty, 29 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 29 Sierpień 2013 ---
    Nie słyszałem tutaj jeszcze o "czystym" (bez przygód) upgrade na ARM do v4:-( niech się ktoś pochwali że przeszło mu wzorcowo podnoszenie wersji do QTS z nowym interface.
     
  14. donlucka2
    Offline

    donlucka2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x19P II 100 Mbps
    podziałało :) ale z raid 1 , a w tym wypadku raid 0 bym potrzebował ...
    jest szansa na zamiane ??
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Szczegółową konfigurację przestrzeni dyskowej robimy już z panela Web. Ewentualnie gdybyś napotkał jakieś problemy z którymi nie dałbyś sobie rady, to przy działaniu z Qfinder wtykasz tylko jeden HDD. Po inicjacji dysku i systemu dodajesz kolejne i dokonujesz stosownych zmian w konfiguracji.
     
  16. lejk
    Offline

    lejk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-219P+ 10 Mbps
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Mi to poszło bez problemów ;)
     
  18. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :cii: Kaktus swoje własne problemy przelewa na system. Ten syndrom się jakoś nazywa... Jak Windows się wieszał to Billa Gatesa obwiniali :>

    Jeśli miałeś taki problem to wystarczyło cache w przeglądarce usunąć.
     
  19. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE

    A pod wpływem czyich narzekań na ARM-y? :D
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:24
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nieczytaniu manuala! elemeledudki