- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Rozwiązanie
Jestem miszczu ☺, udało się chociaż łatwo nie było. Pamięci są ułożone kaskadowo, ta kość u dołu leży blisko przedniej ściany qnap-a, więc trzeba się napocić.
Teraz czekam na 2x8Gb od EPA.
M
mariuszsal
Guest
Masz tu świetny tutorial użytkownika
Paweł Tołoczko, który uwiecznił na fotkach operację przeszczepu CPU połączoną z podmianą RAM.
Do wymiany pamięci nie będziesz musiał go tak mocno rozkręcać i wystarczą zwinne paluchy.
How-To - TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)
Do wymiany pamięci nie będziesz musiał go tak mocno rozkręcać i wystarczą zwinne paluchy.
How-To - TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)
DA rade, ale trzeba miec zgrabne palce, latwo jest dodac 2 kosc do 1 juz tam seidzacej, ale wyjac 2 i wlozyc 2 ... bedzie trudniej, lepiej rozkrecic pudlo, by miec swiatlo.A pytanie do Pawła. ..da się podmienić te kośc po zdjęciu tylko obudowy? Podobno jest taka możliwość ale chciałem się upewnić.
Paweł napisz mi czy się dobrze do wymiany pamięci przybieram 
Wyjmuje kabel zasilający płytę i dwie zworki. Jeszcze jest dostęp do tych pamięci od strony wnęka dyski twarde (zdjęcie nr 2)
A jak się wypina ten RAM, bo faktycznie dostęp nie jest łatwy.

Wyjmuje kabel zasilający płytę i dwie zworki. Jeszcze jest dostęp do tych pamięci od strony wnęka dyski twarde (zdjęcie nr 2)
A jak się wypina ten RAM, bo faktycznie dostęp nie jest łatwy.

Załączniki
Ewentualnie możesz jeszcze wyjąc - odkręcić i przestawić na bok PSU - będziesz mieć wtedy więcej światła i kable zasilające MLB nie będą na drodze - u mnie przynajmniej tak było.,Tteoretycznie powinieneś móc palcami od strony wyjętych kieszeni wymacać miejsce gdzie siedzi RAM i gdzie jest wolny slot.
Ja bez wyjmowania dołożyłem 1x 8GB do obecnych 2GB. W związku z tym, ze miałem zamiar wymieniać CPU to 2 pamięć RAM (2GB) wyjąłem, gdy już miałem calą MLB wyjętą z obudowy (naruszenie plomby).
Jak wyjmiesz PSU - odsuniesz go będzie to wyglądać tak:
JA osobiście mam za grube palce i było mi strasznie ciężko wyjąc 2GB, które były zainstalowane od nowości. Dlatego dołożyłem, by sprawdzić czy będzie działać.
I działał.
Dodatkowo jeszcze odkręciłem tylną ściankę (akurat ram jest z przodu :| ) - wiec to za dużo nie pomoże.
Ja bez wyjmowania dołożyłem 1x 8GB do obecnych 2GB. W związku z tym, ze miałem zamiar wymieniać CPU to 2 pamięć RAM (2GB) wyjąłem, gdy już miałem calą MLB wyjętą z obudowy (naruszenie plomby).
Jak wyjmiesz PSU - odsuniesz go będzie to wyglądać tak:
JA osobiście mam za grube palce i było mi strasznie ciężko wyjąc 2GB, które były zainstalowane od nowości. Dlatego dołożyłem, by sprawdzić czy będzie działać.
I działał.
Dodatkowo jeszcze odkręciłem tylną ściankę (akurat ram jest z przodu :| ) - wiec to za dużo nie pomoże.
OK odkręce jeszcze PSU i zobaczę co dalej 
Ja muszę wyjąć te 2Gb i włożyć 2x8gb.
Ja muszę wyjąć te 2Gb i włożyć 2x8gb.
M
mariuszsal
Guest
Spokojnie dasz radę
Ja wymieniłem dwie na raz. Lekko nie jest zwłaszcza jak masz dłonie węglarza 
Tu masz podgląd jak robią to małe zwinne Chińskie rączki, masz szansę pobić jego czas
Link: https://www.youtube.com/watch?v=WgcInQgSkhY
Tu masz podgląd jak robią to małe zwinne Chińskie rączki, masz szansę pobić jego czas
Link: https://www.youtube.com/watch?v=WgcInQgSkhY
M
mariuszsal
Guest
Jestem miszczu ☺, udało się chociaż łatwo nie było. Pamięci są ułożone kaskadowo, ta kość u dołu leży blisko przedniej ściany qnap-a, więc trzeba się napocić.
Rozwiązanie
Ja bym zatrudnił żonę do takich prac. Była by lepsza od azjaty
Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk 2
Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk 2
Hehe od żony lepsza długa penseta ☺... od strony zatok przytrzymujesz penseta, a od góry wyciągasz i już. Ciekaw jestem jak będzie teraz z włożeniem nowych.
To ja się pochwalę - z mojego TS-470 wyjąłęm 2 GB i włożyłem 2 x 8 GB przez zatoki dyskowe (bez zdejmowania obudowy) 
Ciężko było - myślałem, że się dodatkowych stawów w palcach dorobię
No i oryginalna kość miałą zatrzaski zalane jakąś masą - żeby się za łatwo nie wypinała
Ciężko było - myślałem, że się dodatkowych stawów w palcach dorobię
No i oryginalna kość miałą zatrzaski zalane jakąś masą - żeby się za łatwo nie wypinała
Uuu to gratki dla Ciebie wkrzys ☺ ... ja to mam do procka ochotę zajrzeć i zmienić na i, ale to jak mi się gwarancja skończy. ☺
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.