Pomoc TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja.

MarcinE

Passing Basics
Beginner
15 Luty 2026
6
0
1
46
QNAP
QuTS hero x86_64
Ethernet
100 Mbps
Hej,
Podpowiedzcie poproszę jak możliwie bezboleśnie przejść z RAID 1 na 6.
Moja obecna konfiguracja 2x 6TB (RAID 1) -> docelowa 5x6TB (RAID 6)
Korespondowałem z supportem w sprawie możliwości migracji "w locie" ale niestety ze względu na ograniczenia ZFS na QuTS hero niema możliwości migracji z 0 do 5 i dalej na 6..

Kopia plików oraz configu wykonana podwójnie na zewnętrzne nośniki i teraz mój plan:

Pula 1 (dwa dyski RAID 1 ) na której obecnie są pliki oraz system zostaje, do trzech wolnych "zatok" wkładam 3 nowe dyski po 6TB i buduję RAID5 (Pula 2). Po zbudowaniu - przegrywam (ręcznie) wszystkie dane z Puli 1, odłączam ją, formatuję dyski i dołączam do tych trzech - do Puli 2 , rozbudowując jako RAID 6.

Zapytanie moje jest takie:
Co z aplikacjami (kilka poglądowo poniżej) zainstalowanymi na Puli 1:
1771142055407.png

1771142276523.png

Co mogłem i jest mi obecnie mało potrzebne - odinstalowałem, (sql, multimedia, www, pewnie wywalę też Virtual Station, itp) ale nie wszystko mogę.

Jak sobie z tym poradzić, w qnap niema opcji - "Przenieś dane z puli na pulę" . Wiem że po odłączeniu puli "systemowej" Qnap ma automatycznie zrobić system na kolejnej puli ale co z programami i ich ustawieniami?

Z góry dzięki za pomoc.
Marcin

w HERO nie ma takiej opcji - ZFS nie przewiduje tego KROPKA.
musisz zniszczyć istniejącą konfiguracje i zrobić ją od nowa (kopiując dane na bok oczywiście).

Jakbyś użył zwykłego QTSa - tam jest EXT4 i inna logika zarządzenia, tam można bezboleśnie zrobić migracje z RAID1 do wyższych.
Połączono posty:

ponadto nie wpisałes swojego modelu QNAPa (czyżby wirtualizowany ?).

Dzięki za szybką odpowiedź,
model podałem w tytule " TS-h973AX RAID 1 ->5 ->6 - Bezbolesna migracja.".
Ale czy sposób jaki podałem będzie ok? Druga pula (RAID5), przegranie ręcznie ale poprzez FileStation, potem dopiero zniszczenie Puli1 (systemowej)?
Czyli wszystkie programy musi szlak trafić? (chodzi mi o ustawienia FW, Struktura FTP itp)
Czy po przegraniu na pulę 2, rozszerzeniu do RAID6 system uzna ją jako pulę1?

mea culpa :D
Ale czy sposób jaki podałem będzie ok? Druga pula (RAID5), przegranie ręcznie ale poprzez FileStation, potem dopiero zniszczenie Puli1 (systemowej)?
tak - jak najbardziej - tylko ułatw sobie życie .. dokup SSDka, postaw na nim system i tylko system , a dane trzymaj na HDDkach w RAID.
Czyli wszystkie programy musi szlak trafić? (chodzi mi o ustawienia FW, Struktura FTP itp)
zgadnij kto ma w planach kasować pule systemową ? wy-exportuj sobie opcje tego co sie da i zainstaluj na nowo.

Czy po przegraniu na pulę 2, rozszerzeniu do RAID6 system uzna ją jako pulę1?
Jeszcze raz - musisz od razu zbudować docelowy RAID-6. Nie ma skakania z RAID-5 na RAID-6!
Nie ma różnicy czy pula pierwsza czy 145. Nie zapomnij "bezpiecznie odłączyć" poola przed instalacją na nowym systemie.

mam ssd'a 480 Kingstona wstawionego dla virtualek ale myślisz że nie musi być podwójny? Co jak zejdzie SSD'ek?
Reszta - wszystko w temacie, zabieram się za robotę. Masz Racje, od razu RAID6 i dopiero później przewałka danych z zewnątrz.

mam ssd'a 480 Kingstona wstawionego dla virtualek ale myślisz że nie musi być podwójny? Co jak zejdzie SSD'ek?
można w RAID-1 jak najbardziej , tylko zauważ że SSDek może dostawać po dupie jak będzie często zapisywany przez VMki.
moim celem jest fizyczne oddzielenie systemu od danych.

jak najbardziej można zrobić to na pojedynczym urządzeniu, trzeba tylko regularnie sprawdzać kiedy dysk się kończy (wear level).

• Lubię to
Reakcje: jerry1333
  • ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (QuTS hero h6.0.0.3382, aktualne na dzień 09.02.2026.)
Witam,

przerabiałem podobny scenariusz 3 lata temu...

Skończyło się na przegraniu danych na dysk zewnętrzny, kopii ustawień userów, a potem jeboot...

System od zera, potem kopia danych, trwało to tydzień...

ZFS ma swoje zalety, ale i wady też, jedną z nich jest właśnie brak możliwości zmiany RAID

Pozdrawiam,

S.

Jestem w trakcie weryfikacji kopii.. Zrobię chyba jeszcze z jedną.. 18 lat danych... Kopie robię się już od 4 dni. Nie wiem jak to się wszystko zachowa, nie chcę konfigurować całego NAS'a od podstaw, mam sporo ftp, reguł FW, VPN, zobaczymy.
Strasznie szkoda że niema tej funkcji. W 2 firmach mam podobną sytuację i też mnie to czeka. :/ .Czekałem z tym chyba z półtora roku - ale już przyszedł czas.

Ale poza tym urządzenie pierwsza klasa. Nic więcej mi nie trzeba. Ten jeden mały mankament ale dosyć"bolesny" ;)
Jest nauczka. Spooore przewidywanie i od razu duża macierz.
Połączono posty:

można w RAID-1 jak najbardziej , tylko zauważ że SSDek może dostawać po dupie jak będzie często zapisywany przez VMki.
moim celem jest fizyczne oddzielenie systemu od danych.

jak najbardziej można zrobić to na pojedynczym urządzeniu, trzeba tylko regularnie sprawdzać kiedy dysk się kończy (wear level).
Czy jeśli system zrobię na jednym dysku SSD, w środę dojedzie drugi - będę mógł rozszerzyć tą pulę z jednego dysku do RAID1 bez utraty danych i kolejnych poważnych operacji?

Rozumiem,że jesteś zwolennikiem zbudowania RAID'a raz i już nie wprowadzania do niego zmian. Może i słusznie... wstrzymam się.
Zbuduję od zera -> docelowo, RAID6 oraz systemowy RAID1 . Przeniosę dane z "zewnątrz" i odtworzę backup ustawień.