Rozwiązany VPN własny czy zewnętrzny dostawca

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by Arkadiusz, Jan 11, 2021.

Loading...
Tags:
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie bezpieczeństwa w sieci, czy jesli Qnapa nie udostepnie na zewnątrz, będzie wpięty tylko w moja sieć lokalną, która oczywiście ma dostęp do internetu to czy wtedy boty mogą się dostać do qnapa poniewaz jest wpięty w sieć czy nie ma takiej opcji jeśli go nie udostępnie na zewnątrz?
     
  2. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    połączenie z VPN czy bez tego nie zmienia.
     
  3. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    tak wiem, ale czy to czy "wypuszczę" qnapa na zewnatrz czy będzie pracował tylko w sieci lokalnej cos zmienia?
    czy jesli będzie lokalnie, ale sieć wiadomo jest połączona z internetem to wtedy też boty mogą się dostać do niego?
     
  4. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak ktoś będzie chciał się dostać do Twojego QNAPa - to się dostanie , VPN nie będzie przeszkodą.
    Żaden problem dla wtajemniczonego.
     
  5. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    może inaczej zapytam, czy da sie skonfigurowac qnapa tak, żeby pracował tylko w sieci lokalnej, żeby nie był udostepniony w internecie. i czo to gwarantuje, że jednak jeśli router jest wpięty do internetu to wtedy qnap jednak jest narażony na ataki czy nie jest. Czy da się taką konfigurację zrobić żeby dostęp był tylko dla komputerow i urzązdeń z sieci lokalnej?
    --- Połączono posty, Jan 13, 2021, Data oryginalnego postu: Jan 13, 2021 ---
    i drugie pytanie co w takim razie daje skonfigurowanie VPN na qnapie, skoro bezpieczeństwa z tego co piszesz nie daje, to jakie są tego korzyści w takim razie? dziekuję
     
  6. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie - za dużo zależności
     
  7. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    czyli czy będę konfigurował qnapa jako swoją "chmurę" czy też nie to nie zwiększa bezpieczeństwa tak? no a to drugie pytanie mogłbys też podpowiedzieć? p co w takim razie konfigurować vpna, skoro nie pomaga w bezpieczeństwie
     
  8. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    żeby było jasne - chcę cię uświadomić (!) - nie przestraszyć, udostępnianie wiąże się z paroma rzeczami, które nie są bezpieczne

    Oczywiście że nie zwiększa, bo udostępniasz swoje dane za pomocą swojego Internetu.

    Nie wymyślamy problemów - podaj problem , to się pomyśli.
     
  9. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    no pytanie po co w takim razie konfigurować vpn na qnapie, skoro nie zwiększa bezpieczeństwa, to jakie korzyście to za sobą niesie?
    --- Połączono posty, Jan 13, 2021, Data oryginalnego postu: Jan 13, 2021 ---
    no tak rozumiem że chodzi o uświadomienie, jeszcze nie uruchoiłem qnapa, ale wole poznać pewne rzeczy wcześniej, zanm to zrobie i zanim umieszczę tam swoje rzeczy
    --- Połączono posty, Jan 13, 2021 ---
    oraz czy da się tak skonfigurować qnapa w domu, tak zeby tylko z domu był do niego dostęp, a nikt z zewnątrz nie mógł się do niego dostać?
     
  10. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak masz firewalla w sieci domowej - to tak.
     
  11. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    ok, dzięki za wszystkie informacje, już Was nie będę tym tematem tak męczył :) jeszcze raz dzięki
    --- Połączono posty, Jan 15, 2021, Data oryginalnego postu: Jan 13, 2021 ---
    Jeszcze pozwolę sobie podpiąć pod temat jedno pytanie, czy do stworzenia VPN na Qnap jest konieczne posiadanie publicznego adresu IP czy wystarczy dynamiczne? dzięki za odpowiedź
     
  12. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    publicznego, czy będzie dynamiczny czy statyczny nie wnikamy.
     
  13. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Ale przy publicznym, dynamicznym trzeba za każdym razem przy zmianie ip zmieniać coś w ustawieniach VPN w qnapie?
     
  14. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    w qnapie nie , ale za to musisz coś poprawić w pliku CONF który qnap generuje dla klienta.
     
  15. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    40
    Local Time:
    5:43 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    ok, to już rozumiem, wielkie dzięki
     
Thread Status:
Not open for further replies.