Ja używam OpenVPN, po początkowych problemach wynikających z mojej niewiedzy, teraz działa bardzo dobrze. Konfiguracja prosta, szybko się łączy. To co mi przeszkadza to osiągane transfery. Dlatego postanowiłem przetestować coś innego, a ponieważ na jednym z QNAPów mam QTS 5 to chciałem zobaczyć jak to będzie z WG. I tutaj konfiguracja zdecydowanie trudniejsza niż w OpenVPN. Posługiwałem się cytowanymi linkami, połączenie niby jest nawiązane, widzę jakieś wysłane bajty, ale odebranych jest 0, a więc coś jednak nie tak.
Używam prywatnie Qbelt. Rewelacja. W związku z tym jak Qbelt działa nawet nie odpalałem WireGuarda.
Czy testowałeś Qbelt?
Co do Qbelt to jakiś czas temu chciałem przetestować, miałem bardzo duże problemy aby to zadziałało ale jakoś się udało. Z tego co pamiętam to bardzo długo trwał proces łączenia z serwerem, a ale jak już się połączył to już nie pamiętam co było nie tak, że z tego zrezygnowałem.
Kilka dni temu też chciałem to przetestować aby właśnie porównać transfery w stosunku do OpenVPN. No i w ogóle nie byłem w stanie połączyć się z serwerem. Niby konfiguracja banalna, ale coś nie działa.
Na komputerze posiadam w ogóle Windows 7, więc najnowsza wersja klienta QVPN (1.5.1.1214) nie chce się na nim uruchomić. Na dysku znalazłem wersje 1.2.0.0803 którą ściągałem w grudniu 2020 (to pewnie wtedy robiłem te testy) i właśnie na tej wersji nie mogę połączyć się z serwerem. Dzisiaj to już nie, ale w najbliższych dniach może jeszcze wrócę to tego tematu.
Ja testowałem WG i działał, ale jest sporo ustawiana. Mało intuicyjny. Do tego, o dziwo - był wolny.
Masz jakieś wartości bezwzględne osiąganych transferów czy to takie odczucie w porównaniu do innych VPN? WG nie będzie szybszy niż OpenVPN?
Ja robiłem testy od siebie gdzie mam słaby UL (DL mam 750Mbps, a UL tylko 40Mbps) do dwóch lokalizacji:
a) gdzie internet jest 700/350 i w testach uzyskiwałem wyniki 12 Mbps na DL i 37 Mbps na UL
b) gdzie internet jest 250/25 i w testach uzyskiwałem wyniki 12 Mbps na DL i 37 Mbps na UL
Więc o ile 37Mbps w UL wynika zapewne z mojego łącza (gdzie UL mam 40Mbps) to w DL spodziewałem się o wiele większych wartości, szczególnie w tym pierwszym przypadku gdzie w lokalizacji mam 350Mbps w UL.
Testy robiłem iperfem, gdzie serwer był na QNAPie a po mojej stronie, na laptopie odpalałem klienta.