Pomoc Wolne pobieranie i praktycznie brak wysylania TS-251D

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Roxbox

Entry Technician
Q Associate
24 Październik 2022
77
1
8
45
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Witam. Posiadam lacze 1GB/40MB UPC. Jestem dostepny na prywatnych trackerach ale mam bardzo slabe pobieranie max 40MiB a wysylanie max 300KiB. Nie wiem czemu . Ustawienia mam default po instalacji klienta.

Wszystko się zgadza,mówię na swoim przykładzie-tu zassany z ps tytuł Lair,Seedboxa na pewno tu nie ma...Pokaż załącznik 41795
Ta wstawka akurat ladnie mi sie sciagnela wlasnie. Tez mialem podobny transfer co jest zaskoczeniem bo nie mialem takich . Bardziej martwi mnie wysylanie,na mojej wstawce powinno byc jakies max 4MiB a bylo 300kib i nic wiecej a wiem ze sciagaly odemnie SB.

Modem mam Sagemcom CS50001 taki czarny i jest ustawiony na Bridge wiec nie powinien byc waskim gardlem
Nie kojarzę takiego modemu w ofercie UPC, w Orange to było takie coś.

A twój router to?

Moim zdaniem zrób prosty test: modem przestaw w tryb Router (jak miałem UPC to w każdym z modemów mogłem to samodzielnie zrobić), skonfiguruj do pracy z Qnap (otwórz port dla pobierania rtorrent), spróbuj pobrać jakiś plik z dużą ilością seed/dystrybucja Ubuntu/Debian. Jak będzie Ok, to wiadomo, że problem ma związek z konfiguracja twojego routera.

Nie kojarzę takiego modemu w ofercie UPC, w Orange to było takie coś.

A twój router to?

Moim zdaniem zrób prosty test: modem przestaw w tryb Router (jak miałem UPC to w każdym z modemów mogłem to samodzielnie zrobić), skonfiguruj do pracy z Qnap (otwórz port dla pobierania rtorrent), spróbuj pobrać jakiś plik z dużą ilością seed/dystrybucja Ubuntu/Debian. Jak będzie Ok, to wiadomo, że problem ma związek z konfiguracja twojego routera.
Edytowalem zanim napisales .

A jakie masz transfery na:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/bt-dvd/debian-11.6.0-amd64-DVD-1.iso.torrent
1672688638796.png

?

@Roxbox Rtorrent do połączeń z tracker używa również portów UDP.
Upewnij się, że masz to włączone.
1672748540498.png

Spróbuj troche zmniejszyć port 51413 na np. 28213. Być może ISP (niekoniecznie Twoje, ale np.. peerów throttlinguje wysokie porty).
- Wyłącz QoS.
- Wyłącz Firewall w routerze.

Przełącz szyfrowanie na "preffer plaintext, but allow encryption":
1672748241814.png

Możesz też dać więcej RAM (2048 jeśli masz 8GB RAM lub więcej, 1GB jeśli masz 4GB)
1672748288486.png

- Upewnij się, że masz Kernel Boost włączony.

- Wyłącz ipfiltering:
1672748332303.png

Jakie masz prędkości woluminu na, który pobierasz dane?
Bash:
cd /share/Rdownload
wget http://io.qnap.net.pl/diskfill.tar.gz
tar zxvf diskfill.tar.gz
chmod +x diskfill.tar.gz
./disk-filltest-64bit -f 1 -S 10240

Wejdź na PT.
Wylistuj torrenty od największej ilości seedów:
1672748677919.png

Kup switch Gigabit.

Zepnij wszystkie urządzenia switchem Gigabit, tak aby do routera szły tylko dwa przewody:
- jeden do WAN od UPC
- drugi do switcha gigabit
Wszystkie urządzenia wepnij do switcha Gigabit.

I jeszcze raz speedtest i pomiar prędkości.

@Silas Mariusz - po co drugi switch? Lepiej przełączyć Giga Connect Box do trybu routera, dodać tylko port foward tcp/udp dla odpwiednich portów, NAS bezpośrednio do Modemo-routera i jazda. Asus sporo może, ale coś w cfg moze być namieszane, jakaś aktualizacja potrzebna LUB router przy tak dużych prędkościach nie wyrabia i jak chce wyciskać max to musi włączyć CTF kosztem innych funkcjonalności.

Dlatego podłącz switch gigabit i wyeliminuj ew problemy z warstwa router switch.

Mikrotik i Ubiquiti oferuje urządzenia typu router w których faktycznie są sprzętowe przełączniki.

Ale ASUS to nawet nie profesjonalny producent sprzętu sieciowego. CH targetem jest co innego. Nie wiem, nie znam się. Ale przesłałem powyższe zalecenia.

Po za tym prędkość zapisu 90Mb/s to ultra słabo. Co Ty tam masz? Polaesingowy dysk 500Gb?

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. rtorrent-pro
  2. rtorrent arm-x41
  3. rtorrent
  4. konfiguracja rtorrent
  5. ./disk-filltest-64bit
  6. port forwarding
  7. Wifi
  8. port forwarding to which port
  9. disk-filltest-64bit