Recenzja Wrażenia i opinie o Qnap i TVS-672n po przesiadce z S DS918+

Ice

Wyżej w hierarchii niż Pawliko.
Q's Reseller
16 Styczeń 2018
1 339
2
510
113
39
QNAP
TVS-h1288X
Ethernet
10 GbE
Po kilku latach używania S, szukałem nowego nasa, z dużo większą mocą i możliwościami. Niestety, modele Syno na 2020 rok niczym specjalnym nie różnią się od starszych modeli, więc postanowiłem przejść do nowego ogródka, gdzie sprzęty mają "więcej koni" i przede wszystkim zatok.
Dodatkowym bodźcem było to, że Qnapa można upgradować we własnym zakresie.
Wybór padł na sprzęt stosunkowo świeży - TVS-672n. Sprzęt nie najtańszy, ale mający to co potrzebuję - 6xHDD, NVME, 7Gbit LAN - czyli kilka lat spokojnie, bez stresu da radę.
Pierwsze wrażenia po przesiadce z Syno - nowy, świeży interface, mnogość funkcji do konfiguracji (na pierwszy rzut oka) i przede wszystkim diabelsko szybkie działanie systemu - ale to zasługa postawienia go na dysku SSD. Kolejnym krokiem było dodanie pamięci M.2 -2x500GB, 32 GB RAMu oraz wymiana procesora na I9 9900T(ES).
Początkowe zabawy z systemem powodowały kilka inicjalizacji systemu, ale to dlatego, że kopałem wszędzie gdzie się da, co się da i jak się da. Wyprowadziłem system wielokrotnie ze stabilności - co pewnie jest sukcesem :) A to coś nie działało, a to jakaś paczka nie chciała się instalować (zjeba od Mariusza bo się nie znam ;] ) Start do najlepszych nie należał.
Po początkowych perturbacjach - zacząłem się z Qnapem dogadywać - kwestia poznania systemu - S znałem, miałem skonfigurowane więc wiedziałem co w trawie piszczy. System postawiony finalnie, więc zacząłem migrować usługi. To co najważniejsze - ciężko mi go zamęczyć. Po prostu. Mocy przerobowych sprzęt ma dużo, odpalonych aktualnie mam 8 dokerów, serwery SQL, FTP i NFS, Time Machine, dwa Windowsy się dorzucają danymi na dysk, 3 telefony, 3 wirtualne maszyny - w tym ********* :), QVR pro 8 kamer i tak jeszcze mógłbym wymieniać kilka chwil. Wszystko działa piekielnie szybko i co najważniejsze - już stabilnie. W sierpniu do tego dołożę hosting www i serwer @ i nas będzie już prawie gotowy.
Dzięki dodatkowym dyskom - rozwiązałem problem z wolnymi dyskami HDD i odczytem / zapisem i spadkiem wydajności.
1-SSD-system
2-3 -RAID1, najważniejsze dane
4-5-Filmy
6-QVR Pro
USB - czasem coś jeszcze podpięte.

Sprzęt oceniam bardzo wysoko - 9/10 - bo w cenie której kupiłem (tak mi się udało wynegocjować) jest dobry i pojemny nas na mocnym procesorze z możliwością rozbudowy dwóch gniazd PCIe
System - 8/10.

Na minus - po przejściu na świeżo - gotowe paczki S są w większości lepsze niż Qnap - np - Drive, Moments, Video Station (więcej formatów zgodnych), Mail Server (w serii dostępny, dla mnie dla kilku kont pocztowych było ok) - czyli to co się używa.

Podsumowując - w moim przypadku Qnap > S.
+ Turbo szybki nas
+ 7Gbe (korzystam aktualnie z 3Gbe)
+ System on SSD (!)
+ I9 9900 (!!)
+ 8 darmowych licencji na kamery (!) - wielki plus, w SS 200-250 za sztukę (2 gratisowe)
+ Ogólnie nowoczesny interface (Syna w wersji 6.2 wygląda już archaicznie)
+ Zmiany są potrzebne

- Niektóre paczki są gorsze niż fabryczne Syno

Polecam model TVS-672n, bo ma sporo mocy i po lekkim upgradzie działa piekielnie szybko, ciężko będzie go zamęczyć.

Pozdrawiam

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: Ice

• Lubię to
Reakcje: smargul

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. i9-9900
  2. wymiana procesora
  3. deduplikacja
  4. wine
  5. reverse dns