Recenzja Wrażenia i opinie o Qnap i TVS-672n po przesiadce z Synology DS918+

Discussion in 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' started by Ice, Jul 30, 2020.

Loading...
  1. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Po kilku latach używania Synology, szukałem nowego nasa, z dużo większą mocą i możliwościami. Niestety, modele Syno na 2020 rok niczym specjalnym nie różnią się od starszych modeli, więc postanowiłem przejść do nowego ogródka, gdzie sprzęty mają "więcej koni" i przede wszystkim zatok.
    Dodatkowym bodźcem było to, że Qnapa można upgradować we własnym zakresie.
    Wybór padł na sprzęt stosunkowo świeży - TVS-672n. Sprzęt nie najtańszy, ale mający to co potrzebuję - 6xHDD, NVME, 7Gbit LAN - czyli kilka lat spokojnie, bez stresu da radę.
    Pierwsze wrażenia po przesiadce z Syno - nowy, świeży interface, mnogość funkcji do konfiguracji (na pierwszy rzut oka) i przede wszystkim diabelsko szybkie działanie systemu - ale to zasługa postawienia go na dysku SSD. Kolejnym krokiem było dodanie pamięci M.2 -2x500GB, 32 GB RAMu oraz wymiana procesora na I9 9900T(ES).
    Początkowe zabawy z systemem powodowały kilka inicjalizacji systemu, ale to dlatego, że kopałem wszędzie gdzie się da, co się da i jak się da. Wyprowadziłem system wielokrotnie ze stabilności - co pewnie jest sukcesem :) A to coś nie działało, a to jakaś paczka nie chciała się instalować (zjeba od Mariusza bo się nie znam ;] ) Start do najlepszych nie należał.
    Po początkowych perturbacjach - zacząłem się z Qnapem dogadywać - kwestia poznania systemu - Synology znałem, miałem skonfigurowane więc wiedziałem co w trawie piszczy. System postawiony finalnie, więc zacząłem migrować usługi. To co najważniejsze - ciężko mi go zamęczyć. Po prostu. Mocy przerobowych sprzęt ma dużo, odpalonych aktualnie mam 8 dokerów, serwery SQL, FTP i NFS, Time Machine, dwa Windowsy się dorzucają danymi na dysk, 3 telefony, 3 wirtualne maszyny - w tym XPEnology :), QVR pro 8 kamer i tak jeszcze mógłbym wymieniać kilka chwil. Wszystko działa piekielnie szybko i co najważniejsze - już stabilnie. W sierpniu do tego dołożę hosting www i serwer @ i nas będzie już prawie gotowy.
    Dzięki dodatkowym dyskom - rozwiązałem problem z wolnymi dyskami HDD i odczytem / zapisem i spadkiem wydajności.
    1-SSD-system
    2-3 -RAID1, najważniejsze dane
    4-5-Filmy
    6-QVR Pro
    USB - czasem coś jeszcze podpięte.

    Sprzęt oceniam bardzo wysoko - 9/10 - bo w cenie 6k brutto (tak mi się udało wynegocjować) jest dobry i pojemny nas na mocnym procesorze z możliwością rozbudowy dwóch gniazd PCIe
    System - 8/10.

    Na minus - po przejściu na świeżo - gotowe paczki Synology są w większości lepsze niż Qnap - np - Drive, Moments, Video Station (więcej formatów zgodnych), Mail Server (w serii dostępny, dla mnie dla kilku kont pocztowych było ok) - czyli to co się używa.

    Podsumowując - w moim przypadku Qnap > Synology.
    + Turbo szybki nas
    + 7Gbe (korzystam aktualnie z 3Gbe)
    + System on SSD (!)
    + I9 9900 (!!)
    + 8 darmowych licencji na kamery (!) - wielki plus, w SS 200-250 za sztukę (2 gratisowe)
    + Ogólnie nowoczesny interface (Syna w wersji 6.2 wygląda już archaicznie)
    + Zmiany są potrzebne

    - Niektóre paczki są gorsze niż fabryczne Syno

    Polecam model TVS-672n, bo ma sporo mocy i po lekkim upgradzie działa piekielnie szybko, ciężko będzie go zamęczyć.

    Pozdrawiam
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Piwo Piwo x 1
  2. pigers
    Offline

    pigers Zawsze pytaj Silasa - wie lepiej bo ma ESXi Q's Excellence

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,488
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +1,990 / 44 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a w qnapie dalej brakuje:
    1. Dark UI
    2. gui dla reverse proxy
    3. aliasów dla usług , np video station pod adresem video.mojadomena.pl czy mojadomena.pl/video
    4. wsparcia dla wildcard let's encrypt i opisanie tego w dokumentacji/pomocy
    5. edycji crontaba w gui
    6. informacji jak czytać logi qnapa - bo ciężko zrobić pewne powiadomienia , a zwłaszcza własne
    7. generowanie CSRa z poziomu GUI , tylko ustawione sensownie pod obecne wymagania certów SSL (cert na 1 rok, SHA256 , RSA 2048 (wolałbym 4096...), wymuszenie wprowadzania SANsa, poprawnie ustawiony OID)
    8. wsparcie dla HTTP/2
    9. wsparcie dla większej ilości systemów DDNS
    10. sprawienie żeby nie wylogowywało z aplikacji helpdesk ?!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  3. accid
    Offline

    accid Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    52
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    W tym qnapie da się wymienić procesor? Są jeszcze jakieś modele w których jest to możliwe?
     
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    OFC, jest wiele modeli, ale ze średnio wyższej półki którą możesz tuningować.
     
  5. accid
    Offline

    accid Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    52
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Mówimy o tej półce czy wyżej?

    upload_2021-4-28_11-19-22.
     
  6. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    wyzej :) tu masz procki na stale
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Tak, wyżej chociaż nie wiem jak sprawa z AMD V1500
     
  8. accid
    Offline

    accid Entry Technician Q Associate

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    52
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    To proc raczej nalutowany na płytę główną jak zwykły chipset, nie jest to standardowy procesor AMD dostępny w ogólnej sprzedaży jak Ryzen 3700X ktory jest w którymś tam QNAPie z wyższej półki.
    https://www.amd.com/en/products/embedded-ryzen-v1000-series
     
  9. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    To musisz celować trochę wyżej, ale wtedy za rozsądne pieniądze, robi się konkretny update.
     
  10. zinger
    Offline

    zinger Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    61
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Gdzie kupiłeś nasa?:)
     
  11. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    DM GROUP POLAND
    [DOUBLEPOST=1624259851,1624257584][/DOUBLEPOST]BTW, od razu jak kupisz z i3 -> i9. Nas nie do zajechania.
     
  12. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    80
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Cześć, czy moge podpytać jak po kilku miesiącach od przejścia na Qnapa oceniasz to przejście, czy warto wybrać QNAP względem Synology, czy jednak zmieniło się coś w twojej ocenie? z góry dziękuję za odpowiedź
     
  13. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Tak. Qnap>Synology zdecydowanie. Synology jest toporne i każą sobie jeszcze więcej płacić za licencje niż Qnap. Nigdy więcej Synology.
     
  14. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    80
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    oooo, cieszę się, że aż tak, bo bliżej mi jednak qnap :)
    ale te aplikacje do zdjęć, muzyki itp, multimedialne ogólnie tutaj też qnap-owe aplikacje nie przeszkadzają ci względem synology?
    [DOUBLEPOST=1637612309,1637612210][/DOUBLEPOST]

    aha a używasz QTS czy QuTS Hero? no chyba że jednak używasz xpenology i jednak apliakcje od synology?
     
  15. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    907
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +256 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Używam aktualnie QuTS Hero i QTS. Bo Qnapów nigdy za wiele. Aplikacje systemowe są ok, przyzwyczaiłem się. QuMagie działa dobrze, zdjęcia fajnie katalogowane. Poza tym QuTS Hero i filozofia ZFS bardzo mi odpowiada.
     
  16. Arkadiusz
    Offline

    Arkadiusz Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jan 11, 2021
    Messages:
    80
    Local Time:
    10:21 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    No ja właśnie chciałbym na jednym systemie plików pracować, nie mieszać, a według ciebie warto wybierać urządzenia z Hero i na nim się skupić? zazwyczaj trzeba liczyć się jednak z droższym urządzeniem. Jakie jest twoje zdanie na ten temat?

    Aha i używasz deduplikacji w Hero? i pamięci ECC czy zwykłe?
     

Users found this page by searching for:

  1. i9-9900 qnap

    ,
  2. 672n i9900