I to mnie martwi, ponieważ dwa takie QNAP-y były stawiane dwa lata i rok temu. Jest jeden SSD Samsunga na system i virtualki, i trzy dyski w RAID-zie na pliki.
System był stawiany po włożeniu tylko SSD, dopiero po odpaleniu wkładałem trzy dyski, robiłem RAID, miałem nadzieję że system jest na tym SSD (DataVol1).
Na początku miałem w QNAP-ach firmware TVS-X71_20150910-4.1.4, dopiero w tym roku zmieniłem na TVS-X71_20180810-4.3.4.0675 ale stopniowo, przechodząc poszczególne wersje. A teraz pytania.:
1. Czy jest to fizycznie możliwe aby podczas aktualizacji system samoczynnie zmienił lokalizację z DataVol1 na DataVol2 ?.
2. Czy istnieje w miarę bezbolesny sposób przeniesienia systemu ponownie na DataVol1 ?.
System był stawiany po włożeniu tylko SSD, dopiero po odpaleniu wkładałem trzy dyski, robiłem RAID, miałem nadzieję że system jest na tym SSD (DataVol1).
Na początku miałem w QNAP-ach firmware TVS-X71_20150910-4.1.4, dopiero w tym roku zmieniłem na TVS-X71_20180810-4.3.4.0675 ale stopniowo, przechodząc poszczególne wersje. A teraz pytania.:
1. Czy jest to fizycznie możliwe aby podczas aktualizacji system samoczynnie zmienił lokalizację z DataVol1 na DataVol2 ?.
2. Czy istnieje w miarę bezbolesny sposób przeniesienia systemu ponownie na DataVol1 ?.
Niekoniecznie, ostatnio robiłem format jednego z dysków, po formacie pokazał mi się jako systemowy. Jednak system był na pierwszym dysku SSD, a na tym formatowanym utworzył sobie tylko foldery, które były wyłączone na SSD, po utworzeniu wszystkich domyślnych brakujących katalogów na SSD i ponownym formacie już napisu system nie było.To oznacza, że system masz postawiony na dysku nr 2
To w takim razie jak stwierdzić na którym wolumenie faktycznie jest system ?.
O ile dobrze pamiętam, to ustawienia systemowe są i tak rozrzucone w RAID na wszystkie dyski. Na każdym dysku (fizycznym) jest dodatkowa partycja, która jest właśnie w tym specjalnym systemowym RAID.
Dlatego, nawet jak wyjmiesz dysk systemowy, to NAS się i tak uruchomi, i inny dysk zacznie być systemowym.
Temat zmiany dysku systemowego ostatnio poruszałem na tym forum - najprościej zaorać wszystko, i postawić system od zera, zgodnie z nowymi wymaganiami.
Dlatego, nawet jak wyjmiesz dysk systemowy, to NAS się i tak uruchomi, i inny dysk zacznie być systemowym.
Temat zmiany dysku systemowego ostatnio poruszałem na tym forum - najprościej zaorać wszystko, i postawić system od zera, zgodnie z nowymi wymaganiami.
Jeśli przyjąć taki tok myślenia wygląda na to że system jest na CACHEDEV2_DATA czyli na dyskach twardych w RAID, i teraz czy można coś z tym począć, czyli w miarę bezboleśnie przerzucić system na CACHEDEV1_DATA ?.
Nie bezboleśnie i nie polecam z tym kombinować bo część konfiguracji dysków/RAID jest weryfikowana przy każdym starcie i poprawiana przez system.
Jak napisał przedmówca, na każdym dysku qnap tworzy partycje systemową w trybie raid1, gdzie trzyma "swoje rzeczy". Notabene właśnie ta partycja i jej synchronizowanie nie pozwala często uśpić dysków.