albo DLNA albo plex , zdecyduj sie.
Tak czy siak, wifi będzie cię limitowało.
Pamiętaj że Wifi na 5 GHz gorzej przenika przez ściany.
przez ściągały rozumiem pobieranie z Internetu - chyba że mówisz o pobieraniu w domu , wewnątrz sieci ?i ściągały się pliki z prędkością 500Mb/s to by dał radę ten nas.
8 GB RAM - będzie dobrze.-wystarczy do tego 8GB ram?
bo chciałbym tak zrobić jak by padł dysk jeden to wymienić na nowy i tak bym nie stracił swoich danych.
nas będzie podłączony kablem cat6 i będę ściągał z netualbo DLNA albo plex , zdecyduj sie.
przez ściągały rozumiem pobieranie z Internetu - chyba że mówisz o pobieraniu w domu , wewnątrz sieci ?i ściągały się pliki z prędkością 500Mb/s to by dał radę ten nas.
8 GB RAM - będzie dobrze.-wystarczy do tego 8GB ram?
okej, tylko pamiętaj że dyski kupujesz w tym samym czasie .. a wg mnie - filmy i seriale nie są warte raid1.bo chciałbym tak zrobić jak by padł dysk jeden to wymienić na nowy i tak bym nie stracił swoich danych.
Zgadzam sie - ale to połowa tortu - nas pobrał te filmy i za pomocą Wifi (złoo) wysyłął go będzie do miboxa , i tu jest słaby punkt tego.nas będzie podłączony kablem cat6 i będę ściągał z netu
to jaki najlepiej raid zrobić do hdd? a wifi to trzeba testować jak to działa.okej, tylko pamiętaj że dyski kupujesz w tym samym czasie .. a wg mnie - filmy i seriale nie są warte raid1.bo chciałbym tak zrobić jak by padł dysk jeden to wymienić na nowy i tak bym nie stracił swoich danych.
Zgadzam sie - ale to połowa tortu - nas pobrał te filmy i za pomocą Wifi (złoo) wysyłął go będzie do miboxa , i tu jest słaby punkt tego.nas będzie podłączony kablem cat6 i będę ściągał z netu
a po co ci raid na filmy/seriale ? jak wywali się ten dysk , to wstawisz nowy i pobierzesz je od nowa - masz modem 52kilo czy 10 MB łącze ?a wg mnie - filmy i seriale nie są warte raid1.
Będę miał od 1 sierpnia down1Gb/s up100Mb/sa po co ci raid na filmy/seriale ? jak wywali się ten dysk , to wstawisz nowy i pobierzesz je od nowa - masz modem 52kilo czy 10 MB łącze ?a wg mnie - filmy i seriale nie są warte raid1.
więc czym sie przejmujesz ? - system na SSDku - na filmy/seriale dysk 10 TB i tyle
A na system na to już jest ssd w qnapie czy trzeba dodatkowo kupić? i myślę dwa dyski hdd po 5TB wd red i będzie git?więc czym sie przejmujesz ? - system na SSDku - na filmy/seriale dysk 10 TB i tyle
a jaki adapter trzeba na m.2 kupić do dysków m.2?żaden qnap nie ma dysków, musisz je osobno zakupic
np. adapter za 1 tyś to odpadaco to znaczy drogie ?
Ten dysk nada się do tego nasa
WD 6TB Red 3,5" Sata Iii (WD60EFAX)
bo na stronie qnap nie ma na liście kompatybilnych dysków?
A weź sobie zrób system na ssd, tak jak mówią. Możesz zrobić nawet w RAID1 na dwóch 1tb czy 2tb, a filmy na zewnętrznym pod USB. Filmy to nie złoto, żebyś nie mógł odzyskać.
żeby podłączyć ssd na nvme to trzeba kartę rozszerzeń? czy już jest miejsce na ssd w nasie?A weź sobie zrób system na ssd, tak jak mówią. Możesz zrobić nawet w RAID1 na dwóch 1tb czy 2tb, a filmy na zewnętrznym pod USB. Filmy to nie złoto, żebyś nie mógł odzyskać.