Tylko hero. Zero problemów z systemem plików. Większe bezpieczeństwo danych. Zfs nie zna cichego uszkodzenia danych. Ale oczywiście ma swoje minusy też w postaci większego zapotrzebowania na zasoby sprzętowe. Dodatkowo deduplikacja i kompresja inline.
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Witam,
Zostałem wywołany do tablicy, ale jestem na urlopie
...
Mam pod opieką 3 serwery z QTS i 1 z QTS-Hero.
Jak napisał przedmówca też jestem zwolennikiem QTS-hero.
Wymaga to trochę lepszego sprzętu, ale jak kupujesz nowy serwer, to i tak warto wziąć coś lepszego, by był spokój na kilka lat.
Więcej mogę napisać w poniedziałek wieczorem, napisz, co cię konkretnie interesuje.
Regards,
S.
Zostałem wywołany do tablicy, ale jestem na urlopie
Mam pod opieką 3 serwery z QTS i 1 z QTS-Hero.
Jak napisał przedmówca też jestem zwolennikiem QTS-hero.
Wymaga to trochę lepszego sprzętu, ale jak kupujesz nowy serwer, to i tak warto wziąć coś lepszego, by był spokój na kilka lat.
Więcej mogę napisać w poniedziałek wieczorem, napisz, co cię konkretnie interesuje.
Regards,
S.
No właśnie zastanawiam się nad wyborem jednym z dwóch Qnap-ów, albo 473A i wtedy myślałem o hero, albo 453D. A jeśli chodzi o porównanie tych dwóch urządzeń i zakładając, że został bym przy zwykłym QTS to uważacie, że ten 473 jest dużo lepszy? z pamięcią 16GB z tego co widzę różnica cenowa między tymi urządzeniami to ok 1300-1400zł, warto dopłacać?
Ja używam 472xt i bardzo sobie chwalę. Ale chcę go sprzedać z hero. Jak byś chciał. Komplet z dyskami. Planuję wymianę na wersję rack
Dzięki za ofertę, ale jednak wolę cośnowego kupić, tylko zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma modelami czy warto dopłacaćJa używam 472xt i bardzo sobie chwalę. Ale chcę go sprzedać z hero. Jak byś chciał. Komplet z dyskami. Planuję wymianę na wersję rack
Warto. I polecam serię x72 naprawdę bardzo udana konstrukcja.Dzięki za ofertę, ale jednak wolę cośnowego kupić, tylko zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma modelami czy warto dopłacaćJa używam 472xt i bardzo sobie chwalę. Ale chcę go sprzedać z hero. Jak byś chciał. Komplet z dyskami. Planuję wymianę na wersję rack
Warto. I polecam serię x72 naprawdę bardzo udana konstrukcja.Dzięki za ofertę, ale jednak wolę cośnowego kupić, tylko zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma modelami czy warto dopłacaćJa używam 472xt i bardzo sobie chwalę. Ale chcę go sprzedać z hero. Jak byś chciał. Komplet z dyskami. Planuję wymianę na wersję rack
A jaka cena cię interesuje za tego qnapa?
QNAP TVS-472xt Intel i5 8400T 32GB RAM + QM2-4P-34 | Gdańsk | Kup teraz na Allegro LokalnieWarto. I polecam serię x72 naprawdę bardzo udana konstrukcja.Dzięki za ofertę, ale jednak wolę cośnowego kupić, tylko zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma modelami czy warto dopłacać
oj, ale to niestety nie ta półka cenowa której szukamQNAP TVS-472xt Intel i5 8400T 32GB RAM + QM2-4P-34 | Gdańsk | Kup teraz na Allegro LokalnieWarto. I polecam serię x72 naprawdę bardzo udana konstrukcja.
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Witam ponownie.
Wróciłem
z urlopu i w dniu wczorajszym pojawiła się aktualizacja QTS hero z werji 4.x do 5.0.
Zrobiłem i jestem pod wrażeniem : przy 32 GB RAM zapindala to jak rakieta. Dziś popatrzyłem na moje katalogi i stwierdziłem, ze sporo miejsca się marnuje (np. przydzielona przestrzeń to 500 GB, a zajęte raptem 20 GB). Kilka kliknięć myszką i już mam 100 GB, a zmiana wielkości tego katalogu trwała dosłownie 5, no może 8 sekund, ale raczej 5
.
Więc znajdź sobie tańszy model, ale z możliwością instalacji QTS hero. Polecam.
Dlaczego ? Bo np. masz możliwość ustawienia zapisu danych w danym katalogu jako WORM (Write Once Read Many). Osobiście używam tego do zapisu obrazu z kamer.
Myślę, że zalet tego systemu jest więcej, na razie to nowość i dopiero go poznajemy.
W domu mam starszy serwer TS-651 i żałuję, że nie da na nim się postawić QTS hero.
Pozdrawiam,
S.
Wróciłem
Zrobiłem i jestem pod wrażeniem : przy 32 GB RAM zapindala to jak rakieta. Dziś popatrzyłem na moje katalogi i stwierdziłem, ze sporo miejsca się marnuje (np. przydzielona przestrzeń to 500 GB, a zajęte raptem 20 GB). Kilka kliknięć myszką i już mam 100 GB, a zmiana wielkości tego katalogu trwała dosłownie 5, no może 8 sekund, ale raczej 5
Dlaczego ? Bo np. masz możliwość ustawienia zapisu danych w danym katalogu jako WORM (Write Once Read Many). Osobiście używam tego do zapisu obrazu z kamer.
Myślę, że zalet tego systemu jest więcej, na razie to nowość i dopiero go poznajemy.
W domu mam starszy serwer TS-651 i żałuję, że nie da na nim się postawić QTS hero.
Pozdrawiam,
S.
Witam ponownie.
Wróciłemz urlopu i w dniu wczorajszym pojawiła się aktualizacja QTS hero z werji 4.x do 5.0.
Zrobiłem i jestem pod wrażeniem : przy 32 GB RAM zapindala to jak rakieta. Dziś popatrzyłem na moje katalogi i stwierdziłem, ze sporo miejsca się marnuje (np. przydzielona przestrzeń to 500 GB, a zajęte raptem 20 GB). Kilka kliknięć myszką i już mam 100 GB, a zmiana wielkości tego katalogu trwała dosłownie 5, no może 8 sekund, ale raczej 5.
Pozdrawiam,
S.
Bardzo dziękuję za podpowiedź, na taką konkretną radę liczyłem, bardzo dziękuję.
A jesli chodzi o modele to tylko z literką H mają hero czy np 473A też? no i gdzieś była wzmianka że hero na procerosach intel, więc tutaj 473A też by nie pasowało, ale może coś pomieszałem, podpowie ktoś?
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Musi być z literką h w nazwie.
S.
S.
Musi być z literką h w nazwie.
S.
Strona Qnapa podaje taką listę kompatybilności dla 5.0 beta
https://view.publitas.com/qnap-1/quts-hero-h5-0-beta-supported-nas/page/1
Są na niej serwery które nie maja w nazwie literki "h"
Przykładowo do TS-473A i TVS-672N można pobrać system operacyjny Hero w wersji 4.5.x jak i nowej 5.0.x beta
TS-473A - Centrum pobierania
TVS-672N - Centrum pobierania
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
A to coś nowego,
od początku, jak się hero pokazało, to była ścisła separacja systemów, Hero tylko na serwery z literką h.
S.
od początku, jak się hero pokazało, to była ścisła separacja systemów, Hero tylko na serwery z literką h.
S.