Czy ktoś ma wiedzę, czy TS-464 pociągnie sensownie wirtualkę z Win10? Wiem, że do tego dedykowane są TVS z intelami, ale kapusta z kieszeni mi nie wystaje
Jeśli TS-464 za słaby, to od jakiego modelu lecąc po cenie ma to sens?
czy pociągnie ? tak
czy zrobie coś sensownego na tej vmce ? nie
Uruchomić progsy niedostępne na apple - THERM, Arcadia Termocad, Legrand XL3Pro.zawsze zadają pytania z dupy strony ..
co chcesz robić na tej vmce ?
Przy tworzeniu VM deklaruje się rdzenie na sztywno? Czyli rdzenie są przypisane do VM stają się niedostępne dla reszty NASa?
Tak - mówisz: VMka ma dostac 2 core'y to dwa dostanie.Przy tworzeniu VM deklaruje się rdzenie na sztywno?
NAS dostaje mniejszy priorytet.Czyli rdzenie są przypisane do VM stają się niedostępne dla reszty NASa?
## bardzooooo upraszczam sprawe.
Czyli jak VM nie pracuje, to nas zasuwa na wszystkich? A jak pracuje, to ma pierwszeństwo? OK, rozumiem. Dzięki.Tak - mówisz: VMka ma dostac 2 core'y to dwa dostanie.
NAS dostaje mniejszy priorytet.
## bardzooooo upraszczam sprawe.
Ma to większe ręce i nogi , ale pamiętaj że będzie trochę głośniejszy niż TS-464 i cieplejszy. AMD ma inną kulturę pracyTS-473a
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Możesz skorzystać z softu:Jeśli TS-464 za słaby, to od jakiego modelu lecąc po cenie ma to sens?
VMware OS Optimization Tool
To wyłączy zbędne usługi w Windows dla celów wirtualizacji. Generalnie problem jest z uruchomieniem takiej wirtualki, ale jak już to zrobisz to powinna działać. Polecam zapoznać się z ReviOS - to obcięta kompilacja Windows.
Gotowy do pobrania obraz znajdziesz tutaj:
files.qnap.net.pl
Jest podpisany jako Windows 10 Lite
Obrazy są legalne i powstały na oryginalnych obrazach MSDN.
(Wymagana licencja)
TS-464 ma 4 rdzenie ale z tego co się orientuję (mogę się mylić) dwa z nich to rdzenie logiczne czyli hyperthreading.
https://forum.qnap.net.pl/threads/procesory-fizyczne-vs-maszyny-wirtualne-%E2%80%93-granica-wydajno%C5%9Bci.22768/
Proponuje zaczynać od tego modelu, a najlepiej coś mocniejszego:
TS-473A | Czterordzeniowy NAS AMD Ryzen™ o taktowaniu 2,2 GHz 2,5GbE z obsługą dysku M.2 NVMe SSD i rozszerzeń PCIe na potrzeby dodawania szybkiej łączności 10GbE i dysku M.2 SSD; Podwójny system operacyjny QTS i QuTS hero, zapewniający większą elastyczność
- 9 Październik 2019
- 753
- 410
- 195
- Odznaki
- 123
- QNAP
- TS-x73A
- Ethernet
- 1 GbE
Nope:TS-464 ma 4 rdzenie ale z tego co się orientuję (mogę się mylić) dwa z nich to rdzenie logiczne czyli hyperthreading.
Ale do VM z Windows-em dość biednie - linuksy bez GUI chodzą ładnie.