pawurb1978

Virtualization
Q's Architect
16 Marzec 2012
657
184
195
Odznaki
107
QNAP
TS-x70 Pro
Ethernet
1 GbE
Poz.
4

Robię pewnie jakiś głupi błąd i nie mogę dojść do tego jak zmusić plexa do wyswietlania napisów ? Chodzi mi o napisy znajdujące się w pliku obok filmu. Nazwy się zgadzają. Próbowałem różnych formatów i kodowania i nic. Poradźcie jak to powinno wyglądać bo kręcę się w kółko :s

Dobrze najpierw w ustawieniach Plex > Serwer > Preferowany język napisów wybrać polski, dodatkowo Tryb wyświetlania napisów.
Domyślnie jest ręcznie więc będą na filmie przed uruchomieniem można wybrać napisy w pozycji Napisy ( pozycja pod Dźwięk)

ai59.tinypic.com_2hevwqp.webp

Albo druga metoda włączyć film i w prawym górnym rogu obok suwaków pojawi się taki dymek i możliwość wybrania napisów.

Albo zmieniasz na tryb wyświetlania o którym wspominałem na "Wyświetlaj gdy ścieżka audio w języku obcym.
u mnie jest jeden błąd że polski mówiony odkrywa jako Nieznany i walczę aby tak jak inne języki w filmie sam wykrywa tak Naszego nie.

Wsyzstko fajnie tylko nie działa.
1. nie TV tylko testuje na kompie
2. pod dźwiękiem w napisach widnieje tylko BRAK i nie ma możliwości wyboru
3. Język, lokalne źródła etc... włączone i ustawione

Pojawiły się gdzie niegdzie napisy po odpaleniu w AGENTS opensubtitles ale nadal nie czyta nic lokalnego. Format pliku, dopisek "pl" w nazwie, kodowanie - sprawdzone i nadal nic. :(

Albo w Agentach ustawia plex nie masz zaznaczone Local Media Assets source i nie jest na samej górze
(wg poradnika Adding Local Subtitles to Your Media – Plex )

Jak to pierwsze nie daj mi nazwę filmu i napisów jedynie tu widzę problem.

Tak powinny się nazywać pliki poprawnie
Batman Begins (2005).mp4
Batman Begins (2005).pl.srt

Albo w Agentach ustawia plex nie masz zaznaczone Local Media Assets source i nie jest na samej górze
(wg poradnika Adding Local Subtitles to Your Media – Plex )
Jest ustawione jak fabryka kazała

pliki np:
Orphan.Black.S02E01.720p.HDTV.x264.mp4
Orphan.Black.S02E01.720p.HDTV.x264.pl.srt

zmieniam na coś prostszego
Orphan Black - S02E01.mp4
Orphan Black - S02E01.pl.srt

i też nie widzi
Na razie odpuszczam. Ma to jakieś bugi. Nawet najnowsza wersja. Sprawdziłem na wiele sposobów. Jeden serial, jedno kodowanie, jedno źródło napisów - część widzi a niektórych nie i nie da się go zmusić żeby było inaczej. :s

Widzę że czasami źle działa Plex z filmami gdzie nie ma kropek a są spacje lub podkreślenia. W tym przypadku na pozycji napisy nie mam wyboru żadnego.
W moim przypadku te znaki były w napisach ale jak zmieniłem zaraz wszystko po odświeżeniu wróciło do normy.

Wg informacji miałeś kropki i nie działały hmm i dziwne to że nie mas pozycji tej co Ci pokazałem.

kiedykolwiek wcześniej na tym sprzęcie i tym konkretnie serwerze (plex), udało ci się odtworzyć film z napisami? Bo ja pamiętam miałem z tym problem
Teraz, od dłuższego czasu, używam twonky, i z tego serwera, bezproblemowo, włączam napisy zarówno w komputerze jak i na telewizorach - samsung i lg oraz wd live tv.
Tam nie dodaje się, do nazwy pliku z napisami, kodu kraju. poza tym, w serwerze nic nie trzeba ustawiać.
Napisy oczywiście w formacie *.srt

• Lubię to
Reakcje: pawurb1978
Ale w plexie to działa, kurde używam dopiero od tygodnia ale po konfiguracji Agentów działa to prawidłowo. Dlaczego Wam ma to nie działać ???
Uzgodniliśmy że nazewnictwo masz w porządku więc problem jest w agentach nie widzących nic więcej jak tylko film.

Kurde a może jeszcze coś z kodekiem filmu jest dziwnego ?? Ściągnij jakiś mkv + srt i sprawdź czy wyświetlą Ci się napisy.

trochę zainteresował mnie ten plex, fajnie to wszystko wyglada.
Przepraszam że podepne się pod temat, mam nadzieję że autor się nie obrazi
czy domyślnie serwer zawsze transkoduje w sieci lokalnej? jezeli tak to czy da się to wyłaczyć i jak?

Znalazłem :) Jak przypuszczałem głupi detal. W nazwie dwóch głównych katalpgów z filmami i serialami było po jednym polskim znaku. Taka sobie literka "ą". Zresztą wkradła się tam zupełnie przypadkiem bo nie mam w zwyczaju w takich miejscach wstawiać polskich znaków. Dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie.

czy domyślnie serwer zawsze transkoduje w sieci lokalnej? jezeli tak to czy da się to wyłaczyć i jak?
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale plex z założenia strumieniuje więc transkodowania się nie obejdzie.

No właśnie nie do końca
Transkodowanie ma sens jeżeli dany odtwarzacz nie radzi sobie z rozdzielczością lub formatem, wtedy prze-transkodowany materiał przesyła po dlna
Właśnie sprawdziłem, twonky nie robi nawet 1% obciążenia procka
Plex momentami dochodził do 60% przesyłając do aplikacji plex w telewizorze, a w procesach na qnap
była pozycja plex transcoding

Transkodowanie ma sens jeżeli dany odtwarzacz nie radzi sobie z rozdzielczością lub formatem, wtedy prze-transkodowany materiał przesyła po dlna
Zgadzam się oczywiście co do zasady natomiast pisałem wyłącznie o samym plexie. Jest tak skonstruowany że z natury transkoduje wszystko.

• Lubię to
Reakcje: vitek
Plex momentami dochodził do 60% przesyłając do aplikacji plex w telewizorze, a w procesach na qnap
Plex nie obsługuje nawet sprzętowego transkodowania. Ale jest bardzo elastyczny zwłaszcza z przeglądarki.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/plex-napisy.6357/
  2. plex jak dodac polskie napisy