Witajcie, czy i ewentualnie jak najłatwiej przeprowadzić migrację z RAID10 na RAID5, przejąłem obiekt gdzie jest TS-453 v4.1.4 (wolał bym go do 4.2 nie podnosić na razie) z RAID10 4x WD 2TB i praktycznie skończyło się miejsce, chciałbym go zmigrować do 4x HDD RAID5 da mi to 2 TB więcej miejsca...
Hmyyy już kiedyś coś takiego raz zrobiłem i wcale to nie było takie proste - utraciłem np.: wszystkie albumy i udostępnienia, zdaje się, że ustawienia aplikacji też przepadły, pliki Qsync zniknęły i chyba było więcej ofiar - tam jest "kilku" użytkowników (28 prawników) którzy nie znają się na żartach i bardzo nie lubią gdy im coś ginie albo się zmienia, a jeszcze gorzej gdy mają przerwy w pracy, więc muszę mieć poradę która jest pewno, bo jak sformatuje stare dyski, to powrotu nie będzie, a nie mam 4 dysków na testy.Po wszystkim odtworzyć dane z kopii.
A gdybym go podniósł do 4.2 to da się do tego wykorzystać Snapshot Replica? mam innego Qnapa na którym jest wystarczająca ilość miejsca na zrzucenie migawki
+ kopia ustawieńZgrać dane, usunąć i utworzyć nowy wolumen. Po wszystkim odtworzyć dane z kopii.
chociaż dla świętego spokoju zapytałbym QNAPa czy jest taka możliwość migracji ...
Nie mam praktyki z tym tematem, a teoretyzować to mogę na moim organizmie ...
Czasem się przytrafi, że SiewcaRyżuina powie coś sensownego:
Czasem się przytrafi, że SiewcaRyżuina powie coś sensownego:
zapytałbym QNAPa czy jest taka możliwość migracji ...
panie nadzorca - klepnij ticketa do QNAPa a nie marudziszCzasem się przytrafi, że SiewcaRyżuina powie coś sensownego:
Tak, trzeba będzie wysłać ale chwilowo kiepsko stoję z czasem, mam jeszcze około 170GB wolnego i mogę jakieś stare kopie z przed 2 lat usunąć, więc czekam na to kiedy będę mógł się tym zająć bo wydaje się to być dość czasochłonne. Myślałem, że będzie jakiś prostszy sposób na migrację...