1. lord_yabol

Dyskusja Mało wolnej pamięci- ostrzeżenie Qboost.

Witam, Od momentu wgrania najnowszej wersji QTS 5.2.0.2737 mam problem z pamięcią (szczegóły na zdjęciu poniżej): Po naciśnięciu "Optymalizuj": Mam 16 gb (2x 8) pamięci RAM. Po niedługim czasie ostrzeżenie powraca. Nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji. Restartowałem NASa bez poprawy...
  2. lord_yabol

Dyskusja Czy na starszych wersjach Rtorrent-Pro działa filebot?

Czy jedynym sposobem na organizacje media library jest płatna wersja filebot-a (coroczna licencja)?
  3. lord_yabol

Dyskusja QNAP TS-253D uszkodzony dysk NVME na którym jest zaisntalowany system.

Cześć, Od kilku dni Qnap alarmuje o nienaprawialnym błędzie: W obudowie posiadam dwa dyski HDD 4TB w RAID 0 oraz dwa dyski NVME po 1 TB (na karcie rozszerzeń). Uszkodzony dysk jest systemowym, a drugi jako pamięć podręczna w trybie "odczyt". Dodatkowo trzy dyski HDD podłączone po USB do...
  4. lord_yabol

Dyskusja Plex na QNAP-ie - problem z odtwarzaniem filmów z biblioteki Zdjęcia.

Mili Państwo, Od kilku miesięcy mam problem z odtwarzaniem filmów wykonanych głównie na telefonach. Są one umieszczone w Bibliotece "Zdjęcia" na QNAPie. Wybierając film "kręci się" pomarańczowe kółko i słychać poprawnie dźwięk ale obrazu jest nieruchomy. Na Qnapie, Plex odtwarza te filmy. Na...
  5. lord_yabol

Dyskusja Jak usunąć całkowicie z dysku zaszyfrowany folder ?

Witam, Dawno temu stworzyłem zaszyfrowany folder, który zawiera sporo miejsca. Niestety zapomniałem hasła do odblokowania :( W panelu sterowania- foldery współdzielone usunąłem folder z danymi. Problem w tym, że nie zwolniło to miejsca na dysku i w midnight commanderze widzę nazwy tego folderu...
  6. lord_yabol

Dyskusja QuFirewall - dużo blokowanych pakietów - Rtorrent?

Witam, Zauważyłem dużo alarmów takich jak poniżej: Czy powodem może być Rtorrent? Ustawiłem port 42000 na Polske, Europe i USA.
  7. lord_yabol

Dyskusja Problem z Plex po postawieniu systemu na SSD NVME.

Witam, W NASie 253D dokupiłem kartę rozszerzającą na dwa dyski nvme. Do karty zamontowałem dysk 1TB Samsung 970 Evo na którym utworzyłem system i wolumin. Dołożyłem z powrotem 2 dyski 4TB w RAID 0 i powstał drugi wolumin. Wszystkie aplikacje ponownie zainstalowane działają poprawnie za...
  8. lord_yabol

Dyskusja QNAP 253D 16 GB RAM i karta QM2-2P-244A (NVME)

Witam Dokupiłem kartę QM2-2P-244A i dysk SSD Samsung EVO 970 1 TB. System i aplikacje zainstalowałem na SSD + wiirtualne maszyny, a dane pozostały na dotychczasowych dyskach 2 x 4TB Seagate IroWolf w RAID0. Dodatkowo podłączone mam po USB 3.1 dwa dyski HDD i SSD na backup ważnych danych. NAS...
  9. lord_yabol

Sprzedam Sprzedam QNAP TS-253Be 8GB (2 x 4GB).

Witam, Do sprzedania mam 2.5 letni NAS QNAP TS-253Be z 8GB RAM. W urządzeniu wymieniany był układ zasilania na płycie PCB (temat znajduje się na forum). Po wymianie katuje NASa od 7 dni i wszystko działa. Na sprzęt daje miesiąc "gwarancji rozruchowej". Pełny zestaw z pudełkiem, paragonem z...
  10. lord_yabol

Dyskusja Informowanie o nowszej wersji Rtorrent Pro

Witam, W nowym Qnapie 253D zainstalowałem rtorrent pro pobrane ze strony Qnap Club (po zalogowaniu na stronie). Aplikacja jest widoczna w repozytorium "Qnap Store" przez co nie jestem informowany o nowszych wersjach i też ich "nie widzi". Dodałem ręcznie repozytorium...
  11. lord_yabol

Dyskusja Zepsuty QNAP 253Be (procesor) 3 miesiące po gwarancji.

Witam, Jestem kolejną "ofiarą" wadliwego procesora Intel Celeron zastosowanego w tym NASie :'( Objawy charakterystyczne czyli czerwona dioda i brak reakcji. Po przeprowadzeniu testów i prób w warunkach domowych (polecanych na tym forum), odesłałem do serwisu (nie autoryzowanego QNAP) do...
  12. lord_yabol

Dyskusja Blueray and DVD movies folder in rtorrent-Pro.

Welcome, I use to watch movies PLEX and Kodi apps. Plex can't add to library and watch DVD and Blueray, so i watch this contents in KODI. Is it possible to add watch, download, complete and medialibrary folders (like movies, kids etc.) for DVD and Bluray separatelly? And after ...
  13. lord_yabol

Dyskusja Znikający UPS APC w urządzeniach zewnętrznych (QNAP 253Be)

Witam, Posiadam UPS APC 1500 Smart-UPS połączony kablem USB z serwerem QNAP TS-253Be. Jest on na liście kompatybilnych urządzeń. Co kilka dni UPS znika z "podłączonych urządzeń zewnętrznych" w panelu głównym. Odłączenie kabla usb i ponowne podłączenie lub restart serwera pomaga na klilka dni...
  14. lord_yabol

Dyskusja QNAP TS-253Be a internet 1.2 Gb od Multimedia

Witam, Podpisałem z firmą Multimedia umowę na internet 1.2 Gb/s (aktualnie 500 Mb/s i jeden port LAN w modemie). Operator pozwala uzyskać taką prędkość jako sumę transferów na dwóch udostępnionych w modemie portów LAN 1Gb/s ("Ze względu na specyfikę protokołów komunikacyjnych, karta sieciowa 1...
  15. lord_yabol

Dyskusja Aplikacje i ich wymagania: HD Station >=4.0.0

Witam, Pojawiły się aplikacje typu PLEX, VLC na stronie Qnapclub które wymagają wersji HD Station >=4. Skąd taką wersję pobrać skoro oficjalnie jest 3.2.9? Pozdrawiam
  16. lord_yabol

Dyskusja rtorrent-Pro - pytania/problemy.

Witam, Zakupiłem wersję Pro po przesiadce z QBittorrent. Chciałem w pełni wykorzystać możliwości aplikacji dlatego proszę o wyjaśnienie kilku kwestii. 1. Co oznacza znaczek w lewym dolnym rogu ekranu? 2. W jakich sytuacjach opłaca się zwiększenie puli pamięci RAM z 1024 na 2048? 3. W...
  17. lord_yabol

Archiwum Q'Center - Error zaraz po uruchomieniu.

Witam, Zainstalowałem w swoim TS-253Be 8 GB aplikację Q'Center. Uruchamiając aplikację otwiera się z takim adresem: http://192.168.100.103:8080/qcenter/error i komunikat:"Nie można uzyskać dostępu do Q'center" (jak na zdjęciu). Każda inna aplikacja działa poprawnie. QTS i Q'Center są w...
  18. lord_yabol

Dyskusja Awaria QNAP TS-228A?

Witam, No i nacieszyłem się dwa miesiące pierwszym serwerem NAS:( Dzisiaj po powrocie do domu zauważyłem brak dostępu do dysku. Qnap nie reaguje i nie świeci się żadna kontrolka oprócz diody na zasilaczu. Odłączenie od zasilania, wyjęcie dysku i przyciskanie Resetu nie pomaga. Zero reakcji...
  19. lord_yabol

Dyskusja UPS dla Qnap TS-228A

Witam, Posiadam w domu UPS Eaton PowerWare 5115 1000VA (pełna sinusoida). Wyposażony jest w port komunikacyjny USB. Niestety po podpięciu do Nasa nie jest wykrywany. Czy nie ma ogólnego standardu/protokołu jakim powinien się komunikować UPS? Weryfikacja zgodności odbywa się wyłącznie na...
  20. lord_yabol

Dyskusja Video Station - Ograniczenia i sens aplikacji.

Witam, Zainstalowałem na moim Qnap-ie TS-228A aplikacje Video Station 5. Wskazałem foldery filmów. Mam całą kolekcję kaset video które zarchiwizowałem do postaci filmów dvd. Aplikacja bardzo ładnie stworzyła miniaturki/obrazki filmów, ale nie mogę ich niczym odtworzyć. Korzystam z Nvidia...