1. Gregor

Dyskusja Działało i przestało serwer www

Wczoraj działało i dzisiaj już nie :( www, ftp, ssh po sieci lokalnej działa ale z zewnątrz wywala time out na poczatku obstawiałem jakieś problemy z DNS, ale to nie to mam stałe publiczne IP nie ruszałem ustawień rutera (mikrotik) mam przekierowanie portu np 80 (było wcześniej bo dzialało)...
  2. Gregor

Dyskusja Ustawienia MikroTik

W nawiązaniu do tego wątku Pomoc - Wybór rutera do światłowodu Pozbyłem się internetu od orange, funboxów itp. Mam stałe IP i światło od lokalnego dostawcy. Za sugestiami forum (nie będę wytykał palcami ;) ) zakupiłem router MikroTik ac3 i się zaczęło ;) Nie jestem sieciowcem, wiem, że gdzieś...
  3. Gregor

Dyskusja Wybór rutera do światłowodu

Zmieniam operatora netu na takiego "osiedlowego". Pierwszy raz w życiu :) Do tej pory miałem zawsze ruter z modemem do neostrady. Otrzymałem od niego statyczny adres 10.202.34.10 W warunkach jest info, że nie podłączają się do portu WAN tylko ruter jest jako Access Point Potrzebuję nabyć...
  4. Gregor

Dyskusja Funbox, jak przekierować port 80 (lokalnie)

Strzała ;) Stety niestety zmieniłem wczoraj operatora na orendźa światłowodowego. Mam problem z działaniem stron www w sieci lokalnej. Czytam neta, że to podobno problem znany, ale może ktoś ko pokonał ;) Przekierowałem w "funboxie 6" porty do ftp, ssh i www. Wszystko działa poza www(80). W...
  5. Gregor

Jaki czterodyskowiec na Intelu

Chyba dojrzałem w końcu do zakupu ;) Muszę w końcu zmienić mojego zapracowanego dwudyskowca. Jak zawsze problem z wyborem. Wybieram już na tyle długo, że niektóre modele już nie są dostępne w sprzedaży ;) np. TVS-682 i3 Przeglądając specyfikacje wychodzi mi, że na ten moment rozsądny wybór to...
  6. Gregor

Przy piwie Kabel HDMI

Chciałbym pociągnąć sobie w ścianie kabel HDMI. Około 20m. O ile z kupnem kable na metry nie ma większego problemu o tyle nie bardzo wiem jak ugryźć temat jago zakończeń. Nie mam pojęcia jak go zacisnąć i czy lepszym rozwiązaniem jest wypuścić ze ściany np 2m kabla z zarobioną wtyczką czy też...
  7. Gregor

Dyskusja Instalacja PHP7 na QNAPie

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.6 Model serwera: QNAP TS-239 PRO II No właśnie, pytanie jak w temacie. Ktoś mógłby trochę poprowadzić za rękę jak to zrobić. :) Wiem, że mój Qnap to sprzęt nienajnowszy, ale jeżeli pamięć i procesor pozwala to chciałbym skorzystać. Przyzwyczaiłem sie już...
  8. Gregor

Zakup QNAP w USA

Jak w temacie. Mam możliwość kupienia sprzętu za wielką wodą. Mam pytanie o kompatybilność. Czy sprzęty ze stanów czymś się różnią od europejskich wersji? Pozdrawiam
  9. Gregor

Szukam Qnapa na 4 dyski

Dorosłem do tematu zmiany mojego dwudyskowca na większy. Chcę 4 dyski ;) Przeglądam co jest dostępne i trochę jestem zawiedziony. Sprzęt ma służyć do wirtualizacji, przesyłania plików w sieci, serwer www, ftp. Może trochę filmów czy muzyki. Dodatkowo backup time machine i coś tam jeszcze ;)...
  10. Gregor

Dyskusja Połaczenie FTP z Virtual Hostem

Szukałem, ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ;) Mam serwer WWW z VirtualHostami. Wszystko działa i hula bez problemu. Ostatnio otrzymałem prośbę od kolegi, która by chciał postawić sobie jakąś prostą stronę na moim serwerze i ją w miarę możliwości sam edytować. Maja struktura...
  11. Gregor

Dyskusja Niekontrolowane zwiechy serwera WWW

Witam Pacjent: Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.6 Model serwera: QNAP 239 Pro II Od bardzo długiego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem QNAPA. Zżyłem się z nim i służy mi doskonale spełniając moje nieduże potrzeby. Z róznych względów od bardzo długiego czasu nie wgrywałem najnowszego...
  12. Gregor

Dyskusja Dysk WD i QNAP 239 Pro II

Witam. Mam mały problem i nie chcę nabałaganić :-) Posiadam QNAP 239 PRO II i stare dyski, które chcę wymienić na nowe (lepsze i większe) :-) Wybór padł na dyski WD RED model WD20EFRX (Red NASware 3.0) NAS Drives SATA 6Gb/s (SATA III) 2TB Na stronie QNAP Recommended :: TS-239 Pro II :: 3.5 HDD...
  13. Gregor

Zmiana TS 239 PRO II na lepszy

Posiadam od jakiegoś czasu model TS 239 PRO II. Służy mi dzielnie i spełnia moje oczekiwania (choć virtualizację chciałbym mieć). Wiadomo jednak, że kto stoi w miejscu ten się cofa :) Pomyślalem sobie, że może powinienem odświeżyć serwer. I tu powstaje pytanie: czy warto, a jeżeli tak to na...
  14. Gregor

cześć

Jestem tu już długo, ale na głównej każą mi się witać :) To się witam :)
  15. Gregor

Dyskusja FTP dla jednej domeny

Mam taki problem. Na moim qnapie mam kilka domen - domena1.com - domena2.com - domena3.com Ostatnio jakiś automat ryje mi po domenie3 i próbuje się wbić na serwer po FTP. Próbuje standardowych usrów, admin, test, web itp. Po 5 razach jest blokowany na 24h, ale zmienia IP i strzela z innego. mam...
  16. Gregor

Dyskusja Sortowanie plków FTP

witam. Po połączeniu sie przez przeglądarkę z serwerem ftp pliki, ktore sie wyświetlają są nieposortowane. Po naciśnięciu nagłówka "nazwa" sortują sie prawidłowo. Czy można w jakiś sposób zrobić takie sortowanie automatycznie? W ustawieniach nic nie ma. Pzdr
  17. Gregor

Dyskusja Aktualizacja zmiennego IP

Zapewne nie ja jeden mam zmienne IP i muszę je aktualizować aby moja domena działała poprawnie. Posiadam konto free na dyn.com. Posiadam je od wielu lat, ale ostatnio chyba też mają kryzys bo co 30 dni muszę się logować aby konto było aktywne. Oczywiście jest też opcja płatna, ale na razie z...
  18. Gregor

Dyskusja Usuwanie zasobów w Bibliotece Multimediów

Jak już się zabrałem za nową rzecz to pojawiają się kolejne problemy. Domyślnie udostępnione zasoby w bibliotece multimediów to Multimedia i Homes. Dodałem sobie inny folder. Ładnie się dodał. Ale usunąć już się nie chce. Odnawiałem indeksy. Włączałem i wyłączałem bibliotekę. Restartowałem...
  19. Gregor

Dyskusja Foldery przez DLNA

Mam problem z wyświetlaniem treści po DLNA na telewizorze LG. W folderze Multimedia mam katalogi np. Muzyka, a w nim podkatalogi np Rock, Pop itp. Identycznie mam poukładane Video i Foto. Natomiast jak przeglądam z poziomu TV moje zasoby to całą muzyką mam w jednym (głównym) katalogu...
  20. Gregor

Masakra w Qget

mam 239pro i po zainstalowaniu softu 3.4 nastąpiła totalna maskara przy pobieraniu ftp/http. Qget pokazuje, że pliki ściągniete w kilku procentach są 'finished'. Reload i dalej to samo. Po prostu paranoja.