Witam szanownych kolegów. QNAPa używam do robienia archiwizacji moim autorskim oprogramowaniem w firmach moich klientów. Backupy zapisują się po FTP na QNAPie który stoi w mojej firmie. Czego użyć do backupu właśnie tego QNAPa który stoi w firmie? Nie chce korzystać z chmur firm zewnętrznych bo za to trzeba miesięcznie płacić. Myślałem o drugim QNAPie w innej lokalizacji. Jak to rozwiązać?
Czyli dobrze rozumiem zakupić kolejnego QNAPa? Coś większego ? Szybszego ?. Co polecacie? Teraz mam 231P z dwoma dyskami 4TB. W co zainwestować co będzie nowe, szybkie i fajne
. ?
Mam wątpliwości aby był taki sam bo jednak tam są dane klientów i jak by ktoś się włamał na qnap to może na drugi się nie włamie - inne zabezpieczenia
eee że co ?
primo , Pierwsza zasada IT mówi , masz fizyczny dostęp do sprzętu - jesteś bogiem
secundo, masz to samo oprogramowanie od tego samego producenta , jak ktoś będzie chciał się włamać , to po prostu się włamie , to że fizycznie będzie on wyglądał inaczej , jest mało ważne
tertio, a kolega dane szyfruje , skoro tym się martwi ?
primo , Pierwsza zasada IT mówi , masz fizyczny dostęp do sprzętu - jesteś bogiem
secundo, masz to samo oprogramowanie od tego samego producenta , jak ktoś będzie chciał się włamać , to po prostu się włamie , to że fizycznie będzie on wyglądał inaczej , jest mało ważne
tertio, a kolega dane szyfruje , skoro tym się martwi ?
Dane są w zipach na dyskach w qnap - jeżeli qnap ma w sobie jeszcze szyfrowanie takowych danych to z chęcią z tego skorzystam o ile Szanowny Admin da mi jakąś wskazówkę jak to wykonać
mam 3 wolumeny : jeden thin i dwa static
w opcjach dla shared folder widze :
zaznaczenie ptaszka przy Save encryption key , powoduje że przy starcie nasa nie musze podawać klucza do odszyfrowania katalogu.
możesz jeszcze szyfrowac całe dyski - ale generalnie mija się z celem o 60% przypadków.
w opcjach dla shared folder widze :
zaznaczenie ptaszka przy Save encryption key , powoduje że przy starcie nasa nie musze podawać klucza do odszyfrowania katalogu.
możesz jeszcze szyfrowac całe dyski - ale generalnie mija się z celem o 60% przypadków.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 212
- 4 794
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
IntelCo polecacie? Teraz mam 231P z dwoma dyskami 4TB. W co zainwestować co będzie nowe, szybkie i fajne. ?
TS-x51/x53
Niestety nie mam takiej opcji we właściwościach folderów - czy jakoś ją trzeba aktywować?