Download [Beta] QTS 4.0.1 Build0527 | ARM & x86 [Leak/Non-Official]

Dyskusja w 'Firmware' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 27 Maj 2013.

Ładowanie...
Tagi:
  1. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam mam problem i proszę bardzo o pomoc. Chodzi o nowy soft 4.01

    Wczoraj zainstalowałem nowy soft QTS 4.0.1 po restarcie serwera ( TS-219 II P) nie można się zalogować przez WWW. Po prostu strona nie odpowiada i tyle. Mogę wejść przez SAMBE na poszczególne katalogi i operować na nich ale nic poza tym. Nie moge zarządzać serwerem. Poprzez QFindera tez nic nie mogę bo nie znajduje mojego NASA. Sprawdzałem programem do szukania urządzeń w sieci LAN to odnajduje mój serwer o numerze IP 192.168.1.4. W przeglądarce jak wpisuje 192.168.1.4 (https://192.168.1.4/redirect.html?count=0.9578642639543502) to jak widać automatycznie przełącza mnie nie na http tylko https nie wiem dlaczego. Przekopiowałem cały serwer na kompa i chciałem zrobić restart ( szpilka + dziurka z tyłu nasa) jednak to nic nie daje po ponownym uruchomieniu sytuacja jest taka sama czyli tylko SAMBA i nic poza tym.W załączniku screeny.

    Kurcze co robić ?

    Proszę o pomoc - czyżby była to wina nowego firmwera ? Proszę o pomoc najszybciej jak tylko to możliwe :-(

    Ps. Próbowałem się też logować z innych komputerów z WIN7 i XP i tez bez skutku.
     

    Załączone pliki:

    • 111.
      111.jpg
      Rozmiar pliku:
      108,7 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      887646053ff4b3d4e9ee146c0b0c59fc
    • 222.
      222.jpg
      Rozmiar pliku:
      228,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      0373eeea05a0dba82c0161bd5320a64a
    • 333.
      333.jpg
      Rozmiar pliku:
      90,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      c9f2c61a56e007066d52014e356de9ef
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odpal findera i wgraj inny firmware.
     
  3. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale pisze Ci że finder nie odnajduje żadnego serwera - co robić ?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Szukałeś na forum czy nie ma gdzieś opisywanego problemu?
    Tak na dobrą sprawę można byłoby się zalogować przez SSH na serwer i sprawdzić co się dzieję. Ale z tego co wiem opublikowany tu firmware jest uszkodzony akurat dla 3 modeli serwerów NAS.

    Przywróć serwer tą metodą:
    QNAP TS119 nie podnosi się
     
  5. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    OK już wszystko działa. Antyvirus który posiadam (AVG Internet Security 2013) ma w sobie dodatkowa zaporę , która zablokowała mi QFindera. Po odblokowaniu i znalezieniu mojego NASA wszystko przebiegło bez problemu. Wróciłem na firmwer 3.8.3 - NAS postawił się bez problemu.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli jednak nie korzystasz z QTS4?
     
  7. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Powiem tak: QTS 4.0 jest dobrym firmwerem jednak jeszcze na tyle niestabilnym, że poczekam do oficjalnej premiery. QTS4.0 chodził u mnie dobrze choć zamulał a QTS 4.0.1 już nawet się nie uruchomił. Jedni userzy mogę mieć bezproblemowa migracje na QTS a inni niestety już nie tak bezproblemowa jakby się to wydawało. Qnap idzie w dobrym kierunku i dlatego z nim zostałem zakupując TS 219 IIP (wczesniej TS-110). Może za jakiś czas spróbuje jeszcze raz wgrać 4.0.1 ale najpierw muszę uporządkować swojego NASA po totalnym formacie :)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mocno zastanawiające jest to co piszesz, ponieważ znam wielu użytkowników, którzy korzystają z QTS'a 4.0 na słabszym sprzęcie i nie odczuwają tego co Ty. Jednym z nich jest wielebny ShOcKShOcK który to posiada czwórkę już od wczesnego buildu na swoim TS-212.

    I niestety nie podzielam Twojego zdania na temat stabilności. QTS 4.0 to przede wszystkim nowy interfejs użytkownika.

    I nie można mieć pretensji co do wrzuconej tutaj wersji 4.0.1, ponieważ został on jakby wykradziony i opublikowane przeze mnie bez żadnej zgody - dlatego w topicu jest "Unofficial".
    Build który wgrałeś - czyli 0527, jest najwidoczniej uszkodzony dla kilku modeli serwerów. Dlatego zaktualizowałem linki i wrzuciłem 0524.

    Natomiast to, że przekierowywało na stronę z SSL'em to dlatego, że tak jak wspominałem w pierwszym poście, zaktualizowano OpenSSL'a i wydania są dedykowane pod jego testy.

    Reasumując masz strasznie dużo problemów z użytkowaniem serwera, których nie da się potwierdzić u innych użytkowników. Zaczął bym od weryfikacji stacji klienckich na których korzystasz z serwera niż jeżeli samego serwera.
     
  9. ShOcK
    Offline

    ShOcK Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    62
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro+ 1 GbE

    Potwierdzam , brak problemów z qts4 nie wiem co ty tam robisz że masz cały czas problemy , u mnie chodzi zdecydowanie szybciej.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, jest rozwalona, ponieważ jest to adres niepoprawny.

    VideoStation nie jest uruchamiane na serwerze Web, na którym pracują usługi administracyjne, lecz korzysta z oferowanej usługi serwera Web.
     
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dzięki za potwierdzenie. Tak przypuszczałem, że to po prostu mały błąd w tej wersji odnośnie przekierowania adresu usługi.
    Przychylam się do opini , że nie ma problemów ze stabilnością, oczywiście na moim modelu. Po aktualizacji do 4.0.1 i w moim przypadku rozwiazaniu problemu z TV Station (pomijając mało istotne detaliki), nie mam zastrzeżeń. Jest szybciej i bezproblemowo. Wczoraj zaskoczyła mnie pozytywnie obsługa USB3. Kopiowanie danych przyspieszyło o mniej wiecej 20% w stosunku do poprzednich wersji.
     
  12. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    OK to nowy problem.
    I nie narzekajcie, że cały czas coś mi się z serwerem dzieje....po prostu testuje go na wszelkie sposoby pod katem najnowszego firmwer (4.0.1) Skusiłem się i ponownie zainstalowałem. Logowanie już bez problemów i cała reszta też. Tak jak piszą przedmówcy - widać przyśpieszenie interfejsu użytkownika.

    Znalazłem jednak problem dość istotny.... dlatego chciałbym o tym poinformować i poprosić kogoś ktoś na nowym QTS 4.0.1 posiada kamery IP o sprawdzenie mojego problemu.

    To do rzeczy.....

    Załączniki przedstawiają wszystko. Podłączyłem kamerkę IP jak widać na załączniku 1 wszystko działa ładnie pięknie nagrywa się również nawet miniaturowy podgląd jest.
    Po wciśnięciu "Monitoring" obraz jak na załączniku 2. . Mieli Mieli i mieli i dalej nic - nie można zobaczyć podglądu. Poszperałem w ustawieniach i doszedłem do wniosku że pewnie nie widzi serwera - załącznik 5. , ale okazuje się że widzi. Dlaczego nie ma podglądu na żywo ? Ustawiony jest przesył z kamery nie z serwera. Zresztą z serwera też nie działa.

    To pierwszy problem, drugi problem to nagrywanie obrazu z kamery. Czy to nagrywanie z alarmu (detekcja ruchu) czy nagrywanie wg harmonogramu lub ręcznie (kamerka ACTI E32) powoduje że nagrany obraz to załącznik 4. i 6. . Próbowałem z 3 komputerów i z różnych przeglądarek. Może ktoś to potwierdzić ?

    Aha najistotniejsze jest to że kamera VIVOTEK IP8332 działa bez problemu pod względem nagrywania, pod względem podglądu " Monitoring" tak sama jak kamera ACT czyli nie działa.
     

    Załączone pliki:

    • 1.
      1.jpg
      Rozmiar pliku:
      57,2 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      c69f9b11f989e2af076ecbeac2db7aae
    • 3.
      3.jpg
      Rozmiar pliku:
      39,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      b80bc1a4abf680decffb76a4f7851655
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Który build?

    Co było przyczyną logowania?

    Możesz ponownie udostępnić dostęp do serwera?

    Prześlij nagrany plik.
     
  14. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) Build 0527
    2) Co było przyczyna braku logowania - nie wiem, może firmwer nie zaktualizował się poprawnie.
    3) Mogę udostępnić info na PW
    4) Pliku przesyłać już nie muszę skoro zrobię Ci Mariusz dostęp ?
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, zacznij od przesłania pliku.
     
  16. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Pozwolę sobie przyłączyć się do tego wątku. Postanowiłem sprawdzić jak monitoring działa u mnie. Co prawda tylko się bawię i nie mam nawet konkretnej kamery. Kozystam z Logitecha USB C170 i potwierdzam na TS-269L QTS 4.0.1 po wciśnięciu przycisku monitoring jest jak u kolegi tren90, pojawia się "Proszę czekać" i tak wisi. W QTS 4.0.0 było OK.
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U kolegi nawet w QTS 4.0.0 nie działało %-}


    tren90tren90 jak to jest, że znowu u mnie podesłany przez Ciebie plik .avi wyświetla poprawnie:Dumny:
    cctv.

    Chłopaki, jeszcze raz proszę o zweryfikowanie Waszych stacji klienckich!
     
  18. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to jestem w ciężkim szoku - co kodeki mam złe ? Normalnie przy 3.8.2 wszystko chodziło dobrze zmieniłem firmwer na QTS4.0 i zielone tło jak wcześniej w załączniku. Nie rozumiem - zaktualizuje kodeki.

    Zdecydowanie mogę potwierdzić tezę kolegi pawurb1978. Wgrałem QTS4.0 (wcześniej 4.0.1) i od razu stacja monitoringu ruszyła.

    Reasumując:

    QTS4.0 Przycisk "monitoring" działa poprawnie, można spokojnie zobaczyć podgląd kamery (sprawdzane na VIVOTEKU i ACTI)

    QTS4.0.1 Przycisk "monitoring" nie działa, cały czas jest zwieszony - brak możliwości podglądu kamery.

    Ps. Z tym moim nagraniem muszę zerknąć i zaktualizować kodeki, choć zastanawiam się jak to możliwe że przy tych samych kodekach przy FW 3.8.2 i 3.8.3 nagrany materiał z kamery jest widoczny normalnie a przy QTS4 juz nie.... ? Sprawdzę i dam znać.

    Dla chcących sprawdzić podaje linka do materiału http://interpc.pl/~apofis83/aaa.avi

    EDIT: Kodeki jednak zrobiły swoje. Zmiana kodeków i obraz ruszył.

    Czy tak na prawdę zostaje jedna wada: Brak podglądu kamer "monitoring" na QTS 4.0.1
     

    Załączone pliki:

    • 7.
      7.jpg
      Rozmiar pliku:
      222,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      3d2bfd4b340690bc503e4600062056fd
  19. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sprawdziłęm ponownie. Akurat zainstalowałem czysty WIN8. Sama obsługa kamer USB działa QUSBcam pokazuje pod chromem prawidłowy obraz. Przycisk monitoring nie działa. "Proszę czekać" i wisi. Podobnie na IE. Nie testowałem nagrywania bo jak widzę problem nieaktualny.
     
  20. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    259
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    07:00
    Oceny:
    +52 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dodam od siebie jeszcze że zarówno w QTS4.0 jak i 4.0.1 nie ma możliwości odtwarzania nagranego materiału - wyskakuje napis "Brak nagrań" a w rzeczy samej nagrania są na serwerze. Czy może ktoś potwierdzić tę przypadłość ?

    pawurb1978pawurb1978 rozumiem, że na QTS4.0 Przysik monitoring funkcjonował poprawnie a w 4.0.1 już "wisi" - u mnie właśnie tak jest. Sprawdz ewentualnie możliwość nagrywania z kamery i potem przycisk "Odtwarzanie"