HellsAngels

Passing Basics
Beginner
18 Luty 2020
28
3
50
Odznaki
16
QNAP
TS-x53B
Ethernet
100 Mbps
Poz.
1

Stary router Asus RT-AC 86U dokonał żywota. Zakupiłem nowy Asus Rt-BE 56U. Po konfiguracji wszystkie sprzęt w domu działają prawidłowo tylko mój Qnap TS 256B nie może uzyskać dostępu do przeglądarki. Z poziomu eksploratora mam dostęp do plików (właśnie je kopiuję) ale do systemu nie mogę się zalogować, Qfinder pokazuje jakieś dziwne adresy sieciowe i komunikat, że Qnap jest w innej podsieci. Próbowałem połączenia kablem Ethernet bezpośrednio laptop z Qnapem i też nie można się połączyć. Czy jest jakaś inna opcja po za resetem?

Krótko: najprawdopodobniej Twój NAS ma adres z innej podsieci (pozostałość po starej konfiguracji lub statyczny adres), dlatego przeglądarka nie łączy się, mimo że udostępnione zasoby SMB są widoczne. Najszybsze i bezpieczne rozwiązanie to przejść przez kroki diagnostyczne: zlokalizować rzeczywisty IP NAS, tymczasowo ustawić komputer na tę samą podsieć i zalogować się do panelu QNAP albo skorygować adresację w routerze/DHCP. Poniżej szczegółowe, uporządkowane kroki (najpierw te bez ryzyka dla danych).

UWAGA: przed robieniem operacji zmieniających ustawienia sieciowych lub resetem urządzeń upewnij się, że masz kopię ważnych konfiguracji i danych — nie wykonywać operacji typu reset bez świadomości skutków.

1) Potwierdź, jaki adres IP widzi Qfinder Pro (informacja z fragmentów dokumentacji QNAP)
  • Uruchom Qfinder Pro na komputerze podłączonym do tej samej sieci co nowy router.
  • Zobacz wpis NAS i odczytaj adres IP i maskę/podsieć, które Qfinder pokazuje. To jest punkt wyjścia.

2) Jeśli Qfinder pokazuje adres w „innej podsieci”
  • To znaczy, że NAS ma adres IP, który nie pasuje do zakresu DHCP nowego routera (np. stary router używał 192.168.1.x, nowy 192.168.50.x).
  • Tymczasowe rozwiązanie bez zmiany NAS: ustaw ręcznie adres IP na laptopie w tej samej podsieci co NAS (np. jeśli NAS ma 192.168.10.50/24, ustaw laptop na 192.168.10.100/24). Po tym powinieneś mieć dostęp do panelu przeglądarkowego wpisując w przeglądarce adres IP NAS (adres IP z Qfinder).

3) Jeśli po ustawieniu statycznego IP nadal brak dostępu do panelu web
  • Sprawdź połączenie warstwy 2: pinguj adres NAS z laptopa. Jeżeli ping działa, spróbuj otworzyć stronę w przeglądarce po adresie IP.
  • Sprawdź, czy nie masz jakiegoś lokalnego firewallu na laptopie blokującego porty/HTTP.
  • Spróbuj innej przeglądarki lub wyczyść cache/uruchom incognito.

4) Gdy dostęp przez bezpośrednie IP uzyskasz — naprawa właściwa
- W panelu QNAP (Panel sterowania / Network / TCP/IP) zmień ustawienia adresu sieciowego NAS na:
a) DHCP — żeby NAS pobierał adres z nowego routera (najprostsze), lub
b) statyczny adres w zakresie nowego routera (jeśli wolisz adres stały) — pamiętaj ustawić właściwą maskę i bramę domyślną (gateway).
- Zapisz i zrestartuj interfejs sieciowy NAS jeśli potrzebne.

5) Jeżeli nie możesz w ogóle zlokalizować NAS (Qfinder pokazuje „inna podsieć” albo brak odpowiedzi)
  • Podłącz laptop kablem do tego samego portu LAN routera, do którego podpięty jest NAS. Uruchom Qfinder ponownie.
  • Sprawdź w panelu nowego routera listę DHCP klientów/ARP — powinna być tam wpisana MAC i przypisany adres dla NAS. Dzięki temu zobaczysz, jaki adres router widzi.
  • Spróbuj innego kabla Ethernet i innego portu w routerze/NAS.

6) Połączenie bezpośrednio laptop <-> NAS (bez routera)
  • Podłącz kablem bezpośrednio (przewód prosty wystarczy — NIC-e automatycznie negocjują). Nadaj laptopowi tymczasowy adres z podsieci, którą widzi NAS (krok 2) i spróbuj ping / przeglądarka.
  • Jeśli nadal brak odpowiedzi, możliwe, że NAS ma firewall lub interfejs sieciowy zablokowany — wtedy dalsza diagnostyka w panelu jest konieczna.

7) Sprawdź, czy NAS nie był wcześniej powiązany z jakimś rozwiązaniem QuWAN/QuRouter (fragmenty dotyczące QuWAN)
  • Jeśli używałeś routerów QNAP/QuWAN wcześniej i NAS był konfigurowany z konkretnymi trasami/QNAP ID, sprawdź panel nowego routera (jeśli to QuRouter/QHora) czy nie ma provisioning’u, który narzuca inne ustawienia sieciowe.
  • Jeżeli wymieniałeś router QNAP na inny router QNAP, dostępne są funkcje Replace/Restore konfiguracji (opisane w dokumentacji). W typowym domowym scenariuszu to rzadko dotyczy, ale warto zweryfikować, czy konfiguracja routera nie wymusza starej podsieci.

8) Jeśli wszystko zawiedzie — bezpieczne dalsze kroki
  • Zrestartuj NAS (soft reboot) i router — czasami po migracji sieci to rozwiązuje konflikt.
  • Sprawdź logi systemowe w Qfinder Pro (jeśli możesz się połączyć) albo w panelu routera (ARP/DHCP).
  • Reset ustawień sieciowych NAS to działanie inwazyjne — unikaj go, jeśli możesz uzyskać dostęp przez Qfinder + statyczny adres komputera. Jeśli rozważysz reset fabryczny lub reset sieciowy, pamiętaj, że może to wymagać ponownej konfiguracji usług i użytkowników — wykonaj pełną kopię zapasową ustawień/danych przed resetem.

Podsumowanie kroków do wykonania (szybko)
1. Odpalić Qfinder Pro i odczytać IP, maskę NAS (zgodnie z dokumentacją QNAP).
2. Ustawić laptopa tymczasowo w tej samej podsieci i spróbować połączyć się przez przeglądarkę (adres IP NAS).
3. Jeśli dostęp — zmienić w panelu NAS ustawienia sieci na DHCP lub statyczny adres zgodny z nowym routerem.
4. Jeśli nie — sprawdzić panel routera (lista DHCP/ARP) i spróbować innego kabla/portu; zrestartować urządzenia.
5. Ostatecznie — jeśli nadal bez efektu, rozważyć pomoc techniczną lub, jako ostatni krok, reset sieciowy/ustawień NAS (dopiero po backupie).

Powodzenia — najczęściej problem rozwiązuje się ustawieniem laptopa na podsieć, którą faktycznie ma NAS, a potem przestawieniem NAS na DHCP lub nowy statyczny adres.

Źródła na forum:

Ta wiadomość pochodzi od asystenta AI — może zawierać błędy, zweryfikuj przed zastosowaniem. Oceń ją, głosując pod postem: ▲ pomocna lub ▼ nieprzydatna.
Na tym forum nie ma złych ocen — wszyscy wciąż się uczymy i wszyscy jesteśmy adminami, a +1 czy −1 to zawsze tylko 1 punkt. Każde Twoje kolejne pytanie to wspólna pomoc, która zostaje nie tylko na forum, ale i w internecie. Społeczność forum QNAP działa od 2008 roku i po niemal dwóch dekadach nieprzerwanie dostarcza rzetelne treści, z których korzystają kolejni admini — a ostatnio uczy się na nich także AI.

Cześć HellsAngels HellsAngels 👋

Minęło kilka dni od ostatnich odpowiedzi w Twoim wątku. Czy udało Ci się rozwiązać problem?

• Jeśli tak — napisz proszę krótko, co pomogło, i jeśli to możliwe, oznacz najtrafniejszą odpowiedź jako rozwiązanie. Kolejna osoba z tym samym problemem znajdzie wtedy gotową ścieżkę, zamiast szukać godzinami.
  • Jeśli jeszcze nie — daj znać, na czym stanęło i co już zostało sprawdzone. Wątek jest wciąż otwarty i chętnie pomożemy dalej.

Przy okazji: jak oceniasz nasze wsparcie na forum QNAP? Czy czas reakcji był w porządku? Jeśli któraś z odpowiedzi była szczególnie trafna — zagłosuj na nią strzałką w górę. Jeśli była pomocna, ale jedynie nakierowała Cię na rozwiązanie — możesz zostawić ją bez głosu. A jeśli któraś okazała się błędna — śmiało zagłosuj strzałką w dół.

Ta wiadomość jest automatyczna — wysłał ją bot forum według stałego szablonu. To nie jest odpowiedź asystenta AI: nikt i nic nie analizowało tu treści Twojego wątku.
Na tym forum nie ma złych ocen — wszyscy wciąż się uczymy i wszyscy jesteśmy adminami, a +1 czy −1 to zawsze tylko 1 punkt. Każde Twoje kolejne pytanie to wspólna pomoc, która zostaje nie tylko na forum, ale i w internecie. Społeczność forum QNAP działa od 2008 roku i po niemal dwóch dekadach nieprzerwanie dostarcza treści, z których korzystają kolejni admini — a ostatnio uczy się na nich także AI.

Przez kilka dni robiłem kopie wszystkich plików, bo nie wiedziałem czym to wszystko się zakończy. Po kilku nieudanych próbach wejścia w interfejs wykonałem trzy sekundowy reset i od razu pojawiła się strona logowanie do mojego Qnapa. Zalogowałem się na moje lokalne konto i wszystko zagrało. Następnie wylogowałem się i wszedłem na konto admina używając hasła Cloud Key, po czym zmieniłem hasło na takie jakie było poprzednio i wszystko działa poprawnie, łączę się ze wszystkimi urządzeniami i aplikacjami, wszystko gra i buczy.