Rozwiązany Dioda statusu miga na zielono

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Qkuba, 13 Październik 2013.

Ładowanie...
  1. Qkuba
    Offline

    Qkuba Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Maj 2013
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    dolnośląskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    kaktus, juz bym tak dawno zrobił gdybym trzymał w szufladzie zapasowe dyski, w NAS są 4 dyski w RAID5 zapełnione w 80%, wiec jest trochę trudno zrobić kopie :-( ale też skłaniam się ku temu niestety rozwiązaniu.

    Czy wiesz co ta mrugająca dioda znaczy? Zawsze jak pamiętam mrugała przy starcie systemu a potem, w trakcie pracy, świeciła ciągle.
     
    Last edited by a moderator: 20 Październik 2013
  2. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Niestety - nie wiem, ale chyba będę musiał się nią zainteresować - ciekawe co uda mi się ustalić.
    --- Połączono posty, 20 Październik 2013, Data oryginalnego postu: 20 Październik 2013 ---
    Doszukałem się takiej informacji -> Wskaźniki LED: zasilanie, LAN, eSATA, HDD 1-5, Status, USB, e-SATA,
    Wyświetlacz LCD - monitorowanie i szybka konfiguracja systemu
    Czy próbowałeś przez ten wyświetlacz przekonfigurować ustawiania sieci i czy jest tam możliwość konfiguracji nazwy hosta? Mam na myśli "nadpisanie ustawień" i ponowne uruchomienie serwera.

    @Silas MariuszSilas Mariusz czy jesteś w stanie podać informację co wskazuje owa lampka nad przyciskiem POWER, może wiesz lub znajomy serwisant wie?

    Qkuba poczytaj PW
    --- Połączono posty, 20 Październik 2013 ---
    Chymm, Qkubuś gdy będziesz zamykał, uruchamiał, system przypatrz się uważnie na tego Power leda. Ponoć on jeszcze może się zachowywać "specyficznie", nie chcę teraz nic sugerować ...
    Możemy rozważyć sytuację, że system nie uruchamia się prawidłowo z jakiegoś powodu ...

    Spróbowałbym powyłączać wszystkie możliwe usługi i zrobić restart łącznie z harmonogramem, wakeup itd, zanim dojdziemy do bardziej drastycznych pracochłonnych rozwiązań. Po prostu powyłączaj wszystko co zdołasz. I zaobserwuj po ponownym uruchomieniu kontrolkę POWER.

    Reasumując masz następujący stan rzeczy:
    1. Qfinder nie odnajduje serwera w Twojej sieci
    2. komputery nie odnajdują żadnych zasobów udostępnianych przez NAS
    3. start serwera bez nośników nie zmienia tego stanu rzeczy
    4. masz dostęp do serwera przez panel web i SSH (zarówno via IP i nazwa hosta?)
    5. za poprawną konfigurację dostępu ręczysz głową ;)
    potwierdź lub popraw.

    Mam nadzieję, że Security level: masz ustawione na Low (Allow all connections).
     
    Last edited: 20 Październik 2013
    • Piwo Piwo x 1
  3. Qkuba
    Offline

    Qkuba Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Maj 2013
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    dolnośląskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Choć kaktus już o tym wie napiszę dla innych którzy może trafią na ten temat
    kaktus to niezły inspirator :) roztoczył przede mną straszną wizję przegrania moich plików, straconego czasu który mogłem poświęcić na przyjemności że się przestraszyłem i jeszcze raz zacząłem sprawdzać całą konfigurację sieci i urządzeń - ruter, switch, AP-ek no i NAS i ... mam winowajcę :stayaway: jutro wysyłam go do serwisu to AP-ek Cisco WAP321 który blokował ruch między sieciami mimo że w ustawieniach miał zezwalać na taki ruch.

    Niemniej z całego problemu pozostała tajemna lampka która cały czas miga :s
     
    Last edited by a moderator: 20 Październik 2013
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Qkubuś, ona już ma imię i nazwisko straciła tajemniczość patrz -> post #22

    dla lepszego zobrazowania:
    TS-569L-hardware01.
    to nie jest mój obrazek - to grafika zaprezentowana przez -> moderatora pwilson (Patrick M. Wilson) z forum QNAP NAS Community Forum
     
  5. Qkuba
    Offline

    Qkuba Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Maj 2013
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    dolnośląskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Oj oj rozumiem z opisu że jest to wskaźnik zasilania ... tylko po co miga, skoro nigdy wcześniej nie migał w00t
    --- Połączono posty, 20 Październik 2013, Data oryginalnego postu: 20 Październik 2013 ---
    QNAP działa bez zarzutu wszystkie usługi działają, choć z niektórych nie jestem zadowolony w 100% ale to temat na inny post, tylko ta dioda wprawia mnie w zakłopotanie
     
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ano te lampki i piszczydełka mają za zadanie "komunikować" z użyszkodnikiem. Domniemam, że skoro jej stan jest odmienny, to serwer właśnie o czymś nam mówi, i trzeba rozkminić w czym rzecz.

    oraz:

     
  7. Qkuba
    Offline

    Qkuba Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Maj 2013
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    dolnośląskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No to tak po powyłączaniu wszystkich możliwych usług i restarcie serwera dioda nieustannie mruga ... ale dostałem również dodatkową informację od QNAP że mrugająca dioda to błąd w firmware 4.0.4 i 4.0.5, obydwa zniknęły z możliwych do pobrania na stronie qnap.com. Więc na razie przestaję szukać przyczyn i czekam na kolejny firmware.
     
  8. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    No to sie wydalo :cii:
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak trzeba ściągnąć ten fw z forum...
    U niektórych podobno powoduje odłączenie się dysków z macierzy, ale sądziłem, że tyczy się to tylko fw dla SMB... W piątek ma być nowy.
    PS. Ktoś z działu Q&A w QNAP'ie stracił prace za to nie dopatrzenie.
     
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    O ja pindole ...

    patrząc po wadze problemu - "wypadanie" dysków z raid to już nie taka błahostka,, raid może być zdegradowany, a to same problemy ...
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  12. Qkuba
    Offline

    Qkuba Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Maj 2013
    Wiadomości:
    52
    Miejscowość:
    dolnośląskie
    Local Time:
    19:39
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Witam, problem został rozwiązany dopiero po wgraniu firmware 4.1.0, teraz jest prawidłowo tak jak powinno być - po uruchomieni świeci cały czas i nie denerwuje ciągłym mruganiem uff :DB-)