To jeszcze jedno pytanie.
Kupuje dysk 2TB dedykowany do NASa np WD, drugi na ktorym bedzie robiona kopia np zwykly 1TB.
Czy moge ustawic tak serwer aby robil mi kopie tylko np zdjec raz w tygodniu? Tak aby ten zwykly dysk nie pracowal non stop?
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Kopia bezpieczeństwa na tym samym urządzeniu??? Powinno być nie tylko na innym urządzeniu, ale i w innej lokalizacji geograficznej (w innym mieszkaniu u kogoś z rodziny lub w pracy). Można ustawić tryb uśpienia dysków, na przykład po godzinie nieaktywności. Jeśli korzystasz z serwera sporadycznie, to nie powinno im zaszkodzić. Jeśli dyski będą startowały co kilka minut, zarżniesz je na 100%. Interwał usypiania dysków po godzinie bezczynności nie powinien ich ubić, oczywiście pod warunkiem, że nie będą się faktycznie wybudzały co godzinę czy dwie. Ja mam ustawione usypianie co 30 minut i jeszcze nie mam problemów, a używam
NAS ok. 14 miesięcy (w tym usypianie dysków może z 6 miesięcy).
Dysk podstawowy zapewne będzie wykorzystywany częściej niż ten do backupu, więc z nim ostrożnie. Ten do backupu raz w tygodniu, więc jemu tryb uśpienia powinien bardziej służyć niż zaszkodzić, ale to tylko moje przypuszczenia.
Pamiętaj też o regularnym odkładaniu jakiejś kwoty na nowe dyski tak, jakby wymiana była konieczna co 5 lat (zawsze celuj w pojemność większą niż masz obecnie). Jak dysk padnie, to bierzesz środki ze swojego wewnętrznego funduszu i nie będzie to odczuwalne finansowo. Jeśli dyski posłużą dłużej, masz więcej środków na nowego NASa.