Rozwiązany First boot area on the flash is corrupted ?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika mariuszsal, 7 Styczeń 2015.

Ładowanie...
  1. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No właśnie dlatego pytałem jaka opcja mnie czeka. Mariusz ja jeszcze nie rozpocząłem flaszki a ty już chyba kończysz.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 156
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to niech go zrebootuje, to jedyna sensowna forma sprawdzenia :p
     
  3. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Może ten komynikat to przypadek tylko restart da jasną odpowiedź
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Spoko... Mam drugą na czarną godzine :p

    Proponuje więc tą kolejność:
    1. Otworzyć flaszkę
    2. Walnąć grzdylka
    3. Zrobić reboot
    4. Walnąć grzdyla (nie grzdylka), że działa :D
     
  5. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Leży !
    American Megatrends wita :/
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jednak ten QNAP nie jest taki "awesome" (zajebisty).
    (j)
    Już smaruje maila do QNAP'a... uwielbiam takie akcje...
    [-_-]~
     
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Weź tu nie panikuj jak Qnap jest w pomieszczeniu przy grażu a na dworze -10.
    Rozumiem, że mam podrywać tyłek i drałować tam aby wywlec dyski ?
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 156
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    flash DOMa i po sprawie ... zobaczycie na tym stanie
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pewnie tak...
    Smaruje maila... mam już tytuł: A story about little kid with broken leg.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wyrwij dyski. Jak chcesz możesz zerknąć na na moje zmagania z tematem. Pisałem o tym gdzieś tu na forum. Czyli tu
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W temacie dopisałem: Amazing, i brzmi tak: "An amazing story about little kid with broken leg - TS-470PRO"

    I dopisałem, żeby informowali o eksluzywnych ficzerach typu recovered into non-working mode.

    Śmiejcie się, ale to są pierdoły, za które ja tu musze błyskać. A skoro firmware był taki srogi sam się naprawić - recovered, to czemu nie został sprawdzony. A po za tym do ch*ja, to jest dualny DOM!
    --- Połączono posty, 7 Styczeń 2015, Data oryginalnego postu: 7 Styczeń 2015 ---
    Panowie @pawurb1978@pawurb1978, @mariuszsal@mariuszsal coś mi się wydaje, że macie szczęście:
    Skreślicie za mnie 6 liczb w dużym lotku? :D
     
    • Śmieszne Śmieszne x 3
  13. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Poszło !
    @pawurb1978@pawurb1978 dzięki za genialny opis. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że cię to wcześniej spotkało ! :p

    EDIT
    Idzie do fabrycznych

    EDIT 2
    Pomielił, zrestartował się wisi na Biosie. Jak wyjmę dyski to wszystko jest OK. Rusza normalnie z DOMa i prosi o dyski. Może coś w biosie powinienem zmienić ? On jak już się skonfiguruje to ładuje system z HDD ?
    ai.imgur.com_Tz3Ezhl.
     
  14. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    W biosie jedyne co mi zwróciło uwagę to jeśli jest coś podpięte na usb (a mam zewnętrzny dysk w kieszeni) to lubi przy restarcie podmienić dysk rozruchowy i przez to wisi. Dobzrze sprawdzić co się ustawiło jako 1 boot. U mnie po recovery i postawieniu firmware (ważne przed wsadzeniem dysków trzeba go doprowadzić do wersji jaka była przed padem) i wsadzeniu dysków wszystko ruszyło po staremu. Jeśli nie uda ci się z jakichś powodów wystartować go z dyskami to jest opis @Silas Mariusz@Silas Mariusz jak skasować konfig i powołąć wszystko do życia
    --- Połączono posty, 7 Styczeń 2015, Data oryginalnego postu: 7 Styczeń 2015 ---
    Jak tylko postawisz firmware (wersja jak przed padem) to wsadzasz dyski bez żadnej konfiguracji. Powinien wstać w stanie poprzednim
     
  15. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wystartował - dałem mu restore to default w biosie i poleciał. Dzięki.
    Teraz walczę z komunikatem, który już kiedyś miałem. Wolumen jest, dane są ale File Station ich nie widzi.

    Wsadziłem ten sam firmware co był, więc zaraz jadę z downgradem - bo poprzednio pomogło.
    ai.imgur.com_L3zw5iG.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dwa arty:
    NOTKA: Przed rozpoczęciem przeczytać zwłaszcza ten drugi tut 3 razy, aby zrozumieć opis. Bo jest banalny... Ale należy go przeczytać wczesniej.

    Lub... helpdesk.qnap.com
    Ew. mogę podać maila lub skype do kogo się zglośić.

    Dobra... Typujcie mi tu liczby do totolotka. Obydwoje. - Mówię poważnie!
    --- Połączono posty, 7 Styczeń 2015, Data oryginalnego postu: 7 Styczeń 2015 ---
    ... przecież się podzielę! 6 liczb! Please!
     
    • Śmieszne Śmieszne x 2
  17. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja już jestem wygrany. Paweł walczył do 5 rano a znając moje szczęście siedziałbym nad tym dłużej. Zwłaszcza, że @Silas Mariusz@Silas Mariusz już przytulił butlę, więc zaraz pójdzie na balety lub w mordę lać i zostałbym sam.
    A jutro spotkanie z klientem rano.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli działa! Jesteś mistrzem!
    Pójdę... ale na białą sale :) Czyli do wyrka :D

    PS. Nie taki zły ten QNAP jak go malowano... tylko kłamie w logach :)
    PS2. Wiedziałem, że nadajesz się na moderatora.
     
  19. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    ode mnie żeby nie było tak łatwo dwie 6, 19 :Dkombinujcie co dalej ;)
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Miglanc, proszę mi tu 6 typować. Żadne miksy... Coś czuje, że wygram dwa razy... tylko nie wiem w ilu losowaniach :D