Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

ratel

Entry Technician
Q Associate
28 Lipiec 2017
95
10
85
Odznaki
25
QNAP
TS-x53B
Ethernet
100 Mbps
Poz.
1

Cześć,
niedawno stałem się użytkownikiem modelu QNAP HS-251+ (2GB RAM) i natknąłem się na duży problem. Niestety wyczerpałem swoje możliwości i zwracam się do Was o pomoc.
NAS jako NAS chodzi bezbłędnie. Transkodowanie w locie robi wrażenie (.avi nie robi), apki na Androida śmigają jak złe i ogólnie do tego momentu jestem zadowolony. Niestety zachciało mi się korzystać z HDMI i tutaj niemiłe zaskoczenie. Filmów (niezależnie od formatu) nie da się oglądać. Niemiłosiernie się zacinają. CPU nie jest jakoś sensacyjnie obciążony, RAM również a mimo to nie da się korzystać z funkcji lokalnego oglądania. Resetowałem, restartowałem, odinstalowałem zbędne aplikacje, wymieniałem kabel HDMI i to samo. Dyski są w RAID1, ale wykluczam problem z nimi. Ich stan jest normalny. Mało tego, bardzo stary odtwarzacz multimediów Hyundai HMB-L110 (po zamapowaniu katalogu z filmami) odtwarza wszystko idealnie płynnie. I to po WiFi.

QTS 4.3.3.0238
HDS 3.0.9
CodexPack 4.3.0.1

Usługi iTunes,www,syslog,DLNA,LDAP,AV,telnet/FAQ SSH,FTP,SQL wyłączone.

Bardzo proszę o pomoc.
Marcin

Rozwiązanie
demo demo, dziękuję!

Na HD Player tnie jeśli załączone są softowe dekodery, ale dźwięk jest. Jak załączę HDA Intel PCH to chodzi płynnie, ale nie ma dźwięku.
Ki diabeł?

Niestety, KODI 16 to samo. Cięcie audio i video lub płynne video bez audio (HDA Intel).

Yamaha jest ok. Na innym wejściu jest Hyundai L-110 i wszystkie te filmy ogląda się z przyjemnością.
Problem rozwiązany.

Pobrałem HD Station 3.1 dla jakiegoś innego NAS-a i passthrough działa idealnie! Rozpoznaje na HDMI TV (mam co prawda amplituner wcześniej, ale już się tego nie będę czepiał).Dekoduje wszystko prawidłowo. Wygląda na to, że najnowsza HD Station nie wspiera passtrough i tyle. Ciekaw jestem czemu nowy sprzęt z nowym oprogramowaniem, nie spełnia podstawowych...
Czego używasz do odtwarzania filmów?

Masz zainstalowane Codek Pack?

Odtwarzałeś filmy przez Plex za pomocą przeglądarki www na odległość i w sieci LAN?

Po HDMI polecam Kodi albo Plex z przewagą na Kodi do którego można dodać datek synchronizujący Naszego Plexa.

Odtwarzam (próbuję) odtwarzaczem fabrycznym w HD Station czyli chyba Kodi? HD Player 14.2.9
Mam zainstalowane kodeki CodexPack 4.3.0.1.

Daruj sobie =].

HD Player to nawet w połowie nie Kodi.

Polecam wziąć sobie Kodi z repozytorium ClubQnap (bezproblemowa instalacja). Jak to zrobić:
upload_2017-7-28_10-16-12.webp

Następnie wybierasz:
upload_2017-7-28_10-16-54.webp

U Ciebie będzie zainstaluj. Program pojawi się w HDStation.

Cieszysz się Kodi po HDMI.

Mój znajomy siostry ostatnio kupił sobie tego Nas-a moze to Ty? =].

Dziękuję _Floyd za screeny. Jaśniej być nie może.
Instaluję zdalnie, ale sprawdzę dopiero wieczorem.

P.S. w apkach widzę znaczek Commodore :D
Nie jest źle.

Marcin

Raczej to ktoś inny. Jeszcze nie chwaliłem się nikomu zakupem. No prawie nikomu.

W takim razie powodzenia!

Podpowiem ze apka działa tylko w HDStation tzn przez HDMI.

Swoja drogą jak działasz zdalnie to zainstaluj sobie Plex i zobacz czy filmy działają Ci zdalnie.

Swoja drogą w standardzie masz Plex w HDStation i również mozesz na nim odtwarzać filmy. Polecam Plex jest mega! Niestety po HDMI mam z nim problem tzn. z cichym dźwiękiem ale rozwiązałem go łącząc to co ma Kodi z Plex. Synchronizuje sobie to co obejrzałem między tymi dwoma playerami.

E obawiam się że takiego poradnika co mówi wprost jak sparować Kodi z Plexem nie ma (ale to proste jak budowa cepa). Jeśli wykupisz Premium w Plex to masz to w standardzie. Ja się posiłkowałem darmową wersja jednego z użytkowników forum Plex.

Jak piszesz do jakiegoś z użytkowników warto przed jego nikiem wpisać @ np. ratel ratel

Hm...

Nie wiem czy jest co opisywać.

Jeśli chodzi o Kodi to SiewcaRyżu SiewcaRyżu opisał co warto by było zrobić po samej instalacji Kodi.

Jeśli chodzi o Plexa to hm... Instalacja jest tak łatwa że nie trzeba tego opisywać (nie widziałem też poradnika na forum). Chociaż jest pewna uwaga, pierwsze uruchomienie Plexa trzeba dokonać poprzez sieć LAN a nie WAN.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
Dziękuję, poczytam.
Chociaż jest pewna uwaga, pierwsze uruchomienie Plexa trzeba dokonać poprzez sieć LAN a nie WAN.

Plex dał mi to jednoznacznie do zrozumienia ;)

Dziękuję, _Floyd _Floyd!

Czy funkcjonuje tutaj jakiś system pochwał lub coś podobnego?

• Wow
Reakcje: _Floyd
Aż wierzyć nie chce.

Masz możliwość przywrócenia NAS do stanu ze sklepu?

A jak działa Ci plex?

Ja jak miałem takie problemy to odinstalowałem Codeck PAck całe HD Station wywaliłem i zainstalowałem ponownie i zaczął działać Plex. Na forum SiewcaRyżu SiewcaRyżu już kiedyś pytałeś o 4GB ramu i była odpowiedź na Twój post.

Mi też nie.

Kopiuję dane na zewnętrzny HDD i zrobię FORMAT całości. No i RESET do fabrycznych ustawień. Zobaczymy.

PLEX-a nie testowałem nawet. Jakoś mnie przytłoczył.
Nie szukam cudów. Chcę zwyczajnie odpalić składowane na NAS-ie filmy, a to jakiś kombajn. Nawet do odtwarzania nie doszedłem.
Wiem, obciach.

Panowie, mam walczyć z KODI? (2GB)
Czy odpuścić ten temat?

Zainstaluj wersje 16 która nie ma zbędnych wodotrysków i tym samym jest lżejsza, btw wszystko musi śmigać elegancko na tym sprzęcie - jest on niejako stworzony dla centrum domowej rozrywki. Mam kodi zainstalowane w tv z andkiem, tv ma dużo gorsze parametry od twojego sprzętu i wszystkie filmy chodzą bez zająknięcia, włącznie z remuxami ważącymi 20/30 GB.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. codexpack
  2. passthrough kodi
  3. *