QNAP sobie dość swietnie radzi z ransomware oferując migawki.Żartujesz? Jak dla mnie większym profesjonalizem wykazały się osoba/y które napisały ten malware - moje uwagi w poprzednich postach co do firmy qnap. Jeszcze jakby zamiast malware powstał ransomware to 'śmiechom' nie byłoby końca.Dla mnie to o niczym nie świadczy. Profesjonalne wytwarzanie oprogramowania nie polega na wydawaniu wersji na kolanie.
Container Station - Docker lub Wirtualizacja.Ale w przyszłości będą podobne błędy. Może dzięki odseparowaniu uprawnień nieruszony (na pewno utrudiony) zostałby fw który jest w pamięci a co za tym idzieI to wymaga przepisania całego systemu QTS i konkurencyjnych też. Jest to naprawde kłopotliwe i mówie tu z doswiadczenia programisty.
postawienie wszystkiego na nowo rozwiązałoby problem. Aplikacje powinny działać z najmniejszymi możliwymi uprawnieniami
Oczywiście, tego się nie uniknie. Można za to minimalizować ryzyko które aktualnie jest, posiadając jakiekolwiek dodatkowe narzędzie uruchomione i wystawione na świat.To nie zawsze tak jest. Backdoory są i zawsze bedą. Pamiętacie backdoor bash'a, samby i SSH?
Container Station - Docker lub Wirtualizacja.
Wszystko to oferuje QNAP. To użytkownik decyduje z czego chce korzystać.
Powiedz mi do i w jakim celu uzywasz music station?
Dla aplikacji firm trzecich - tak. Ale nie widzę takiego sensu dla natywnych.Container Station - Docker lub Wirtualizacja.
Możesz się podzielić źródłem tej informacji?Ciekawe czy to prawda że osoby korzystające z mycloud qnapa również były/są podatne na atak.
https://www.shodan.io/host/<tu_podac_swoje_ip>
- https://www.shodan.io/host/1.2.3.4Jak zaszyfrowal? Nie da się ich uruchomić, czy maja podejrzana zawartosc?Wirus zaszyfrowal mi pliki sh
I to chyba jedyna na ten czas rozwiązanie.Na reddicie pisza ze ichni helpdesk kazde flashowac i inicjowac qnapa od nowa.
Mam inne odczucia. Ale zgadzam się:Współpracą i nastawieniem na rozwiązanie problemu.
Tam też pracują ludzie, robią co mogą żeby rozwiązać problem.