Pomoc Masowe ataki na QNAPy?

maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
2
69
28
38
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Jak już ze dwa dni temu pisałem na czacie, od kilku dni znowu występują chyba jakieś zmasowane ataki na QNAPy. Z fb wynika, że nawet komuś tam poszyfrowało dane, a na czasie @Silas Mariusz coś wspominał o dużej ilości tego typu zgłoszeń.
W administracji mam trzy QNAPy, wszędzie mam publiczny i stały adres IP. Urządzenia nie są zarejestrowane w myqnapcloud, a na każdym z nich jedynym "publicznym" punktem styku jest serwer OpenVPN (na zmienionych portach) a więc na routerze następuje przekierowanie tego portu na QNAPa.
Na wszystkich urządzeniach uruchomiony QuFirewall i to właśnie z niego zrzuciłem sobie statystyki ilości blokowań.

Wygląda to tak jak na poniższym wykresie:
- lokalizacja A (między 20 a 30 grudnia była w ogóle odcięta od internetu) - w dniach 1-5 stycznia widać wzrost, następie skok 6 stycznia
- lokalizacja B - tutaj wyraźnie widać wzrost 25 grudnia, liczba utrzymuje się na stałym poziomie do 4 stycznia, potem 6-7 stycznia nic, 8 stycznia pik a 9 stycznia bardzo mała liczba
- lokalizacja C - tutaj cały czas pomijalne wartości, nie widać żadnych ataków

1641773387657.png

Pamiętając sytuację z wiosny 2021, czy tym razem znowu musimy się czegoś bać, czy mając zastosowane zasady o których wtedy było głośno (m.in. brak dostępu do myqnapcloud, wyłączone konto admina itd) można spać spokojnie?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Truenas
  2. USB Share
  3. zmiana portu
  4. Rapideo
  5. eCh0raix Ransomware
  6. download station
  7. ech0raix
  8. zmiana hasła na cloud key
  9. qufirewall
  10. qnap muli
  11. QuTS Cloud