z-ka

Systems Admin...
Q's Expert
5 Luty 2009
276
16
18
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
1 GbE
==========
Dodał hypnosiss:
Kontynuacja https://forum.qnap.net.pl/threads/724. Obejdzie się bez warnów. Następnym razem proszę pisać na temat.
==========

phoenix_me napisał:
SiLAS napisał:
raczej sie nie pojawi
ts-239 jest juz na marginesie kompromisu mozliwosci a ceny... no chyba ze QNAP bedzie dokladal do interesu...
Zabrzmiało to teraz jakbyś był handlowcem firmy 'QNAP', a nie jesteś prawda? Skąd możesz wiedzieć który produkt jest na granicy opłacalności ceny, a który nie? Znasz ich koszty produkcji? Masz może wgląd do danych finansowych firmy w rozbiciu na koszty produkcji danych modeli wraz z informacją o przychodach?
Jeżeli nie masz takich informacji to pisz bardzo wyraźnie, że to TYLKO i WYŁĄCZNIE Twoje przypuszczenia.

Jeśli chodzi o to czy będzie TS-139PRO czy też nie - tego nie wiem, ale jeśli klienci będą zgłaszać zapotrzebowanie na taki produkt to prędzej czy później powinien się pojawić bo inaczej będą szukać u konkurencji.

No, a cena - QNAP jest drogi, nie ukrywajmy tego, konkurencyjne produkty są tańsze. Wziąłem TS-109PRO II bo oprócz funkcjonalności jaką oferowali inni tutaj dochodził do tego design który bardzo mi się spodobał i co ważniejsze konstrukcja typu 'fanless' oraz więcej RAM'u niż u innych (256MB-).

Natomiast - czego wcześniej nie wiedziałem (będzie osobny wątek) - jestem rozczarowany (jak na razie) bardzo słabą wydajnością transferu plików przez NFS. Na sieci 100Mbit (do tej pory) miałem 6 - 6.7MB/s i to był jej max uwzględniając narzuty transmisji samego protokołu. Jednak niedawno przeszedłem na 1Gbit, używam JumboFrame i transfer przez NFS to tylko 9 - 11MB/s sic!. FTP'em szybciej (co widzę, ale dokładnych pomiarów nie robiłem). Lecz przechodzenie między katalogami podczas synchronizacja wielu katalogów używając FTP'a zjadłoby tyle czasu, że wszystko trwałoby 3 dni dłużej :p

Ja sobie sprawilem prezent w postaci TS-119. Wczesniej mialem TS-101, ale po tym co zobaczylem doszedlem do wniosku, ze lepszy model bedzie jak najbardziej wskazany. Transfery sa swietne. Na gigabicie upload mam w granicach 30-35megabajtow/s a download kolo 50-60 megabajtow/s. Slowem rewelacja. Kupilem go troche taniej niz jest w PL sprzedawany, bo za 260 EUR. Wiec mala oszczednosc w stosunku do ceny z EPAsystemy byla. Jesli chodzi o modele 1dyskowe to szczerze polecam.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *