Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    myqnapcloud nie jest potrzebny do działania serwera "na zewnątrz".

    w FTP masz do przekierowania port 21 oraz grupe portów:
    upload_2018-1-9_11-46-1.

    co do WWW - sprawdz jaki port masz dla serwera WWW QNAP (nie do panelu adm):
    upload_2018-1-9_11-47-32.

    i te porty przekieruj na routerze.
     
  2. qnpnewbie
    Offline

    qnpnewbie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    przekierowałem te porty, lampke mam podswietlona w friztboxie na zielone, natomiast jak sprawdzam w noip porty to wydaje mi komunikat, że są zamknięte, na ftpie na drugim zdjęciu, który załączyłeś mam wybrane use default port
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak sprawdzasz te porty ?
     
  4. qnpnewbie
    Offline

    qnpnewbie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    https://zapodaj.net/images/f223c5ddc88d7.png
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 9 Styczeń 2018 ---
    lokalnie normalnie wszystko hula łącze się po .ddns.net i gra, ale z zewnątrz za cholere się niedostane, wydaje mi się, że dobrze przekierowałem porty :-(
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2018 ---
    w panelu routera mam napisane Otwarte porty: 8082, 443, 8081, 80
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bez adresu nie pomoge
     
  6. qnpnewbie
    Offline

    qnpnewbie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    moglbys mi pokazac jak masz skonfiugrowane te porty u siebie na routerze? Nie ukrywam, ze jesli chodzi o sieci to jestem blady
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 9 Styczeń 2018 ---
    na obrazku nr 2 u Ciebie wyświetla się http://qts.seph.ovh:80 u mnie pojawia się lokalny adres IP serwera:80
     
  7. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 088
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Serwer działa z zewnątrz. Mi również Wordpress przestał działać po najnowszej aktualizacji.
     
  8. qnpnewbie
    Offline

    qnpnewbie Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    ch.. z wordpressem. W ogóle nie mogę się połączyć z serwerem z zewnątrz, na bank coś zepsułem z portami
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 9 Styczeń 2018 ---
    tego ddns mam ustawić na routerze czy na QNAPIe?
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    u mnie to bez sensu bo mój ruch przechodzi przez proxy na nietypowych portach i mam podwójny-nat, namieszałbym Ci tylko w głowie
    @_Floyd@_Floyd - możesz zarzucić screenami od siebie ?
     
  10. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 088
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Pewnie, tylko nie wiem czy to pomoże. W standardzie mam:
    upload_2018-1-10_8-7-54.

    Mam qnapa wystawionego w Qnapcloud.

    WordPress mi zadziałała po ponownej reinstalacji i działa pod linkiem

    mojastrona.myqnapcloud.com/WordPress

    Dostęp do Qnapa działa prawidło z zewnątrz, ja mam stałe IP, ale nie powinno mieć to znaczenia.

    A jednak na moim kompie służbowym przestało działać i nie wiem o co chodzi.
     
  11. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Mam podobny problem. Mimo skonfigurowania routera . Testowałem przez automatyczną konfigurację jak i przez ręczne otwieranie portów nadal nie mogę dać dostępu przez internet. Dostawca Inea i twierdzi że mam publiczne ip. Po zalogowaniu do myqnapcloud widzę serwer i mogę przeglądać lecz bezpośredni link nie działa. Czy jesteście w stanie zasugerować co może być nie tak ? Jakie prędkości potrafi rozwinąć dane połączenie? Pytam ponieważ używam nasa do ewentualnego zdalnego przeglądania danych i przy takim połączeniu wydaje mi się dość wolnym.
     
  12. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 088
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +91 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie rozumiem, piszesz że nie działa, ale działa i wolno?!

    Zobacz co masz tutaj:
    upload_2018-2-1_11-46-17.

    Zobacz czy masz w ogóle włączona usługę:
    upload_2018-2-1_11-44-20.

    A następnie czy masz udostępnione porty 8080:
    upload_2018-2-1_11-45-18.
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Prędkość będzie taka jaki masz wysył. Domyślam się ze wolny najczęściej maks 10Mb.
     
  13. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Ip urządzenia 192.168.x.x Ip publiczne 77.65.81.x Przy łączności internetowej mam czerwony krzyżyk . Połączenie przez qlink działa natomiast wpisując adres x.myqnapcloud.com lub ip publiczne nie przekierowuje. Port 8080 otwarty. Prędkość łącza 250/25 więc nie jest najwolniejsze. Qlink nie jest wąskim gardłem który spowalnia przesyłlanie ?
     
  14. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko jasne. Dostawca internetu błędnie poinformował mnie mailowo że mam publiczne ip i dopiero kolejna interwencja wyjaśniła całą sytuację. Qnap działa i pod ip oraz pod adresem x.myqnapcloud.com. Qnapa używam do multimediów oraz przechowywania kopii danych. Do korzystania z kodi itd chce wykupić vpn. Czy warto wykupować vpn z stałym ip ? Kolejne pytanie. Czy dla zabezpieczenia połączenia z serwerem ma sens uruchamianie również serwera vpn na qnapie ? Czy lepiej po prostu wykupić ssl ?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po co ?

    Do czego ? Do samego Q czy do jakiejś konkretnej usługi na nim ?
     
  16. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Z tego co czytałem to warto wykupić vpn dla kodi żeby dostawca internetu nie rejestrował z jakich "zasobów" internetowych się korzysta. Chyba że się mylę? Chce zabezpieczyć qnapa żeby zminimalizować ryzyko ewentualnych włamań= wyciek danych.
     
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ciekawe kto będzie potem rejestrował Twoje dane ? Ktoś w Szwecji ? USA ? Holandi ? aa no i musisz mu jeszcze zapłacić za usługę :Dumny:

    ale skąd ten pomysł ? dane będą lecieć przez pół świat żebyś mógł sobie obejrzeć serial na KODIm ? bezsensu i małe bezpieczne ...

    Co w tym kodi chcesz zabezpieczyć tym VPNem ? Ludzie skąd wy bierzecie te pomysły ?

    Odłącz od prądu %-}

    postaw na samym Q serwer VPN, udostępnij port VPN na routerze (jak masz adres publiczny) i masz bezpieczny dostęp do NAS tylko za pomocą VPN 3:)
     
  18. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko czerpie z informacji na forach lub artykułach. Według użytkowników podłączenie vpn daje więcej źródłem do zasobów oraz minimalizuje ewentualne konsekwencje jeśli chodzi o korzystanie z tych zasobów. Ile w tym jest prawdy ? Są też przecież vpn w naszej okolicy. Rozumiem że według Ciebie to nic nie daje ? Oczywiście myślałem żeby też uruchomić vpn serwer ale wszystko zależy co z kodi itd.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    szkoda Twojego czasu
     
  20. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    20:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Czyli reasumując według Ciebie korzystać z kodi z wtyczkami bez obaw a na podłączenie do qnapa skonfigurować vpn serwer?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1