Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 034
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +78 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie rozumiem, piszesz że nie działa, ale działa i wolno?!

    Zobacz co masz tutaj:
    upload_2018-2-1_11-46-17.

    Zobacz czy masz w ogóle włączona usługę:
    upload_2018-2-1_11-44-20.

    A następnie czy masz udostępnione porty 8080:
    upload_2018-2-1_11-45-18.
    --- Połączono posty, 1 Luty 2018, Data oryginalnego postu: 1 Luty 2018 ---
    Prędkość będzie taka jaki masz wysył. Domyślam się ze wolny najczęściej maks 10Mb.
     
  2. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Ip urządzenia 192.168.x.x Ip publiczne 77.65.81.x Przy łączności internetowej mam czerwony krzyżyk . Połączenie przez qlink działa natomiast wpisując adres x.myqnapcloud.com lub ip publiczne nie przekierowuje. Port 8080 otwarty. Prędkość łącza 250/25 więc nie jest najwolniejsze. Qlink nie jest wąskim gardłem który spowalnia przesyłlanie ?
     
  3. pawelson
    Online

    pawelson Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    12 Listopad 2017
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +5 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Porty portami, ale może masz jakiś firewall włączony w routerze który blokuje ruch przychodzący ? A port otwarty oznacza konkretnie co ? Bo on musi być przekierowany w routerze do tego konkretnego wewnętrznego IP.
     
  4. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko jasne. Dostawca internetu błędnie poinformował mnie mailowo że mam publiczne ip i dopiero kolejna interwencja wyjaśniła całą sytuację. Qnap działa i pod ip oraz pod adresem x.myqnapcloud.com. Qnapa używam do multimediów oraz przechowywania kopii danych. Do korzystania z kodi itd chce wykupić vpn. Czy warto wykupować vpn z stałym ip ? Kolejne pytanie. Czy dla zabezpieczenia połączenia z serwerem ma sens uruchamianie również serwera vpn na qnapie ? Czy lepiej po prostu wykupić ssl ?
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po co ?

    Do czego ? Do samego Q czy do jakiejś konkretnej usługi na nim ?
     
  6. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Z tego co czytałem to warto wykupić vpn dla kodi żeby dostawca internetu nie rejestrował z jakich "zasobów" internetowych się korzysta. Chyba że się mylę? Chce zabezpieczyć qnapa żeby zminimalizować ryzyko ewentualnych włamań= wyciek danych.
     
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ciekawe kto będzie potem rejestrował Twoje dane ? Ktoś w Szwecji ? USA ? Holandi ? aa no i musisz mu jeszcze zapłacić za usługę :Dumny:

    ale skąd ten pomysł ? dane będą lecieć przez pół świat żebyś mógł sobie obejrzeć serial na KODIm ? bezsensu i małe bezpieczne ...

    Co w tym kodi chcesz zabezpieczyć tym VPNem ? Ludzie skąd wy bierzecie te pomysły ?

    Odłącz od prądu %-}

    postaw na samym Q serwer VPN, udostępnij port VPN na routerze (jak masz adres publiczny) i masz bezpieczny dostęp do NAS tylko za pomocą VPN 3:)
     
  8. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Wszystko czerpie z informacji na forach lub artykułach. Według użytkowników podłączenie vpn daje więcej źródłem do zasobów oraz minimalizuje ewentualne konsekwencje jeśli chodzi o korzystanie z tych zasobów. Ile w tym jest prawdy ? Są też przecież vpn w naszej okolicy. Rozumiem że według Ciebie to nic nie daje ? Oczywiście myślałem żeby też uruchomić vpn serwer ale wszystko zależy co z kodi itd.
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    szkoda Twojego czasu
     
  10. sebol87
    Offline

    sebol87 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2017
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51+ 802.11n
    Czyli reasumując według Ciebie korzystać z kodi z wtyczkami bez obaw a na podłączenie do qnapa skonfigurować vpn serwer?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 034
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    19:12
    Oceny:
    +78 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Strony o Kodi w taki sposób sobie dorabiają np. kodi w pigułce do każdego swojego opisu np. oglądania TV po IPTV proponuje wykup VPN. Usługa się przydaje jak np. jesteś w Londynie a chcesz skorzystać z polskich wtyczek.