Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Publiczne IP jest, dostawca t-mobile jak widać powyżej i jest to łącze na kablu dawnej TPSA. Jest łączność na zewnątrz a mimo to czerwony krzyżyk przy teście łączności przez internet nadal widnieje, nawet po restarcie.
     
  2. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    A czy ktoś poda namiary na konfigurację Mikrotik'a? W żąden sposób nie wiem jak/które porty poprawnie przekierować aby działało MyQnapCloud.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w terminalu mikrotika :
    Kod (Text):
    1. /ip firewall nat
    2. add action=dst-nat chain=dstnat comment="SSH QNAP" dst-port=45021 protocol=tcp to-addresses=192.168.88.251 to-ports=22
    3. add action=dst-nat chain=dstnat comment="VPN QNAP" dst-port=1723 protocol=udp to-addresses=192.168.88.251 to-ports=1723
    4.  
    w GUI - nie mam pojęcia
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    w gui sie klika :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    A czy ma to wpływ także na działanie usługi Wake on lan?
    --- Połączono posty, 3 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 3 Październik 2017 ---

    ai.imgur.com_5auACCI.
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ładny screen - a skąd mam wiedziec co wklepałeś w konsole/ustawiłeś w gui urządzenia ?
     
  7. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps

    /ip firewall nat
    add action=dst-nat chain=dstnat comment="SSH QNAP" dst-port=45021 protocol=tcp to-addresses=192.168.88.230 to-ports=22
    add action=dst-nat chain=dstnat comment="VPN QNAP" dst-port=1723 protocol=udp to-addresses=192.168.88.230 to-ports=1723

    w GUI - nie mam pojęcia
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czyli port 45021 (dostepny z internetu) jest przekazywany na port 22 adresu IP 88.230

    port 1723 jest przekazywany na port 1723 adresu 88.230

    Przekierowałeś dwa porty. Port SSH i OpenVPNa.
     
  9. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    To wiem. Pytanie, które jeszcze muszę przepuścić? Po dodaniu np: 443 - siada net w całej chacie :p Które porty są najbardziej istotne?
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za wyrozumiałość.
     
  10. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Kompletnie się juz pogubilem z VPN więc proszę o pomoc. Możliwe że zbyt wiele się naczytałem i już wszystko mi sie miesza albo sam błędnie robię hybrydę kilku podejść.
    Zrobiłem konfig. PPTP i OpenVPN, w obu przypadkach kończy się błędem autoryzacji (QTS raportuje błędne logowanie, a VPN nie nawiązuja połączenia).
    Ale chciałbym wrócić do podstai i zrobić od zera.
    Pytanie:
    1. Czy dobrze rozumiem, że OpenVPN omia myqnapcloud?
    2. PPTP czy OVPN? który jest bardziej "intymny".
    3. CZy możliwe, że blokują mnie porty lub coś w konfig Routera Netii? Clipboard03. Clipboard01. Clipboard02.


    EDIT:
    Widzę dwa problemy:
    A. Ethernet 1 jest niedostępny jako interface sieciowy w ustaw. OpenVPN (Eth2 nie używam)
    B. nie wiem czy mam komunikację z moim adresem
    Kod (Text):
    1.  
    2. nslookup MojaNazwa.myqnapcloud.com
    3. Serwer:  MojaNazwa.myqnapcloud.com
    4. Address:  xxx.xx.110.183
    5.  
    6. DNS request timed out.
    7.     timeout was 2 seconds.
    8. DNS request timed out.
    9.     timeout was 2 seconds.
    10. *** Upłynął limit czasu żądania dotyczącego MojaNazwa.myqnapcloud.com
    C. czy w pliku openvpn.ovpn ma pozostać adres MojaNazwa.myqnapcloud.com czy zamieniam go IP - jeśli zamieniam to którym IP?
     
  11. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. nie - korzysta z niego .. jakiś adres IP/DNS musisz podać
    2. Bez różnicy, co Ci wygodniej korzystać
    3. screen z przekierowaniem portów - OK, reszta bezużyteczna - wyłącz firewalla jeśli jest

    Serwer VPN (nie wnikam czy OpenVPN/PPTP ) musi rozmawiać z tym interfejsem ETH to masz kabel wpięty
    Jeśli testujesz swojego VPNa będąc domu - to nie zadziała tak
    Rób to z komórki, badz laptopa na danych mobilnych.
     
  12. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Clipboard08.
    Wydaje mi się, że problemy w tym, że nie widać mojego QNAP w internecie (mimo, że logowanie do QTS przez mycloud działa - np FileStation)

    Więc nadal problem tkwi w jednym poniższych:
    A. Po pierwsze czemu ETH1 jest niedostępny w ust VPN? Clipboard09.
    B. nslookup rzeczywiście poprzednio łączony z Wifi - z zewnętrznego połączenia daje te same wyniki - (na foru, qnap.com sugerowali aby sprawdzić nslookup XXXXXXX.myqnapcloud.com 8.8.8.8 OpenVPN DNS question - QNAP NAS Community Forum)
    C. czy w pliku openvpn.ovpn ma pozostać adres MojaNazwa.myqnapcloud.com czy zamieniam go IP - jeśli zamieniam to którym IP?
    D. alternatywnie gdybym używał PPTP to jako IP podaję adres myqnapcloud, czy DNS dostawcy - (netia 84.204.204.204)?
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. łączysz się do SIEBIE a nie do DNS dostawcy - oczywiście że swój adres
    2. wyłącz UPNP na routerze i przekieruj porty ręcznie
     
  14. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Porty ustawion bez UNPN.

    Nadal wracam do najważniejszego pytanie
    A. czemu ETH1 jest niedostępny w ustawieniach VPN?

    ponadto czy powinienem wystawić na świat zewnętrzny adres QNAPa w DMZ host? Clipboard11.
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    albo DMZ albo przekierowanie portów.

    nie wiem czemu nie ma , zapytaj producenta - helpdesk.qnap.com
     
  16. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Dzięki, rozkładam ręce ale spróbuję w helpdesku.
    --- Połączono posty, 8 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 5 Listopad 2017 ---
    Udało się.
    Szacun dla Helpdesk szybko, pomocnie i profesjonalnie.
    Nie widziałem Ethernet 1, bo na nim był założony Virtual Switch (założony przez VM). Zdjąłem Switch i jakbym wracał do uruchamiania VM to chyba pozostaje tylko drugi ETH2?
    Pan z Helpa na zdalnej sesji potwierdził, że konfig QNAP przepuszcza VPN a najwyraźniej blokuje netia.
    Problem tkwił w Modemie/Routerze Netii Technicolor 7200.

    Nie wiem dokładnie w czym, ale po wymianie modemu przez Netię VPN ruszył (porty otwarte UNPNem).
    Jeszcze raz dzięki @pigers@pigers - dla kogoś tak opornego na wiedzę o dziłaniu sieci jak ja - dopiero własny kasus daje zrozumienie JakToDziała.

    Niestety udział zmapowany jako Dysk w sieci lokalnej nie działa po VPN - a w zasadzie cały NAS jest niedostępny przez Eksplorator Windows po VPN. Wyskakuje: "System windows nie może uzyskać dostępu do \\NAS", "Błąd: Nie można odnaleźć scieżki sieciowej"
     
  17. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dziwne

    no tak - bo jest dostepny tylko za pomoca adresu VPN a nie nazwy DNS (NAS).
     
  18. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Co więc muszę zrobić, żeby mieć dostęp do NAS (najlepiej jako zmapowane dyski) po VPN?
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przecież powiedziałem co jest nie tak
     
  20. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Proszę o pomoc w przekierowaniu portów. Router od TP-LINK oraz Funbox 2.0, QNAP podłączony do obu. Dostawca internetu to Orange (Neostrada)
     

    Załączone pliki:

    • QMNA.
      QMNA.png
      Rozmiar pliku:
      67,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      f8af243b71319627633bb2ddf6024421

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. IP addres[188.146.69.193 loc:PL