Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Wszystko ślicznie pięknie ale u mnie nie działa. Tzn działa ale nie działa :)

    cl1. cl2.

    Jak widać wyżej wszystko skonfigurowane. Zainstalowałem sobie na komórce Qfile, Qmanager, Qget i wszystko ładnie działa ale...
    Zainstalowałem na kompie mycloudnas connect i za cholerę nie mam pojęcia jak się zalogować. Wpisywałem wszystko dziesiątki razy i podczas logowania nie przechodzi uwierzytelniania. Może mi ktoś wytłumaczyć co i jak wpisywać ? Jak udostępniać pliki w chmurze itd. Nawet jak stworzyłem użytkownika , dałem mu hasło, wysłałem przez emaila i próbuje się logować przez stronę i przez mycloudnas connect i też nie wchodzi.
     
  2. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    886
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Zaktualizowałem do wersji 4.1 i... Na stronie internetowej się zalogowałem i super wszystko widzę. Generalnie wszystko działa oprócz mycloudnas connect
     
  4. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Czy serwer VPN masz ustawiony i skonfigurowany?? Czy wypościłeś port dla VPN na routerze i czy przepuszcza on połączenia VPN? Na koniec, nie łaczysz się przypadkom ze swoim QNAP-em będąc w tej samej sieci?? Bo jak tak to raczej ci nie zadziała
     
  5. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    23:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Ja to rozwiązałem przez banowanie adresów IP, z których następują ataki. W Ustawienia systemowe / zabezpieczenia / ochrona dostępu do sieci ustawiłem, że jeżeli w ciągu jednej minuty, z jednego adresu nastąpi 5 nieudanych prób połączenia to blokuj na zawsze. Dodatkowo w zakładce Poziom zabezpieczań mam ustawione nie zezwalaj na połączenia z listy. Ta lista się rozrasta za każdym razem jak nowy adres jest banowany.
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    @up jaki związek ma twoja wypowiedź z problemem w połączeniu sie przez myQNAPcloud Connect??
     
  7. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Powiem tak. Dostępu do routera nie mam ani fizycznie ani przez IP. Ponieważ nie znajduje się w moim pokoju lecz u właścicieli, właściciele są trochę toporni i nie ma mowy aby dali mi hasło.
    virgin.
    Wkleję jeszcze cuś
    a1. a2.
    Ale ... jak niżej widać zalogowałem się z powodzeniem do myqnapnas ale to chyba nie to samo co mycloudnas ? W każdym bądź razie mogę tam przesyłać pliki z neta z poza sieci, przetestowałem z komórką. Aplikacje na komórce Qfile, Qmanager, Qget ładnie działają przez internet operatora.
    a2.
    --- Połączono posty, 29 Czerwiec 2014, Data oryginalnego postu: 29 Czerwiec 2014 ---

    TAK nie mogę się zalogować przez mycloudnas przez stronę internetową oraz przez my cloudnas connect na kompie. Do myqnapnas przez stronę wchodzę bez problemu.
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    myQNAPcloud Connect to nic innego jak aplikacja do tworzenia połączenia VPN między danym kompem a Qnapem stąd moje pytania o serwer VPN i stwierdzenie że w tej samej sieci może ci sie nie udać zestawić połączenia VPN bo nie służy on do tworzenia tuneli w sieci lokalnej. Jak masz komórkw to spróbuj skonfigurować połączenie VPN w telefonie i tam ci wyjdzie czy działa czy nie.
    --- Połączono posty, 29 Czerwiec 2014, Data oryginalnego postu: 29 Czerwiec 2014 ---
    No toś zamotał. Z tego co widzę to dostajesz się do strony administracyjnej QNAP-a i do myqnapcloud więc o co kaman?? Bo ja już zaczynam się gubić. Jakbyś zbanował adres IP (co raczej cięzko zrobic VPN-em i myqnapcloud bo nie ma na to ustawień) to byś się nie zalogował
     
  9. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Ja za bardzo też tego nie rozumiem ale spróbuję jeszcze raz.
    Tak dokładnie dostaję się do strony administracyjnej myqnapnas czy to z kompa czy z komórki z internetem operatora.myQNAPcloud
    Nie mogę się połączyć z mycloudnas connect przez program zainstalowany w komputerze ani przez mycloudnas stronę internetową MyCloudNAS Service - Home

    Chyba ,że to całkiem co innego.
     
  10. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Dobra ustalajac fakty:
    do witryny web myqnapcloud masz dostęp co widać po screenach
    do QTS Web (strna administracyjna QNAP-a) masz dostęp lokalnie a przez myqnapcloud nie. Dobrze czaje??
    przez program myQNAPcloud Connect nie masz dostepu i nie bedziesz mieć jeżeli jestes w tej samej sieci

    co do mycloudnas to jest to protoplasta myqnapcloud i jak masz QTS 4.1 to raczej ci sie nie uda polaczyć
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  11. przemyslaw.janus
    Offline

    przemyslaw.janus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    74
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +16 / 5 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Myqnapnas to staroć, qnap od tamtej pory wymyślił i wprowadził myqnapcloud, chyba nie będziesz w stanie zalogować się do myqnapnas


    Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
     
  12. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Do myqnapcloud mam już pełny dostęp pomogło zainstalowanie QTS 4.1 dziękuję za podpowiedź.

    Teraz rozchodzi mi się o mycloudnas . Ale już wszytko wiem dziękuje bardzo za wyjaśnienie. mycloudnas po prostu nie działa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    mycloudnas jak najbardziej działa tylę że z tego co pamietam dla QTS 3.8 ale o to zapytaj kaktusa bo on lubi zabytki i ma na swoim QNAP-ie :p
     
    • Piwo Piwo x 1
  14. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    To dużo wyjaśnia bo miałem QTS 3.7 i dzięki Paweł Tołoczko zaktualizowałem do 4.1 i teraz myqnapcloud działa aż miło :-]
     
  15. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Chyba Myqnapcloud :)
    a uzupełniając temat to zmień sobie soft z myqnapnas connect na myQNAPcloud Connect i testuj połączenie spoza twojej sieci bo jak juz pisałem soft ten wykorzystuje VPN
     
  16. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    23:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Zacytowałem zły post virtualfana. Chodziło mi bardziej o jego post #6, w którym wspomina o niechcianych połączeniach i próbach włamań z internetu.
     
  17. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Przywróciłem ustawienia fabryczne na routerze ( co było bardzo złym posunięciem, przywróciłem ustawienia fabryczne bo coś się wieszał ) w każdym bądź razie przestało mi działać My DDNS/Cloud portal. Robię test i jest krzyżyk :-(. Wchodzę na stronę myQnapcloud, pokazuje że urządzenie jest offline. Przedtem po prostu działało, nic nie zmieniałem na routerze. Hellp
     
  18. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Jak nic nie zmieniałeś skoro przywracałeś ustawanie fabryczne. Sprawdź czy masz włączone UPNP na routerze
     
  19. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Jest włączone UPNP na routerze
     
  20. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    To je odepnij usuń z myqnapcloud i dodaj ponownie
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.