Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. bercikq
    Offline

    bercikq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    witam
    od jakiegoś czasu ok 5-6 dni nie działa połączenie z qnap ts-120 z zewnątrz (nic nie grzebane ani w routerze ani w qunap-120)
    otrzymałem taką informacje od qnap
    Security Advisory for myQNAPcloud DDNS
    zastosowałem się do niej zaktualizowałem firmware pomyślnie jednak nadal nie ma połączenia z qnap-em (z zewnątrz).
    Posiadam stałe ip router włączony UPnP (Netgear WNR3500L/U/v2 -tomato usb)
    pomoże ktoś????
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wgrałes FW ale czy zrestartowałes usługę DNSa tak jak w instrukcji ?

    pomorze ? By Dolny śląsk :D
     
  3. bercikq
    Offline

    bercikq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    włączyłem i wyłączałem dodatkowo restart serwerka zrobiłem i nic
    w routerze wcześniej w sekcji Forwarded Ports miałem przekierowane porty z automatu w tej chwili jest tylko wpis
    dotyczący kamerki, qnap-a nie ma wpisu
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Masz tutaj na myśli UPnP? Spróbuj ręcznie przekierować porty.
     
  5. bercikq
    Offline

    bercikq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    UPnP ---> tak
    spróbuje ręcznie
    jak znajdę jakiś poradnik (obrazkowy) jak to się robi
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    18:24
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Sprawdź czy w cloudlink masz połączenie

    Przechwytywanie.JPG

    U mnie jeden z Nas-ów po aktualizacji nie mógł się połączyć i po odinstalowaniu cloudlink i ponownym zainstalowaniu wszystko wróciło do normy
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:24
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    U mnie cloud został z automatu wyłączony po stronie qnap ze względów bezpieczeństwa. O czym zostałem poinformowany przez email. Musiałem na nowo zarejestrować serwer w chmurze. Po tym wszystko działa ok. Dlatego jak wyżej wspomniano sprawdź połączenia.
     
  8. bercikq
    Offline

    bercikq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ja tez chyba ze względów bezpieczeństwa też miałem wyłączony ten (cloud? tylko dlaczego przecież wszystko było ok (link z pierwszego postu mojego)
    a co do tej aplikacji cloudlink na qnap to dopiero wczoraj ja zainstalowałem bo wcześniej jej nie miałem i wszystko grało i buczało. Połączenia do qnap były bezpośrednie np. 31.41.86.235:8082 lub 31.41.86.235:8090. Do routera z zewnątrz jest dostęp jednak qnap juz nie. Wieczorem (jak będę w domu) jeszcze coś po zmieniam tylko moim celem jest żeby qnap sam przekierowywał porty jak było to wcześniej. Router ---> Forwarded Ports----> (Enable UPnP) jest zaznaczone. Która to opcja w qnap odpowiada za te przekierowania automatyczne??
     
  9. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    18:24
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    A to ciekawe bo już jakiś czas temu (chyba przy oficjalnym 4.1) żeby myqnapcloud działał trzeba było zainstalować cloudlink
     
  10. bercikq
    Offline

    bercikq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    usunąłem cloudlink wyłączyłem wszystkie opcje myqnapcloud restart serwerka i jeszcze raz zainstaluje cloudlink i wszystko po włączam .... instalacja ponowna cloudlink oczywiście nie obeszła się bez problemów dopiero po restarcie serwerka zainstalowała się bez problemu i ... włączam cloudlink status połączenia połączono włączam myqnapcloud ddns stan połączenia w cloudlink nienormalny (??) .... czyli istnieje jakaś zależność między cloudlink a myqnapcloud ddns. Na dzisiaj kończę testy cdn. jutro.


    problem rozwiązany
    podsumowując
    na nowym sofcie 4.1.1 build 20141003
    ---nie działa automatyczne konfiguracja routera w usłudze zdalnego dostępu (pozostaje ręczna konfiguracja usługi przekierowania portów ) która tak naprawdę rozwiązuje problem.
    --- istnieje zależność między cloudlink a myqnapcloud ddns (myqnapclou dddns -- wyłączony to prawidłowo działa cloudlink)

    dziekuje wszystkim którzy pomogli a szczególnie Silas Mariusz którego porada była najbardziej trafna i najprostsza.
    Pozdrawiam

    info od QNAP systems:
    [myQNAPcloud Reminder] Please Update Firmware Immediately and Restore myQNAPcloud DDNS Service
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. Lechux
    Offline

    Lechux Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-210
    Ethernet:
    802.11n
    HS-210 802.11n
    Pomocy. Świeżo postawiony HS-210 z 4.1.1.

    myqnapcloud - błąd w tym bloku My DDNS/Coud Portal, brak dostępu po adresie qazxswedc.myqnapcloud:8080, co ciekawe udaje mi się połączyć z aplikacji QFile na Androidzie. Screeny:
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc1.PNG
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc2.PNG
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc6.PNG
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc3.PNG



    DDNS - brak dostępu po adresie xxxxxxx.dyndns.org:8080 (mam wykupione tam konto pro, konfigurowałem kiedyś synka w pracy i śmiga do dziś), screeny:
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc5.PNG
    adl.dropboxusercontent.com_u_6184604_mqc4.PNG


    Co jest nie tak? :-(
     
  12. qiui
    Offline

    qiui System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Listopad 2013
    Wiadomości:
    161
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +41 / 4 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Jaki masz komunikat po najechaniu myszą na zaznaczone miejsce?
    upload_2014-10-17_19-3-51.
    --- Połączono posty, 17 Październik 2014, Data oryginalnego postu: 17 Październik 2014 ---
    Dzięki avis! U mnie (podobnie jak w tym Twoim jednym) pomogła dopiero reinstalacja CloudLinka.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:24
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    U mnie nic nie pomaga.
     
  14. Lechux
    Offline

    Lechux Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    5
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-210
    Ethernet:
    802.11n
    HS-210 802.11n
    Błędy dla poszczególnych portów. Ale już wiem o co chodzi - okazało się, że w kablówce zmienili mi IP na prywatne (wcześniej było publiczne). Na routerze WAN IP to 10.x.x.x także lipa. Aby mieć publiczne IP muszę mieć wyższy pakiet.

    Póki co zostaje mi witryna myqnapcloud.com - z jej poziomu - po instalacji aplikacji CloudLink, mam możliwość dostępu do FileStation czy QTS poprzez specjalnie wygenerowane adresy/tokeny.
     
  15. GunFix
    Offline

    GunFix Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Październik 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro II 1 GbE
    Witam ponownie :)

    Mamtakie małe pytanie.
    Ustawiałem w moim ts451 clouda i cloudlinka.
    -Cloudlink działa super bezproblemowo.
    -Qnap cloud niby się zalogował, działa przez stronę www, działa w aplikacjach na telefon z androidem, natomiast kiedy chce go dodać w windows 7 to ma z tym spory problem, jak już raz w końcu się odpalił to po restarcie kompa znów nie mógł połączyć się z VPNem.
    Pokaż załącznik 8036
    W oknie głównym niby jest wszystko ok, adres internetowy pokazuje prawidłowo, ale jak przejdę do dokładniejszych ustawień:
    Pokaż załącznik 8037
    to pokazuje, że jest undefined i na ten moment podejrzewam ten element jako problem.
    Czy ktoś z was spotkał się już może z czymś takim/znalazł rozwiązanie?

    Ad1. w My DDNS pokazuje mi taki komunikat. Porty na routerze mam przekierowane i tak jak pisałem pozostałe usługi działają.

    qnap3.
     
  16. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:24
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Jak zalogować qnap'a do istniejącego konta na myqnapcloud? Mam konto na myqnapcloud.com, powiedzmy abc, z którego nas się wylogował i teraz nie mogę qnapa zalogować do niego. Mam tylko opcję rozpocznij po naciśnięciu, której uruchamia się czterokrokowy proces zakładania nowego adresu zamiast abc. Ja nie chcę nowego tylko mój stary.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:24
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zaloguj sie na strone i usuń poprzedni wpis. Utwórz nowy na to miejsce.
     
    • Piwo Piwo x 1
  18. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:24
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Wybrałem opcję "Użyj nazwy urządzenia" zamiast wpisywać ręcznie nazwę i kreator w następnym kroku sam usunął urządzenie z listy i dodał ponownie. Bosze, czy kiedyć ci azjaci zatrudnią, kogoś z zachodu, kto myśli lewą półkulą a nie jak oni prawą...:-(
     
  19. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wejdź tak jak ci pisał @Silas Mariusz@Silas Mariusz na stronę myQNAPcloud
    Zaloguj się i wejdź w urządzenia - usuń je i ponownie zaloguj się na Qnapie na to konto.
     
    • Piwo Piwo x 1
  20. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    17:24
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Dzięki za pomoc, juz sobie poradziłem.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1