Biuro, w którym pracuję powoli się rozrasta i myślę nad zmianą obecnego TS-231P na coś lepszego. Obecnie serwer NAS wykorzystuję jako serwer plików (SMB) i do zarządzania VPN (poprzez protokół OpenVPN). Z serwera korzysta maksymalnie 10 użytkowników.
Docelowo chciałbym, by nowy serwer NAS umożliwił mi dodatkowo:
Chodzi mi po głowie też drugi pomysł. Dostęp do maszyny wirtualnej chciałbym przyznać reszcie użytkowników, ewentualnie do tego celu postawić drugą. Na maszynie wirtualnej chciałbym zainstalować program do obliczeń MES (Autodesk Robot Structural Analysis), którego posiadam licencję jednostanowiskową. W ten sposób chciałbym uzdalnić licencję programu. Obecnie program ten siedzi na komputerze z Ryzenem 5 1600 i 8GB pamięci, sam program w małym stopniu wykorzystuje kartę grafiki. Jaki NAS byłby potrzebny w takim wariancie? Czy warto wtedy dopłacić do NASa z GPU-passthrough?
Zapomniałem dodać, obecnie mam sieć 1Gbit.
Docelowo chciałbym, by nowy serwer NAS umożliwił mi dodatkowo:
- wirtualizację 1 maszyny z windowsem 10, znajdowałby się na nim serwer licencji programów w wersjach sieciowych (Autocad etc.),
- ustawienie kontrolera domeny,
- automatyczną kopię danych do chmury (myślałem nad AWS, ale chętnie tu też posłucham porad)
- w przyszłości być może konfigurację poczty e-mail.
Chodzi mi po głowie też drugi pomysł. Dostęp do maszyny wirtualnej chciałbym przyznać reszcie użytkowników, ewentualnie do tego celu postawić drugą. Na maszynie wirtualnej chciałbym zainstalować program do obliczeń MES (Autodesk Robot Structural Analysis), którego posiadam licencję jednostanowiskową. W ten sposób chciałbym uzdalnić licencję programu. Obecnie program ten siedzi na komputerze z Ryzenem 5 1600 i 8GB pamięci, sam program w małym stopniu wykorzystuje kartę grafiki. Jaki NAS byłby potrzebny w takim wariancie? Czy warto wtedy dopłacić do NASa z GPU-passthrough?
Zapomniałem dodać, obecnie mam sieć 1Gbit.