How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jaki?
     
  2. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Przez jakiś problem miałem na myśli ten, który wkleiłem w pierwszym moim poście:
    Podczas instalacji nie zauważyłem tego raportu o błędzie i dlatego uruchomiłem reinstall xrdp aby zobaczyć co to za licho.

    Teraz widzę, że przyczyną może być /jest brak uprawnień dla xrdp do wystartowania. Jakie uprawnienia powinien mieć ten plik?

    Mój NAS to TS-419+ z QTS 4.0.2
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czy masz włączone zaawansowane uprawnienia folderów?
     
  4. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Jak to sprawdzić? Nie bardzo wiem gdzie to znaleźć.
    Jedyne zaawansowane uprawnienia jakie mi przychodzą do głowy to widziałem wczoraj podczas tworzenia udziału sieciowego dla debpool'a.
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    I właśnie o tym mówię. Nie mogą być włączone.
     
  6. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Ok to jak je teraz wyłączyć :) ? W ustawieniach udostępnionego folderu mam admin i everyone zapis/odczyt na tak.
     
  7. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Pomocy!
    Wklepałem mozolnie wszystko po kolei i na koniec:
    Kod (Text):
    1. [~] # /etc/init.d/debian6.sh start
    2. - debian6.sh -- # QPKG Enable check
    3. Debian is disabled
    4. [~] #
    ...nie takiej reakcji oczekiwałem

    dodam tylko, że jestem leszczem w tym temacie więc poproszę łopatologicznie
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/debian6.sh enable
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    tak, dzięki. doszedłem do tego po chwili.
    rtorrent ruszył elegancko i co najlepsze jest dozwolony na wszystkich prywatnych trackerach, których używam :D

    a przy okazji dopytam,
    Kod (Bash):
    1. service xrdp start
    otrzymuję odpowiedź:
    Cóż to jest, czy jest mi to do szczęścia potrzebne?

    powinno być tak?
    Kod (Bash):
    1. aptitude install gnome-desktop-environment xrdp
     
    Last edited by a moderator: 6 Luty 2014
    • Piwo Piwo x 1
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    xrdp to serwer zdalnego pulpitu. Najwyraźniej nie został poprawnie zainstalowany. Jeśli go nie potrzebujesz to zignoruj i...
    Kod (Bash):
    1. aptitude remove gnome-desktop-environment xrdp
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ok, a tak w jednym zdaniu do czego mógłby mi się on przydać?
     
    • Face Palm Face Palm x 1
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  13. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    już wiem gdzie jest błąd i dlaczego xrdp mi nie startuje. w pierwszym Twoim poście pkt 5. linijka 9. brakuje:
    Kod (Text):
    1. aptitude install xrdp
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie brakuje.
     
    • Piwo Piwo x 1
  15. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    no cóż, wyciągnąłem błędne wnioski po lekturze wątku "Polacy nie gęsi..."
    --- Połączono posty, 8 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 6 Luty 2014 ---
    pytanko mam,
    Chciałbym mieć dostęp do rtorrenta z internetu. Przekierowałem sobie port 8808 i ładnie śmiga tylko problem polega na tym, że dostęp nie jest w żaden sposób zabezpieczony. Czy jest możliwość ustawienia jakiegoś hasełka?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
    • Lizak Lizak x 1
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oczywiście.
    HowToBasicAuth - Lighttpd - lighty labs
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    I kolejne pytanko: jak chcę zrestartować qnapa to czy debian robi jakieś problemy czy normalnie restart wciskam i już?
     
  18. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Czasami możesz mieć akcje że Qnap po starcie wykrzyczy ci że filesystem is not clean i dodatkowo jak debian chodzi to nie da sie przeprowadzić skanowania filesystemu
     
    • Piwo Piwo x 1
  19. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    tzn., że lepiej go wyłączyć przed restartem?
     
  20. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Generalnie tak ale mi najczęściej się nie chce wiec olewam komunikaty o filechecku pomijam to że rzadko restartuje QNAP-y
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.