gentillo

Systems Admin...
Q's Expert
10 Listopad 2012
273
19
135
Odznaki
49
Nowy Sącz
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Poz.
2

Poznaję dalej możliwości Qnapa i dzisiaj padło na Plex. I od razu dziwny problem. Zainstalowałem na komputrze klienta Plexa. Ale odtwarzanie na nim filmów 4K mija się z celem bo dostaję pokaz slajdów. Gdy ten sam film zapodam w Plexie uruchomionym w przeglądarce film chodzi bez najmniejszego zacięcia. O co kaman?

Wersja oprogramowania Firmware: 5
Model serwera: QNAP TS-x53D

w sumie beznadziejny post jak 150 .. :
przeglądarka ? jaka ?
klient plexa ? który , skąd ?
jaki plik jest odtwarzany ? 4k to tylko rozdzielczość, jeden z 10 atrybutów filmu .. mediainfo z tego pliku , albo screen z plexowego get-info (Investigate Media Information and Formats | Plex Support), jak chcesz to schowaj nazwe pliku .. jest nam to obojętne

wyłącz transkodowanie i sprawdź czy działa :p

Przeglądarka Egde. Wersje najnowsze dostępne. Przy wyłączeniu transkodowania komunikat o zbyt słabym procesorze. Dane pliku na zrzucie. Włączenie transkodowania pomaga o tyle, że jest pokaz slajdów. Czyli mogę założyć, że mój qnap jest za słaby do sprawnego odtwarzania w 4K przez Plex.

Załączniki

• 2021-10-28 (3).webp
    2021-10-28 (3).webp
    8,4 KB · Wyświetleń: 149
  • 2021-10-28 (2).webp
    2021-10-28 (2).webp
    59,8 KB · Wyświetleń: 171
To spróbuj ten drugi co podałem.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
Faktycznie jest lepiej. Dzięki;) Ale generalnie dziwnie działa ten plex. W aplikacji na Chromecast 4 stream w oryginalnej jakości bez zająknięcia, w aplikacji na laptopie (dość mocnym laptopie) filmów 4K z wysokimi parametrami nie da się oglądać w zasadzie. Na tym samym laptopie używając wtyczki do kodi wszystko jest tip-top.

Faktycznie jest lepiej. Dzięki;) Ale generalnie dziwnie działa ten plex. W aplikacji na Chromecast 4 stream w oryginalnej jakości bez zająknięcia, w aplikacji na laptopie (dość mocnym laptopie) filmów 4K z wysokimi parametrami nie da się oglądać w zasadzie. Na tym samym laptopie używając wtyczki do kodi wszystko jest tip-top.
Bo prawda jest taka że Plex zwalił aplikacje na Windowsa. Za to wersja na Androida i na TV w moim odczuciu są już tak dobre i atrakcyjne że rozważam przejście z Kodi na Plexa.

Bo prawda jest taka że Plex zwalił aplikacje na Windowsa. Za to wersja na Androida i na TV w moim odczuciu są już tak dobre i atrakcyjne że rozważam przejście z Kodi na Plexa.

Apka plexa na telefonie dalej jest gówniana jak była. Do tego jest płatna.
A kodi, może ma dużo gorszy interfejs, ale za to działa zawsze, i NIGDY nie ma z nim problemów.
Na android TV Apka plexa działa bardzo dobrze. Ale zawsze dobrze mieć kodi, tak awaryjnie.

Data Data nie zgadzam się by apka na tel była tragiczna. Od jakiegoś czasu działa mi wszystko w porządku. Ja mam Plex Pass więc dodatkowo nie place za aplikacje. Mam w niej wszystko co potrzebuje. Łącznie z TV oraz zdjęciami z serwera.
Jedyna rzecz w aplikacji na TV to przy 221 kanałach przejście do ostatniego kanału oznacza 5 minut naciskania klawisza w dół czego w Kodi nie ma miejsca.
Mam dwie aplikacje w pogotowiu [emoji16]

Jak trafisz na film który sie transkoduje a nie powinien, to zmienisz zdanie.
To jest jedyna bolączka apki plexa. Mimo hardwarowego wsparcia w telefonie na dekodowanie video, apka plexa upiera sie na transcode.
W przypadku KODI, nie ma tego problemu. + Jest za darmo.

Jak trafisz na film który sie transkoduje a nie powinien, to zmienisz zdanie.
Nei trafiłem na takowy, wręcz przeciwnie, jak nie mogłem otworzyć ilmu w przeglądarce, tak w telefonie nie miałem tego problemu. Po za tym co jest złego w transkodowaniu na małym ekranie? Sprzęt mam po to by to działało wiec luz. Po za tym polecam zmienić źródło w takim razie.

Kodi to zupełnie inne narzędzie którego na telefonie sobie nie wyobrażam. Wróciłem na chwile znów do kodi i nadal mnie kusi by jednak wrócić do Plexa który naprawdę wygląda i działa dobrze, w końcu (nie mówie o PC).

Kończę, jak zmiennie zdanie dam znać.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. hd player
  2. transkodowanie
  3. https://forum.qnap.net.pl/threads/plex-przegl%C4%85darka-vs-aplikacja.38095/
  4. chromecast
  5. plex media player