Potrzebuję pomocy przy wyborze routera do domu, kilku użytkowników, serwer, internet światłowód 300/50 mbps z możliwością rozpędzenia do 1000mbps
Priorytety:
- zabezpieczyć sieć przed atakami
- do 1000pln (edytowano, to wstępny koszt)
- to co wyżej najistotniejsze
- może być bez wi-fi, mam dobrego AP który pokrywa dom
Mniej ważne:
- w miarę prosta konfiguracji (mile widziane tutoriale na yt)
- małe zużycie prądu
- obudowa nie do szafy
Coś tam szukałem i...
Oczywiście nie jestem jakoś zafiksowany na punkcie MT że musi być i "koniec"- choć jeszcze nie słyszałem/czytałem złego słowa o nich; chętnie rozpatrzę również modele innych firm
Edyta:
Bardzo duża jest różnica między nim a Ubi Dream machine pro?
Co do budżetu, jeżeli doradzicie rozwiązanie za 1800zł które będzie najlepsze, to oczywiście da się naciągnąć
Priorytety:
- do 1000pln (edytowano, to wstępny koszt)
- to co wyżej najistotniejsze
- może być bez wi-fi, mam dobrego AP który pokrywa dom
Mniej ważne:
- w miarę prosta konfiguracji (mile widziane tutoriale na yt)
- małe zużycie prądu
- obudowa nie do szafy
Coś tam szukałem i...
Po przeczytaniu wątku przeszedł mi przez myśl MT ale bez wi-fi czyli RB4011iGS+RM, tylko czy tak silny router jest mi potrzebny, czy do domowego użytku nie styknąłby RB960PGS - a może to słabe urządzenie?Ja używam RB4011iGS+5HacQ2HnD i to jest kosa.
Oczywiście nie jestem jakoś zafiksowany na punkcie MT że musi być i "koniec"- choć jeszcze nie słyszałem/czytałem złego słowa o nich; chętnie rozpatrzę również modele innych firm
Niestety dlatego Ubi Dream machine pro odpada... Edytowano: Nie odpada, jest szansa zwiększyć budżetUbi jest diabelsko drogie
Edyta:
Priorytety:
- do 1000pln
to niestety nie idzie w parze razem..
po taniości pozostaje pfsense lub opnsense
Możesz próbować kupić Dream Router z Ubi. Jest w early access dostępny, za niedługo w sprzedaży. Ok 500-600 złotych z WiFi6.
Bardzo duża jest różnica między nim a Ubi Dream machine pro?
Co do budżetu, jeżeli doradzicie rozwiązanie za 1800zł które będzie najlepsze, to oczywiście da się naciągnąć