Witam, mam problem z dyskiem. Wyjąłem go z NASa, aby zamienić na inny. Chciałem go użyć w stacji dokującej ... i windows go nie widzi. To znaczy widzi partycję RAW. Jak mogę go konwertować do NTFS, bez formatowania? BARDZO zależy mi na danych. Nie był użyty w macierzy RAID. Dysk został wyjęty po wyłączeniu NASa.
Nie ma takiej opcji, EXT4 nie można przekonwertować na NTFSa.Jak mogę go konwertować do NTFS, bez formatowania?
Musisz sformatować , co równa się utracie danych na tym dysku.
- 9 Październik 2019
- 753
- 410
- 195
- Odznaki
- 123
- QNAP
- TS-x73A
- Ethernet
- 1 GbE
Podpiąć pod komputer z linuksem lub użyć narzędzi do odzyskiwania danych (r-studio lub coś podobnego). Ostatecznie oddać komuś kto wie co robi 
Zainstaluj total commander, zainstaluj plugin Freeware Disk Reader for Windows i uruchamiaj jako administrator total commanderWitam, mam problem z dyskiem. Wyjąłem go z NASa, aby zamienić na inny. Chciałem go użyć w stacji dokującej ... i windows go nie widzi. To znaczy widzi partycję RAW. Jak mogę go konwertować do NTFS, bez formatowania? BARDZO zależy mi na danych. Nie był użyty w macierzy RAID. Dysk został wyjęty po wyłączeniu NASa.
- 11 Luty 2017
- 203
- 90
- 0
- QNAP
- QuTS hero x86_64
- Ethernet
- 100 GbE
Poz.
0
Jeszcze trochę takich porad i nie będzie co odczytywać 
Trochę nie rozumiem tej ostatniej porady. Jak TC może odczytać cos czego Windows nie widzi?
Czy, jeżeli włożę ten dysk z powrotem do kieszeni z którego go wyjąłem w NASie, zadziała normalnie? Nie będzie wymagał ponownej inicjacji, czy nadania puli?
I czy muszę wyłączać NASa podczas wkładania/wyjmowania dysku?
Czy, jeżeli włożę ten dysk z powrotem do kieszeni z którego go wyjąłem w NASie, zadziała normalnie? Nie będzie wymagał ponownej inicjacji, czy nadania puli?
I czy muszę wyłączać NASa podczas wkładania/wyjmowania dysku?
bo to plugin do TotalCommandera - sprawdź czy ci zadziała ?Trochę nie rozumiem tej ostatniej porady. Jak TC może odczytać cos czego Windows nie widzi?
A po co chcesz dostać się do tego dysku ?
TC pokazuje tylko, że jest podpięty nowy dysk (z 5 partycjami), nie można wejść do środka. A zawartość jest mi potrzebna, ale niekoniecznie w NASie. Ten konkretny dysk używam bardzo rzadko i w zupełności mi wystarczy jak będzie dostępny w stacji dokującej
pi razy okno tak , 4 wolumeny
w menu start wpisz "diskmgmt.msc"
znajdź tam dysk z 4 partycjami i zobacz czy masz dostep do tej z największym rozmiarem - strzelam ze nie:
w menu start wpisz "diskmgmt.msc"
znajdź tam dysk z 4 partycjami i zobacz czy masz dostep do tej z największym rozmiarem - strzelam ze nie:
największa partycja prawie 6 TB jest jako dysk K:
czy w TotalCommanderze , w tym pluginie możesz dostać się do dysku K: ?
czy w TotalCommanderze , w tym pluginie możesz dostać się do dysku K: ?
No dobrze, a czy mogę z powrotem włożyć ten dysk do nasa?
Pomimo, że zająłem jego miejsce innym?
Pomimo, że zająłem jego miejsce innym?
Jeszcze jedno. Czy żeby włożyć/wyjąć dysk, muszę wyłączyć NASa? Może dla Was jest to oczywiste, ale ja naprawdę nie wiem 
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Witam,
nie znamy modelu Twojego NAS'a, ale w QNAP'ie taka funkcja (Hot swap) jest raczej standardem.
Czyli wyciągasz dysk (zakładam, że nie robisz migracji na większą pojemność), po chwili usłyszysz pisk ze środka NAS'a, że utracił dysk / wolumen, po czym wkładasz nowy dysk i po chwili spokojnie na nim działasz.
Swoją drogą, jeżeli chcesz używać tego konkretnego dysku w stacji dokującej, to po przegraniu danych możesz go ponownie włożyć do NAS'a, usunąć wszystko, po czym założyć nowy wolumen od razu jako NTFS, a nie EXT4.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam,
S.
nie znamy modelu Twojego NAS'a, ale w QNAP'ie taka funkcja (Hot swap) jest raczej standardem.
Czyli wyciągasz dysk (zakładam, że nie robisz migracji na większą pojemność), po chwili usłyszysz pisk ze środka NAS'a, że utracił dysk / wolumen, po czym wkładasz nowy dysk i po chwili spokojnie na nim działasz.
Swoją drogą, jeżeli chcesz używać tego konkretnego dysku w stacji dokującej, to po przegraniu danych możesz go ponownie włożyć do NAS'a, usunąć wszystko, po czym założyć nowy wolumen od razu jako NTFS, a nie EXT4.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam,
S.