fosfinkel

14 Luty 2015
3
0
5
Odznaki
6
QNAP
TS-x51
Ethernet
null
Poz.
0

Witam wszystkich, nie wiem czy to dobry dział ale mam nadzieję, że tak. Przetrząsnąłem trochę tematów ale nie znalazłem dla mnie satysfakcjonującej odpowiedzi.

Mam TV Samsung UE65h8500 oraz komputer z Windows 8.1 PRO. Chce na TV odtwarzać filmy strumieniowo przez DLNA. Na komputerze mam kilka filmów w HD 3D ważących po 20 GB (format mkv). Jak udostępnię te filmy przez Windows Media Player to TV nie widzi w ogóle filmów. Natomiast zainstalowałem też na komputerze serwer Serviio i TV przez Serviio widzi filmy i odtwarza bez problemu. I tutaj moje pytanie, chcę kupić serwer QNAP TS-231+ i czy na moim TV odtworzę z QNAPA strumieniowo filmy HD ważące po kilkanaście GB w formacie MKV?

Pytam się ponieważ nie chcę wydać 2,5 tys (serwer + dyski) i żeby potem nie okazała się sytuacja jak w przypadku Windows Media Playera że mi TV nie zobaczy tych filmów co będą na QNAP'ie?

pytanie brzmi : czy Twonky badz Kodi bedzie dzialalo z Twoim TV?
jesli TV wspiera i obsluguje Native DLNA to powinno dzialac, tylko pamietaj material HD wymaga dobrze wykonanej sieci , nie WIFI !
Moja slabsza TS-219 bez problemu udostepnia (moim zdaniem DLNA to zlo) po Sambie i NFSie 30 GB pliki MKV zakodowane w HEVC.

Mam Samsunga 40D6500 + TS-251 a wcześniej TS219IIP - DLNA działa bezproblemowo i zadowalająco. Minus to przewałka po katalogach ale można się przyzwyczaić. Można również przez QNAPA uruchomić Twonky - działa również bezproblemowo.

Ewentualnie można zainstalować Plex-a. U mnie strumieniuje z qnapa na Samsunga PS50C7000 i LE32C650. Z Twonky też korzystam.
Jeśli serwer mediów ma być na PC to też możn-a pobrać z Plexa odpowiednią wersję aplikacji.